Mutatjuk, hogy készül Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa címre

MTI   
  Megosztom
Mutatjuk, hogy készül Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa címre

Veszprém minden szempontból jó választás volt az Európa Kulturális Fővárosa 2023 (EKF 2023) címre - mondta szerdán Budapesten az emberi erőforrások minisztere. A szokásoktól eltérően 2023-ban egyedül birtokolhatja az Európa Kulturális Fővárosa címet. A pályázaton hivatalosan csak városok indulhattak, Veszprém mégis bevonta a környező régiót: a Bakonyt és a Balaton-felvidéket is.

Kásler Miklós a kormány márciusban meghozott döntését ismertetve közölte: támogatják az EKF 2023 program nemzetközi szakértői bizottságának arról szóló döntését, hogy Veszprém nyerje el a címet. A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2023-ban másodszor adhatja majd Európa Kulturális Fővárosát.

Veszprém igen gazdag történelemmel bír, és a település most is komoly kulturális életnek ad otthont, színvonalas fesztiválok helyszíne

- mondta el Kásler Miklós. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár az előzményekről szólva felidézte, hogy 2017 februárjában jelent meg az EKF 2023 pályázati felhívása, és akkor alakult meg a program tárcaközi bizottsága is.

A kulturális kormányzat ezt az ajánlást jóváhagyta, és minden eszközzel támogatja Veszprém felkészülését - közölte Fekete Péter.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere hangsúlyozta: a település óriási lehetőséget kapott, hiszen

- jegyezte meg. Mint hangsúlyozta, pályázatuk nem az infrastrukturális beruházásokon, hanem a közösségfejlesztésen alapul. Ennek érdekében sikerült erős összefogást kialakítani a térségi önkormányzatok, vállalkozók és civil szervezetek között.

Természetesen lesznek infrastrukturális beruházások is, ezek során azonban figyelemmel kell lenni a fenntarthatósági szempontokra - közölte a városvezető. Elmondása szerint ugyanis Veszprém EKF-pályázata egyszerre szeretne tartalmas programot kínálni és figyelemmel lenni arra, hogy 2023 után mi marad a helyi közösségnek.

Porga Gyula elmondta, hogy a kormányzattal még folynak a tárgyalások a központi finanszírozás mértékéről és ütemezéséről. Ebben az évben még kevés lesz a látványos elem, a legfontosabb feladat most egy stabil működési modell kialakítása - tette hozzá.

Porga Gyula szerint Veszprém EKF-programja akkor lehet sikeres, ha felkészíti erre a helyi közösségeket: a térségi polgármestereket, vállalkozókat, civil szervezeteket is. Nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy a veszprémiek úgy érezzék, a fejük fölött történik valami - fogalmazott a város polgármestere.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

veszprém

kultúra

szórakozás

európa kulturális fővárosa