Állati tréning: így tanulnak az állatok a Budakeszi Vadasparkban + videó

MTI   
  Megosztom
Állati tréning: így tanulnak az állatok a Budakeszi Vadasparkban + videó

Hogyan élik ki természetes vadászösztöneiket az állatkertekben, vadasparkokban tartott állatok? Miként tanulják meg fogságban a zsákmány megszerzését? Az úgynevezett környezetgazdagítás révén, melynek során valamilyen megoldandó problémával szembesítik őket gondozóik. A Budakeszi Vadaspark látványos videóval mutatja be, hogyan viselkednek ilyen szituációban a különböző ragadozók.

A környezetgazdagítás olyan folyamat, ami az állatok környezetét javítja, növeli a fajra jellemző természetes viselkedés gyakoriságát, kielégíti mentális szükségleteiket.

A vadasparkban, állatkertben élő állatokat a gondozók különféle problémákkal szembesítik Ez lehet egy tréning, amelynek során új, hasznos viselkedéselemeket tanulnak, mint például besétálni egy szállítóládába. De lehet az élelem elrejtése, szétszórása, amivel modellezhetjük a zsákmány felkutatását és megszerzését. A környezetgazdagítás kivitelezéséhez fontos, hogy az állatgondozó tudjon gondolkozni a rá bízott állat fejével, értse meg viselkedésének jelzéseit, ismerje a faj biológiáját

- magyarázta Burányi Virág, a Budakeszi Vadaspark trénere.

Az intézmény szakemberei most olyan videót készítettek, amely egyes fajok viselkedését mutatja be a környezetgazdagítás alkalmával. A csatolt fájlban lévő filmen látható, ahogy Rita, a hiúz, valamint Chili és Parázs, a két róka és Muci, az aranysakál megragad egy szalmával kitömött kecskebőrt. Harapdálják, cibálják, vonszolják a tárgyat, mintha az áldozatuk lenne, így élve ki természetes vadászösztöneiket. Hasonlóan viselkedik Rita, amikor egy elpusztult fácán maradványaival teszi ugyanezt.

A környezetgazdagítás során valamilyen „feladványt” is kaphatnak az állatok. A videó bemutatja, amint Muci, illetve Dagi, a mosómedve egy műanyag tárggyal játszik: pofozgatják, harapdálják, hogy megszerezzék a benne elrejtett jutalomfalatot. Marci és Berci, a két nyestkutya egy-egy labdával játszik, Rita pedig egy kosárlabdát görget maga előtt, míg végül önfeledt játékba kezd vele.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

állatok

állatkert

budakeszi

budakeszi vadaspark

vadászat

vadászösztön