Nem áll meg az élet az ünnep után: itt a hétvégi programajánló!

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Nem áll meg az élet az ünnep után: itt a hétvégi programajánló!

Az utóbbi napokban rengeteg színes és érdekes programot, fesztivált fedeztünk fel, most pedig összegyűjtöttük őket egy csokorba. Ha még nem tudod merre indulj el, hogy szórakozz és feltöltődj, akkor böngészd át listánkat, biztosan találsz kedvedre való eseményt.

Bőköz összművészeti fesztivál negyedszer az Ormánságban

Immár negyedik alkalommal rendezik meg Baranya megye Ormánság tájegységében a Bőköz összművészeti fesztivált. Augusztus 23-tól 25-ig Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsehi, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ős-Dráva Látogatóközpontja várja az érdeklődőket.

A Harkány és Szigetvár között lévő tájegység az egyik legszegényebb Magyarországon. Mi a kultúrán és a kulturális hídon keresztül megpróbáljuk egy kicsit előtérbe helyezni, legalább erre a néhány napra

- mondta Márta István fesztiváligazgató az M1 aktuális csatorna műsorában. Mint megemlítette, az itt található furcsa tájházak csak ezekre a falvakra jellemzőek, ilyen például a Hagyományok őrző háza Tésenfán vagy a szaporcai tájház, amelyet a falu összefogásával hoztak létre. Hozzátette: számos olyan kézműves termék van, amely ezen a tájon elterjedt.

A fesztiválon erős innovációs programok is lesznek, kiemelt vendég lesz a Pécsi Tudományegyetem, több intézménye és szaka. Megpróbálnak olyan dolgokat újraértelmezni, amely a falu hagyományából adódik, és idén lesz kínai ház is

- fejtette ki Márta István. Szintén jelen lesz a Bőköz fesztiválon a Nemzeti Művelődési Intézet, amely Baranya mellett Tolna és Somogy megye különféle hagyomány- és értékőrző projektjeit és gasztronómiáját is bemutatja. A rendezvény zenei kínálatában ott lesz mások mellett a Ghymes, az LGT-dalokkal érkező Karácsony János vagy a Talamba Ütőegyüttes a Hot Jazz Banddel. A fesztiválon lesz templomjáró túra és hagyományosan segítik a helyi diákokat.

Százhúsz kisiskolás van Kémesen, megpróbáljuk a látókörüket kicsit bővíteni. A fesztivál ősszel finanszíroz számukra egy természetjáró, hajókázó és kisvonatozó programot a Gemenci erdőben, a nagyobbakat pedig elvisszük a horvátországi Kopácsi-rét természetvédelmi területére. Idén is karbonmentes lesz a Bőköz fesztivál, ennek érdekében harminc őshonos fát ültetünk el

- mondta végül Márta István.

Több mint ezer jelmezes vonul fel a Savaria Történelmi Karneválon

Több mint ezer jelmezes vonul fel augusztus 23-án és 24-én Szombathelyen, a hat történelmi kort megidéző karneválon. Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek testvérvárosi delegációk, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolat keretében most a Balaton-parton üdülnek - mondta el Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a csütörtöki sajtótájékoztatón.

A Karneválszínház új előadással készül a rendezvénysorozatra: Carlo Goldoni a Főnök meg én meg a főnök című, sok-sok humorral átszőtt vígjátékát már augusztus 15-én, csütörtökön bemutatják - jelezte Réthly Attila, a darab rendezője és egyben a megyeháza udvarán kiépített díszletek tervezője. Kitért arra is, hogy az eredeti, Két úr szolgája című művet Hamvai Kornél fordításában és adaptációjában láthatja a közönség.

A programsorozat leglátványosabb eseménye a pénteki és a szombati karneváli felvonulás lesz: csaknem 1200 jelmezes járja majd végig a város utcáit. A hagyományőrző csoportokhoz "civilek" is csatlakoznak: a városban élő polgárok és a turisták is történelmi jelmezt öltenek magukra és részt vesznek a felvonuláson - ismertette Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Csapláros Andrea, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumi elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a karnevál ideje alatt az Iseum szervezésében arra is lehetőség nyílik, hogy a látogatók (előzetes bejelentkezés alapján, szakmai vezetővel) az OTP épülete alatt sétát tegyenek és megtekintsék az ókori Savariát. A Művészetek utcájában is számos programmal várják a látogatókat, a Bartók Teremben Mácsai Pál és Huzella Péter tart augusztus 23-án Villon-estet. A Guszto téren a vendégek a kétezer évvel ezelőtt felszolgált ételek újra gondolt változatait is megkóstolhatják - sorolták a programokat a szervezők. Grünwald Stefánia elmondta:

a Savaria karnevál a város legjelentősebb, legnagyobb tömeget megmozgató eseménye, a karneváli hétvégére a szálláshelyek nagy részét már februárban lefoglalják.

Idén 20. alkalommal rendezik meg az "újkori" Savaria Történelmi Karnevált. A rendezvénynek az 1960-as években nagy hagyománya volt a városban, majd több évtizedes szünet után 2000-ben indították újra, az esemény sikere azóta is töretlen - idézte fel a karnevál történetét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

program

programajánló

hétvége

szórakozás

fesztivál

koncert

zene

gasztro