Nincs ötleted hétvégére? Mutatjuk, hova utazz!

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Nincs ötleted hétvégére? Mutatjuk, hova utazz!

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a tanulófesztivált Pécsett, melyen csaknem száz programmal várják az érdeklődőket. Azoknak, akik kedvelik a jó bolt és a zenét, a 23. Európai Bordalfesztiválon a helyük, ahol négy nemzet férfi énekesei lépnek fel. A gyerekeknek rendkívül sok színes programban lehet részük Kecskeméten szeptember 30-án, a magyar népmese napján.

Pécs - Tanulófesztivál

Harmadik alkalommal rendezik meg szeptember 26. és 28. között a Pécsi Tanulófesztivált mintegy harminc helyszínen és csaknem száz programmal a baranyai megyeszékhelyen. 31 helyszínen 70 program vár ránk vasárnap Sopronban a Kultutcák fesztivál keretein belül.

A háromnapos esemény központi témája a tanulóközösségek és a közösségi tanulás lesz a közlemény szerint. A rendezvény idei eseményein egyebek mellett a művészetekkel, sporttal, környezettel összefüggő tanulás mibenlétével ismerkedhetnek meg az érdeklődők előadásokon, szakvezetéseken, workshopokon, de a fesztivál ideje alatt számos kiállítást, koncertet, filmvetítéseket is tartanak.

Kiemelték: három esztendeje Pécsett több szervezet és intézmény fogott össze azért, hogy olyan tanulófesztivált szervezzen, "melyben a tanulás a felfedezés, az öröm, a megismerés és a kíváncsiság kifejezése" játszik főszerepet.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy két esztendővel ezelőtt Pécs átvette az UNESCO Globális Tanuló Város Díját (Global Learning City Award), ennek köszönhető, hogy minden évben tanulófesztivált szerveznek a megyeszékhelyen.

A fesztivál keretében mintegy harminc helyszínen közel száz programon vehetnek részt az érdeklődők, melyekről itt olvasható több információ.

Sopron – Kultutcák fesztivál

Kultutcák címmel rendeznek fesztivált vasárnap Sopronban a város védőszentje, Szent Mihály ünnepén: harmincegy belvárosi helyszínen mintegy hetven programmal várják a közönséget - közölte Pataki András, a szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A programsorozathoz öt iskola, kilenc vállalkozás, 12 közintézmény, 14 művész és 18 egyesület, alapítvány csatlakozott. A program célja, hogy megmutassák, Sopronnak mennyire gazdag az épített öröksége, mondta el Pataki András.

Az elmúlt két évben hasonló tematika alapján tartották meg az elsősorban kapualjakban megrendezett Kultkapuk és a tereket megtöltő Kultterek fesztivált. Idén azért a belvárosi utcákra esett a helyszínválasztás, mert a Modern városok program keretében teljesen elkészültek az utcák burkolatai. A távlati tervek között szerepel a Kultpincék, a Kultudvarok és a Kultpadlások megrendezése is.

Vasárnap délután elsősorban a Szent György utcában, a Templom utcában, a Kolostor utcában, az Új utcában és a rájuk vezető közökben várják a látogatókat, mondta el Szekeres Kriszta közművelődési munkatárs, hangsúlyozva, hogy két programon kívül mindenhol soproniak mutatkoznak be.

A fesztivál délután menetzenével indul: a városi fúvószenekar tagjai masíroznak végig a belvárosi utcákon. A Liszt teraszon Poptarisznya címmel retro zenéket játszik majd dj Jokó a páneurópai piknik harmincadik évfordulójára emlékezve. A Széchenyi István Gimnáziumnál azt lehet megnézni, hogy hogyan tanítottak a Széchenyiek korában, a Bünker közben pedig könyvekről szóló labirintusjátékon vehetnek részt az érdeklődők.

A Fabricius-háznál macskanyelvet lehet készíteni, Ács Tamás színművész pedig egyfajta vers-sommelierként lesz jelen, akit bárki megkérhet egy általa választott vers elszavalására.

Az Evangélikus templom előtti tér utcazenei helyszín lesz, ahol óránként más-más előadó lép fel, köztük Kónyai Flórián és Migovics Zoltán, a Soproni Petőfi Színház Valahol Európában című darabjának gyermekszereplői és a Kórus Spontánusz.

Az Orsolya téren Só time elnevezéssel a tér egykori sópiaci funkcióját fogják megeleveníteni, a Fegyvertár utcában pedig a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület első és második világháborús fegyvereket mutat be. A program 18 órától utcabállal zárul a Liszt Ferenc utcában.

Pécs - 23. Európai Bordalfesztivál

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

A szervező Pécsi Férfikar Alapítvány MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a 9. Villányi Prémium Bormustrával kiegészülő fesztivál keretében Lettországból, Szlovákiából, Hollandiából és Magyarországról csatlakoznak bordalaikkal együttesek a házigazda Bartók Béla Férfikarhoz.

A háromnapos rendezvény első napján, pénteken a Villányi Borvidék és a helyi borászatok fogadják a kórusokat, akik a villánykövesdi megnyitót követően Villányban, a Diófás téren mutatkoznak be a közönségnek a Népek bordalai program keretében, majd pincekoncerteket adnak a településen.

Szombaton nagyszabású gálakoncerten hallhatja a pécsi közönség a résztvevő együtteseket, harmadik alkalommal szólal meg a villányi Borászkórus a pécsi Kodály Központ hangversenytermében. A koncerten közreműködik a Pécsi Szimfonietta, Kovácsházi István Liszt-díjas előadóművész és Demeniv Mihály harmonikás.

A gálakoncertet megelőzően a IX. Villányi Prémium Bormustra színesíti a bordalfesztivált; a Kodály Központ aulájában idén tucatnyi villányi pincészet prezentálja legkiválóbb borait.

A fesztivál zárónapjának délelőttjén a Villány-Siklósi Borút településein adnak koncerteket a résztvevők, majd délután a pécsi Széchenyi téren rendezett Bor és Dal Ünnepén szüreti felvonulás, népművészeti és kirakodóvásár, borkóstolók is várják az érdeklődőket. A fesztivál részletes programjai, a gálakoncert információi itt érhetőek el.

Kecskemét - A magyar népmese napja

Állatmesékkel hívják fel a gyermekek figyelmét a felelős gondoskodás fontosságára Kecskeméten szeptember 30-án, a magyar népmese napja alkalmából.

A Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeumának munkatársai olyan mesélőket kértek fel az alkalomra, akik valamilyen módon kapcsolatban állnak az állatokkal. A meseolvasók között lesz állatorvos, de találkozhatnak a gyermekek állatvédő és segítő alapítványok munkatársaival, valamint a Kecskeméti Vadaskert gondozóival is.

A gyermekek örömére legtöbben állatvendéget is hoznak magukkal és a mesehallgatás mellett az érdeklődőknek lehetősége lesz a felnőttekkel beszélgetni is: munkájukról, állatokhoz kapcsolódó érzéseikről, tapasztalataikról.

A múzeum jótékonysági akcióval is kiegészíti a mesék nyújtotta örömöt. Azt kérik a mesélő felnőttektől és a látogatócsoportoktól, hogy hozzanak magukkal egy-egy állateledelt, amit a program után a Mentsvár az Állatokért és Környezetünkért Közhasznú Alapítvány védenceinek juttatnak majd el.

A magyar népmese napját szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) kezdeményezésére 2005 óta ünneplik Magyarországon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

program

gyerekek

állatok

bor

zene

fesztivál

gasztro

szórakozás

pécs

kecskemét

diák

sopron