Megújultak a magyar nemzeti parkok: denevérbarát fejlesztések a barlangokban

MTI   
  Megosztom
Megújultak a magyar nemzeti parkok: denevérbarát fejlesztések a barlangokban

Lezárult az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) világörökség részét képező terület élő és élettelen természeti értékeinek megőrzését, rehabilitációját szolgáló infrastrukturális fejlesztés. A csaknem 307 millió forintos, a Környezeti és energiahatékonysági operatív program keretében megvalósult projekt eredményeiről szerdán számoltak be a szakemberek, Jósvafőn.

A pályázati program jóvoltából a nemzeti park igazgatóságának lehetősége nyílt, hogy az eddigieknél is jobban óvja, kezelje a világörökség részét képező aggteleki karszt barlangjait, jelentős földtudományi értékkel rendelkező mesterséges üregeit és az ezekhez kapcsolódó sérülékeny élővilágot.

A fejlesztésbe bevonták az esztramosi bányavágatokat, barlangokat, az aggteleki Baradla-barlangot, az Aggtelek-Jósvafő Béke-barlangot, a bódvaszilasi Meteor-barlangot, a jósvafői Baradla Hosszú-Alsó-barlangot, az aggteleki Baradla-tetői-zsombolyt, a bódvaszilasi Pócsakői-víznyelőt és a szintén bódvaszilasi Kopaszgally-oldali 2-es számú víznyelőbarlangot.

A természetvédelmi projekt keretében elbontották a barlangidegen (beton) műtárgyakat és balesetveszélyes omladékokat, stabilizálták az omlásveszélyes vagy eltömődött barlangbejáratokat, a barlangi útvonalakon a korrodált létrákat rozsdamentes létrákra cserélték le. A felújítások eredményeként a barlangokban a közlekedés biztonságossá vált.

A fejlesztésben szereplő helyszínek különleges élőhelyek, amelyek telelő- és szaporodóhelyei számos denevérnek. A bejáratok denevérbarát lezárásával, illetve azok felújításával, az átszellőzés biztosításával, a Béke-barlangban a szén-dioxid koncentráció csökkentésével a denevérek újabb háborítatlan élőhelyekhez juthatnak.

Az aggteleki projekt egy komplex fejlesztési csomag része, összességében 2014 és 2020 között 92 természetvédelmi célú fejlesztés valósult, valósul meg az ország nemzeti parkjainak területén, mintegy száz helyszínen, 38 milliárd forint értékben, mondta el Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Ezek célja a természetes élőhelyek állapotának javítása, ugyanakkor fejlesztik a természetvédelmi kezeléseket. A fejlesztések hozzájárulnak ahhoz is, hogy a nagyközönség az eddigieknél is kényelmesebben és biztonságosabban látogathatja a természeti értékeinket. Az igazgatóságok kezelésében lévő turisztikai, természetvédelmi értékeket évente 1,6 millió látogató tekinti meg.

Az országnak 4151 barlangja van, valamennyi védett, és valamennyi a nemzeti parki igazgatóságok vagyonkezelésében áll, a barlangi járatok hossza eléri a 290 kilométert. A nagyközönség számára nyitva álló barlangokat évente több mint félmillióan látogatják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

barlang

nemzeti park

aggteleki nemzeti park

világörökség

fejlesztés