Ezt kár lenne kihagyni: Mangalicafesztivállal búcsúztatja a telet Debrecen

MTI   
  Megosztom
Ezt kár lenne kihagyni: Mangalicafesztivállal búcsúztatja a telet Debrecen

Tizedik alkalommal rendezik meg a hétvégén Debrecenben a mangalicafesztivált, idén először a háromnapos télbúcsúztató maskarádéval együtt - közölte a cívisváros turisztikáért felelős alpolgármestere szerdán a fesztiválok helyszínén, a város főterén tartott sajtótájékoztatón.

Széles Diána elmondta: Főnix rendezvényszervező cégén keresztül a város is bekapcsolódott a szervezésbe annak érdekében, hogy a családok három napon át együtt szórakozhassanak Debrecen központjában, ahol péntektől vasárnapig a gasztronómiai kínálat mellett egész napos színpadi műsorokkal, könnyűzenei koncertekkel, vásári komédiával, a tél "kiseprűzését" bemutató produkciókkal várják az érdeklődőket. A Református Nagytemplom előtt még a karácsonyi vásárra felállított óriáskerék "mandátumát" is meghosszabbították a maskarádé és a mangalicafesztivál idejére - fűzte hozzá az alpolgármester.

Végh Attila szervező elmondta, hogy az országban összesen 37 mangalicafesztivált rendeztek. Bár a legutóbbi budapesti fesztivál csak három hete ért véget, a tenyésztők felkészültek arra, hogy a tizedik debreceni fesztiválon is teljes termékpalettával legyenek jelen - tette hozzá, megjegyezve, hogy a hét termelő hagyományos termékei mellett most először hét street food kocsiból mangalicaételeket is kínálnak majd.

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének (MOE) elnöke emlékezetett arra, hogy harminc évvel ezelőtt csaknem kihalt a mangalica faj Magyarországon. A rendszerváltást követően összesen 143 mangalica volt az országban, ebből kezdték el megmenteni és újrafejleszteni az állományt: ma már a tenyészkocák száma eléri a tízezret, és évente 60 ezer hízót vágnak le, a felét háztáji gazdaságokban.

Érdekességként említette, hogy a debreceni fesztivál élőállat-bemutatóján a három jelenleg elismert magalicafajta - szőke, vörös és fecskehasú - mellett a már korábban kihaltnak nyilvánított fekete mangalicák is láthatóak lesznek. A fajtarekonstrukció keretében tenyésztett fekete mangalica ideiglenes fajtaelismerése több évi munka után májusban várható, utána kezdődhet a hosszadalmas őshonossá nyilvánítási, illetve nemzetközi védelmi eljárás - magyarázta Tóth Péter.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

debrecen

mangalica

mangalicafesztivál

farsang

télbúcsúztatás

télbúcsúztató

tavasz

fesztivál

program

programajánló

programok