Nincs ötleted hétvégére? Mutatjuk, hova utazz!

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Nincs ötleted hétvégére? Mutatjuk, hova utazz!

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a tanulófesztivált Pécsett, melyen csaknem száz programmal várják az érdeklődőket. Azoknak, akik kedvelik a jó bolt és a zenét, a 23. Európai Bordalfesztiválon a helyük, ahol négy nemzet férfi énekesei lépnek fel. A gyerekeknek rendkívül sok színes programban lehet részük Kecskeméten szeptember 30-án, a magyar népmese napján.

Pécs - Tanulófesztivál

Harmadik alkalommal rendezik meg szeptember 26. és 28. között a Pécsi Tanulófesztivált mintegy harminc helyszínen és csaknem száz programmal a baranyai megyeszékhelyen. 31 helyszínen 70 program vár ránk vasárnap Sopronban a Kultutcák fesztivál keretein belül.

A háromnapos esemény központi témája a tanulóközösségek és a közösségi tanulás lesz a közlemény szerint. A rendezvény idei eseményein egyebek mellett a művészetekkel, sporttal, környezettel összefüggő tanulás mibenlétével ismerkedhetnek meg az érdeklődők előadásokon, szakvezetéseken, workshopokon, de a fesztivál ideje alatt számos kiállítást, koncertet, filmvetítéseket is tartanak.

Kiemelték: három esztendeje Pécsett több szervezet és intézmény fogott össze azért, hogy olyan tanulófesztivált szervezzen, "melyben a tanulás a felfedezés, az öröm, a megismerés és a kíváncsiság kifejezése" játszik főszerepet.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy két esztendővel ezelőtt Pécs átvette az UNESCO Globális Tanuló Város Díját (Global Learning City Award), ennek köszönhető, hogy minden évben tanulófesztivált szerveznek a megyeszékhelyen.

A fesztivál keretében mintegy harminc helyszínen közel száz programon vehetnek részt az érdeklődők, melyekről itt olvasható több információ.

Sopron – Kultutcák fesztivál

Kultutcák címmel rendeznek fesztivált vasárnap Sopronban a város védőszentje, Szent Mihály ünnepén: harmincegy belvárosi helyszínen mintegy hetven programmal várják a közönséget - közölte Pataki András, a szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A programsorozathoz öt iskola, kilenc vállalkozás, 12 közintézmény, 14 művész és 18 egyesület, alapítvány csatlakozott. A program célja, hogy megmutassák, Sopronnak mennyire gazdag az épített öröksége, mondta el Pataki András.

Az elmúlt két évben hasonló tematika alapján tartották meg az elsősorban kapualjakban megrendezett Kultkapuk és a tereket megtöltő Kultterek fesztivált. Idén azért a belvárosi utcákra esett a helyszínválasztás, mert a Modern városok program keretében teljesen elkészültek az utcák burkolatai. A távlati tervek között szerepel a Kultpincék, a Kultudvarok és a Kultpadlások megrendezése is.

Vasárnap délután elsősorban a Szent György utcában, a Templom utcában, a Kolostor utcában, az Új utcában és a rájuk vezető közökben várják a látogatókat, mondta el Szekeres Kriszta közművelődési munkatárs, hangsúlyozva, hogy két programon kívül mindenhol soproniak mutatkoznak be.

A fesztivál délután menetzenével indul: a városi fúvószenekar tagjai masíroznak végig a belvárosi utcákon. A Liszt teraszon Poptarisznya címmel retro zenéket játszik majd dj Jokó a páneurópai piknik harmincadik évfordulójára emlékezve. A Széchenyi István Gimnáziumnál azt lehet megnézni, hogy hogyan tanítottak a Széchenyiek korában, a Bünker közben pedig könyvekről szóló labirintusjátékon vehetnek részt az érdeklődők.

A Fabricius-háznál macskanyelvet lehet készíteni, Ács Tamás színművész pedig egyfajta vers-sommelierként lesz jelen, akit bárki megkérhet egy általa választott vers elszavalására.

Az Evangélikus templom előtti tér utcazenei helyszín lesz, ahol óránként más-más előadó lép fel, köztük Kónyai Flórián és Migovics Zoltán, a Soproni Petőfi Színház Valahol Európában című darabjának gyermekszereplői és a Kórus Spontánusz.

Az Orsolya téren Só time elnevezéssel a tér egykori sópiaci funkcióját fogják megeleveníteni, a Fegyvertár utcában pedig a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület első és második világháborús fegyvereket mutat be. A program 18 órától utcabállal zárul a Liszt Ferenc utcában.

Pécs - 23. Európai Bordalfesztivál

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

A szervező Pécsi Férfikar Alapítvány MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a 9. Villányi Prémium Bormustrával kiegészülő fesztivál keretében Lettországból, Szlovákiából, Hollandiából és Magyarországról csatlakoznak bordalaikkal együttesek a házigazda Bartók Béla Férfikarhoz.

A háromnapos rendezvény első napján, pénteken a Villányi Borvidék és a helyi borászatok fogadják a kórusokat, akik a villánykövesdi megnyitót követően Villányban, a Diófás téren mutatkoznak be a közönségnek a Népek bordalai program keretében, majd pincekoncerteket adnak a településen.

Szombaton nagyszabású gálakoncerten hallhatja a pécsi közönség a résztvevő együtteseket, harmadik alkalommal szólal meg a villányi Borászkórus a pécsi Kodály Központ hangversenytermében. A koncerten közreműködik a Pécsi Szimfonietta, Kovácsházi István Liszt-díjas előadóművész és Demeniv Mihály harmonikás.

A gálakoncertet megelőzően a IX. Villányi Prémium Bormustra színesíti a bordalfesztivált; a Kodály Központ aulájában idén tucatnyi villányi pincészet prezentálja legkiválóbb borait.

A fesztivál zárónapjának délelőttjén a Villány-Siklósi Borút településein adnak koncerteket a résztvevők, majd délután a pécsi Széchenyi téren rendezett Bor és Dal Ünnepén szüreti felvonulás, népművészeti és kirakodóvásár, borkóstolók is várják az érdeklődőket. A fesztivál részletes programjai, a gálakoncert információi itt érhetőek el.

Kecskemét - A magyar népmese napja

Állatmesékkel hívják fel a gyermekek figyelmét a felelős gondoskodás fontosságára Kecskeméten szeptember 30-án, a magyar népmese napja alkalmából.

A Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeumának munkatársai olyan mesélőket kértek fel az alkalomra, akik valamilyen módon kapcsolatban állnak az állatokkal. A meseolvasók között lesz állatorvos, de találkozhatnak a gyermekek állatvédő és segítő alapítványok munkatársaival, valamint a Kecskeméti Vadaskert gondozóival is.

A gyermekek örömére legtöbben állatvendéget is hoznak magukkal és a mesehallgatás mellett az érdeklődőknek lehetősége lesz a felnőttekkel beszélgetni is: munkájukról, állatokhoz kapcsolódó érzéseikről, tapasztalataikról.

A múzeum jótékonysági akcióval is kiegészíti a mesék nyújtotta örömöt. Azt kérik a mesélő felnőttektől és a látogatócsoportoktól, hogy hozzanak magukkal egy-egy állateledelt, amit a program után a Mentsvár az Állatokért és Környezetünkért Közhasznú Alapítvány védenceinek juttatnak majd el.

A magyar népmese napját szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) kezdeményezésére 2005 óta ünneplik Magyarországon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

program

gyerekek

állatok

bor

zene

fesztivál

gasztro

szórakozás

pécs

kecskemét

diák

sopron