Lekapcsolták a borsodi illegális fémkereskedőket: több milliós bírság várhat a bűnösökre

MTI   
  Megosztom
Lekapcsolták a borsodi illegális fémkereskedőket: több milliós bírság várhat a bűnösökre

Illegális fémkereskedők buktak le az adóhatóság ellenőrzésén Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel. Mint írták, a jogellenes tevékenységet évek óta végző három férfi akár több millió forint bírságra számíthat, emellett fémkereskedelmi törvénysértésért is felelniük kell.

A NAV pénzügyőrei olyan autósokat állítottak meg Nyírbátornál, akik fémhulladékot adtak le a közeli fémkereskedőnél. A sofőrök éppen kifelé tartottak a telephelyről, amikor a járőrök ellenőrizték őket. Az egyenruhások az elmúlt évek leadásait is vizsgálták. Kiderült, hogy a trió egyik tagja több mint százharmincezer kilogramm fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot, míg a másik férfi több mint negyvenezer kilogrammot értékesített. Mindegyikük azt mondta, hogy a leadott fémhulladék nagy részét különféle ház körüli munkáért kapták - tették hozzá.

A NAV felhívta a figyelmet arra, hogy a fémkereskedelmi szabályok szerint természetes személy saját ingatlanán legfeljebb három köbméter olyan fémhulladékot tárolhat, ami egyértelműen az ingatlanához köthetően keletkezett.

Felidézték továbbá, hogy 2023. július 1-jétől mind a háztartási fémhulladékokat, mind pedig a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékek fémhulladékait (pl. fém italdobozok, aludobozok, flakonok, fém csomagolási hulladékok, elem, akkumulátor hulladékok stb.) kizárólag koncesszori fémkereskedő vagy hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet végző koncesszori alvállalkozó részére lehet átadni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

nav

illegális

illegális fémhulladék

otthon

borsod

bűncselekmény

bírság