Egyre több a látogató: megépült a füzéri vár felvonóhídja

MTI   
  Megosztom
Egyre több a látogató: megépült a füzéri vár felvonóhídja

Átadták a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei füzéri vár alsó várának felvonóhídját, valamint az oda vezető, 600 méternyi kiépített utat pénteken.

2011 óta a korábban romként ismert erődítmény felújítását az állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-n keresztül több mint 700 millió forinttal támogatta eddig. A Nemzeti Várprogram keretében további 1,5 milliárd forint jutott az építkezésre, amely segítségével részben újjáépült a füzéri vár, mondta el Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár avató beszédében.

Korábban a műemlékvédelmi és az építész szakma vitatkozott rajta, hogy szükség volt-e a vár jelenleg is látható léptékű újjáépítésére, de az idő az építtetőket igazolta. Amikor a várban programot szerveznek, 7-8 ezer ember is megfordul Füzéren, ami korábban elképzelhetetlen volt, mondta el Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő.

A felújítási munkálatokat régészeti feltárás is kísérte, mondta Horváth Jenő polgármester, hozzátéve, hogy jelenleg a vár felújításának második üteme zajlik, de már rendelkezésre állnak a harmadik ütem elindításához szükséges jogerős építési engedélyek is. Jelenleg a támogatásról szóló kormányzati döntésre várnak. A harmadik ütemben egy felvonó épülne a parkolótól a várig annak érdekében, hogy a mozgásukban korlátozott emberek is látogathassák az épületegyüttest.

A most átadott beruházás az MNV Zrt. beruházásában zajlott le, a régészeti munka 270, a kapu és az út építése pedig 80 millió forintba került, közölte Horváth Jenő. Idén eddig 70 ezren váltottak jegyet a várba, amely a felújítás előtt évente 20-30 ezer látogatót fogadott.

Fotó: MTI/Vajda János

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

füzér

vár

fejlesztés

régészet

műemlék

turizmus