Új lakókkal bővült a Parasztudvar: mangalicák költöztek a Budakeszi Vadasparkba

HelloVidék   
  Megosztom
Új lakókkal bővült a Parasztudvar: mangalicák költöztek a Budakeszi Vadasparkba

Új lakók érkeztek a Budakeszi Vadaspark tavasszal megújult Parasztudvarába, ahol őshonos magyar háziállatokat láthatnak a látogatók. A magyar tarka tehenek, parlagi szamarak, racka juhok és a baromfik mellé most mangalicák költöztek.

Az eddig a régi, a Vadaspark területén kívül lévő parasztudvarban élő sertések a héten vették birtokba új és a korábbinál jóval tágasabb kifutójukat. Rögvest neki is láttak felfedezni: jókedvűen turkálgatták az avart makkot és gilisztát keresve. A megújított Parasztudvarban kialakított otthonuk nagyobb és kényelmesebb, ráadásul a mangalicák érkezésével most már „teljes a létszám” az egykori falusi porták udvarait idéző Parasztudvarban.

Forrás: Budakeszi Vadaspark/Surányi Linda
Forrás: Budakeszi Vadaspark/Surányi Linda

A mangalica Magyarországon

A mangalica hazánkban a XVIII. században terjedt el az őshonos bakonyi sertésfajták és a mai Szerbia területéről érkező sertések, illetve a makkoltatás során a vaddisznókkal történt keveredésüknek köszönhetően. Ebből egy az időjárási viszonyoknak ellenálló, extenzív tartásra alkalmas, ízletes húsú, sok zsírt adó, így komoly gazdasági haszonnal is bíró disznófajta alakult ki. A mangalica a XIX. században kifejezetten divatossá vált. Külföldi vásárokon is kedvelt árucikk volt, a bécsi vásárra lábon hajtották fel az állatokat az Alföldről.

Napjainkban a mangalica újra közkedvelt lett, tekintve, hogy „vadabb vérének” köszönhetően a betegségek iránt kevésbé fogékonyabb, ellenállóbb. A mostohább körülményeket is jól viseli. Az Országgyűlés 2004-ben – mint védett őshonos és régi magyar állatfajtát – nemzeti kinccsé nyilvánította a mangalicát

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

budakeszi

budakeszi vadaspark

mangalica

parasztudvar