Ezt kár lenne kihagyni: Mangalicafesztivállal búcsúztatja a telet Debrecen

MTI   
  Megosztom
Ezt kár lenne kihagyni: Mangalicafesztivállal búcsúztatja a telet Debrecen

Tizedik alkalommal rendezik meg a hétvégén Debrecenben a mangalicafesztivált, idén először a háromnapos télbúcsúztató maskarádéval együtt - közölte a cívisváros turisztikáért felelős alpolgármestere szerdán a fesztiválok helyszínén, a város főterén tartott sajtótájékoztatón.

Széles Diána elmondta: Főnix rendezvényszervező cégén keresztül a város is bekapcsolódott a szervezésbe annak érdekében, hogy a családok három napon át együtt szórakozhassanak Debrecen központjában, ahol péntektől vasárnapig a gasztronómiai kínálat mellett egész napos színpadi műsorokkal, könnyűzenei koncertekkel, vásári komédiával, a tél "kiseprűzését" bemutató produkciókkal várják az érdeklődőket. A Református Nagytemplom előtt még a karácsonyi vásárra felállított óriáskerék "mandátumát" is meghosszabbították a maskarádé és a mangalicafesztivál idejére - fűzte hozzá az alpolgármester.

Végh Attila szervező elmondta, hogy az országban összesen 37 mangalicafesztivált rendeztek. Bár a legutóbbi budapesti fesztivál csak három hete ért véget, a tenyésztők felkészültek arra, hogy a tizedik debreceni fesztiválon is teljes termékpalettával legyenek jelen - tette hozzá, megjegyezve, hogy a hét termelő hagyományos termékei mellett most először hét street food kocsiból mangalicaételeket is kínálnak majd.

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének (MOE) elnöke emlékezetett arra, hogy harminc évvel ezelőtt csaknem kihalt a mangalica faj Magyarországon. A rendszerváltást követően összesen 143 mangalica volt az országban, ebből kezdték el megmenteni és újrafejleszteni az állományt: ma már a tenyészkocák száma eléri a tízezret, és évente 60 ezer hízót vágnak le, a felét háztáji gazdaságokban.

Érdekességként említette, hogy a debreceni fesztivál élőállat-bemutatóján a három jelenleg elismert magalicafajta - szőke, vörös és fecskehasú - mellett a már korábban kihaltnak nyilvánított fekete mangalicák is láthatóak lesznek. A fajtarekonstrukció keretében tenyésztett fekete mangalica ideiglenes fajtaelismerése több évi munka után májusban várható, utána kezdődhet a hosszadalmas őshonossá nyilvánítási, illetve nemzetközi védelmi eljárás - magyarázta Tóth Péter.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

debrecen

mangalica

mangalicafesztivál

farsang

télbúcsúztatás

télbúcsúztató

tavasz

fesztivál

program

programajánló

programok