Ezt kár lenne kihagyni: Mangalicafesztivállal búcsúztatja a telet Debrecen

MTI   
  Megosztom
Ezt kár lenne kihagyni: Mangalicafesztivállal búcsúztatja a telet Debrecen

Tizedik alkalommal rendezik meg a hétvégén Debrecenben a mangalicafesztivált, idén először a háromnapos télbúcsúztató maskarádéval együtt - közölte a cívisváros turisztikáért felelős alpolgármestere szerdán a fesztiválok helyszínén, a város főterén tartott sajtótájékoztatón.

Széles Diána elmondta: Főnix rendezvényszervező cégén keresztül a város is bekapcsolódott a szervezésbe annak érdekében, hogy a családok három napon át együtt szórakozhassanak Debrecen központjában, ahol péntektől vasárnapig a gasztronómiai kínálat mellett egész napos színpadi műsorokkal, könnyűzenei koncertekkel, vásári komédiával, a tél "kiseprűzését" bemutató produkciókkal várják az érdeklődőket. A Református Nagytemplom előtt még a karácsonyi vásárra felállított óriáskerék "mandátumát" is meghosszabbították a maskarádé és a mangalicafesztivál idejére - fűzte hozzá az alpolgármester.

Végh Attila szervező elmondta, hogy az országban összesen 37 mangalicafesztivált rendeztek. Bár a legutóbbi budapesti fesztivál csak három hete ért véget, a tenyésztők felkészültek arra, hogy a tizedik debreceni fesztiválon is teljes termékpalettával legyenek jelen - tette hozzá, megjegyezve, hogy a hét termelő hagyományos termékei mellett most először hét street food kocsiból mangalicaételeket is kínálnak majd.

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének (MOE) elnöke emlékezetett arra, hogy harminc évvel ezelőtt csaknem kihalt a mangalica faj Magyarországon. A rendszerváltást követően összesen 143 mangalica volt az országban, ebből kezdték el megmenteni és újrafejleszteni az állományt: ma már a tenyészkocák száma eléri a tízezret, és évente 60 ezer hízót vágnak le, a felét háztáji gazdaságokban.

Érdekességként említette, hogy a debreceni fesztivál élőállat-bemutatóján a három jelenleg elismert magalicafajta - szőke, vörös és fecskehasú - mellett a már korábban kihaltnak nyilvánított fekete mangalicák is láthatóak lesznek. A fajtarekonstrukció keretében tenyésztett fekete mangalica ideiglenes fajtaelismerése több évi munka után májusban várható, utána kezdődhet a hosszadalmas őshonossá nyilvánítási, illetve nemzetközi védelmi eljárás - magyarázta Tóth Péter.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

debrecen

mangalica

mangalicafesztivál

farsang

télbúcsúztatás

télbúcsúztató

tavasz

fesztivál

program

programajánló

programok