Állati tréning: így tanulnak az állatok a Budakeszi Vadasparkban + videó

MTI   
  Megosztom
Állati tréning: így tanulnak az állatok a Budakeszi Vadasparkban + videó

Hogyan élik ki természetes vadászösztöneiket az állatkertekben, vadasparkokban tartott állatok? Miként tanulják meg fogságban a zsákmány megszerzését? Az úgynevezett környezetgazdagítás révén, melynek során valamilyen megoldandó problémával szembesítik őket gondozóik. A Budakeszi Vadaspark látványos videóval mutatja be, hogyan viselkednek ilyen szituációban a különböző ragadozók.

A környezetgazdagítás olyan folyamat, ami az állatok környezetét javítja, növeli a fajra jellemző természetes viselkedés gyakoriságát, kielégíti mentális szükségleteiket.

A vadasparkban, állatkertben élő állatokat a gondozók különféle problémákkal szembesítik Ez lehet egy tréning, amelynek során új, hasznos viselkedéselemeket tanulnak, mint például besétálni egy szállítóládába. De lehet az élelem elrejtése, szétszórása, amivel modellezhetjük a zsákmány felkutatását és megszerzését. A környezetgazdagítás kivitelezéséhez fontos, hogy az állatgondozó tudjon gondolkozni a rá bízott állat fejével, értse meg viselkedésének jelzéseit, ismerje a faj biológiáját

- magyarázta Burányi Virág, a Budakeszi Vadaspark trénere.

Az intézmény szakemberei most olyan videót készítettek, amely egyes fajok viselkedését mutatja be a környezetgazdagítás alkalmával. A csatolt fájlban lévő filmen látható, ahogy Rita, a hiúz, valamint Chili és Parázs, a két róka és Muci, az aranysakál megragad egy szalmával kitömött kecskebőrt. Harapdálják, cibálják, vonszolják a tárgyat, mintha az áldozatuk lenne, így élve ki természetes vadászösztöneiket. Hasonlóan viselkedik Rita, amikor egy elpusztult fácán maradványaival teszi ugyanezt.

A környezetgazdagítás során valamilyen „feladványt” is kaphatnak az állatok. A videó bemutatja, amint Muci, illetve Dagi, a mosómedve egy műanyag tárggyal játszik: pofozgatják, harapdálják, hogy megszerezzék a benne elrejtett jutalomfalatot. Marci és Berci, a két nyestkutya egy-egy labdával játszik, Rita pedig egy kosárlabdát görget maga előtt, míg végül önfeledt játékba kezd vele.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

állatok

állatkert

budakeszi

budakeszi vadaspark

vadászat

vadászösztön