Borzalmas számokra derült fény: nem vigyáznak a magyarok, rengetegen halnak bele ebbe

HelloVidék   
  Megosztom
Borzalmas számokra derült fény: nem vigyáznak a magyarok, rengetegen halnak bele ebbe

2024 első félévében 3305 lakóépület gyulladt ki, 128-cal, vagyis 4 százalékkal kevesebb, mint 2023 első hat hónapjában. Ebben az időszakban 39 ezer négyzetméternyi épített terület égett le. Az első félévben kigyulladt lakóépületekben 47 ember vesztette életét, 7-tel többen, mint a tavalyi év első félévében. Ezekben a tüzekben 285-en sérültek meg, hárommal kevesebben, mint tavaly ilyenkor - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.


.

Az év első hat hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 2208 órára és 6465 tűzoltójárműre volt szükség. 308 otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, 921 embernek kellett átmenetileg máshova költöznie. A leghosszabb beavatkozás január 21-én volt Álmosdon, ahol egy ember életét vesztette. A családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt nyolc órát vett igénybe.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 172 lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés miatt csaptak fel a lángok. 96 otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz.

Alig használnak az emberek füstérzékelőt

A 3305 tűzzel érintett otthon közül csak 10-ben volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2024 első felében 593-szor riasztották a tűzoltókat, 40-el többször, mint egy évvel korábban. 84 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 6 emberen már nem lehetett segíteni. Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt láng ég és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás.

A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre. A júniusi hőségriasztás négy napjában 24-szer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

katasztrofavédelem

otthon

lakástűz

szén-monoxid

haláleset