Ilyen is rég volt a magyar-horvát határon: átadták a gigafejlesztést

MTI   
  Megosztom
Ilyen is rég volt a magyar-horvát határon: átadták a gigafejlesztést

A dél-zalai térség és a horvátországi Muraköz megye kerékpáros turisztikai fejlesztését szolgálta az a magyar-horvát közös projekt, amelynek több mint 1,7 millió eurós fejlesztéseit szombaton zárták le Nagykanizsán.

A dél-zalai határ menti területet új turisztikai célpontként, Muraföldeként igyekeznek megismertetni. A kettős célt, mezőgazdasági és turisztikai fejlesztéseket egyaránt szolgáló Mura programmal az aktív és kerékpáros turizmus iránt érdeklődő látogatókat célozták meg a korábban leginkább történelmi okokból feltáratlan természeti kincsekkel rendelkező térségben, mondta el Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, a térségi Mura Nemzeti Program miniszteri biztosa.

A Cycle in a Network 2.0 elnevezésű magyar-horvát program a közeli Muraköz megye településeivel közösen végrehajtott fejlesztéseket szolgálta, a két ország területén több tíz kilométer hosszan építettek vagy jelöltek ki kerékpárutakat, és létrehoztak a bicikliseknek szánt szolgáltatásokat, jelezte az államtitkár.

A Mura program keretében a jövőben bővítik a Zalaerdő Zrt. kisvasútjának vonalát, a Mura mentén új túraútvonalakat alakítanak ki, amelyek a bakancsos, kerékpáros vagy vízitúrázók számára kínálnak akár több napra szóló kikapcsolódási lehetőséget. Cseresnyés Péter azt is hozzátette: reményei szerint a térség kerékpáros turizmusának leginkább a jövő májusi Giro d'Italia kerékpáros körverseny nagykanizsai befutója ad majd komoly hírverést.

A nagykanizsai önkormányzat, a Muraközi Turisztikai Ügynökség, a Muraközi Közútkezelő és Stridóvár (Strigova) önkormányzata 1,7 millió eurós költségvetésből gazdálkodhatott, mondta el Cseke Bence projektmenedzser a magyar-horvát fejlesztési program részleteiről.

A 85 százalékában infrastrukturális fejlesztésekre fordított keretből a nagykanizsai Csónakázó-tó körül 4,3 kilométeres körút épült pihenőhelyekkel, kerékpáros bázist, fitneszparkot alakítottak ki és megépítették a város legnagyobb alapterületű, 1400 négyzetméteres játszóterét. A miklósfai városrészben és Murakeresztúron biciklis pihenőhely hoztak létre, illetve 17,3 kilométer határ menti új bicikliutat tábláztak ki Nagykanizsától Murakeresztúrig.

Horvátországban két szakaszon együttesen 12 kilométernyi kerékpárút épült, Csáktornyán (Cakovec) elektromos kerékpárokat és dokkolókat vásároltak, továbbá okostelefonos applikációt fejlesztettek ki, illetve több, kerékpárosoknak szóló közös programot is rendeztek az elmúlt csaknem két évben, részletezte a projektmenedzser.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bicikli

kerékpárút

bicikliút

kerékpár

túra

mura

horvátország

zala megye