Ők a Budakeszi Vadaspark sztárjai: szavazás döntött a hónap állatáról

HelloVidék   
  Megosztom
Ők a Budakeszi Vadaspark sztárjai: szavazás döntött a hónap állatáról

A 2020-as évben minden hónapban szavazáson dönthetik el a Vadaspark látogatói, hogy a park melyik lakóját tüntetik ki a hónap állata címmel. Januárban a farkas és a macskabagoly közül választhattak a játékban részt vevők, a szavazatok alapján a farkas lett a hónap állata. A Budakeszi Vadasparkban három farkas él: Ulan, Ancsin és Bajir. Mindhárom hím mongol nevet kapott, mivel a szürke farkasok eurázsiai alfajához tartoznak. Neveik jelentése: Vörös, Vadász és Ünnep/Öröm.

Nem félünk a farkastól? Mit kell tudni ezekről a ragadozókról?

Közismert, hogy a farkasok falkában, családban élnek, az utódokat együtt táplálják, védelmezik. Az viszont kevésbé köztudott, hogy a falkán belül csak az alfa hím és az alfa nőstény nászából születnek utódok. A farkasok a rókakotorékhoz hasonló üregben hozzák világra kicsinyeiket, akik vakon születnek.

Szaglásuk kiváló: akár 2 kilométeres távolságból is képesek kiszagolni a zsákmányukat. Különleges képességük, hogyha menekülniük kell, visszaöklendezik az elfogyasztott táplálékot, hogy könnyebben elfuthassanak üldözőik elől.

És hogy kell-e félni, van-e okunk félni a farkastól? Ezek az állatok ragadozók, amelyek akár egy kifejlett gímszarvast is képesek legyűrni, de az embert, ha tehetik, elkerülik. A háborítatlan erdőségeket, területeket kedvelik. Az erdei ökoszisztémában fontos szerep jut nekik, ugyanis nem engedik túlszaporodni a növényevőket, ezáltal pedig közvetve a növényzet erősödéséhez is hozzájárulnak a korábban szétlegelt területeken.

Magyarországon az Északi-középhegységben figyelnek meg időről időre farkasokat. Legutóbb néhány hete, január elején filmeztek le a Bükkben egy nyolc egyedből álló családot. A hazánkban előforduló farkasok létszáma változó, mintegy 30-40 példányra tehető.

Farkas vagy aranysakál?

A farkas és a hozzá részben hasonló megjelenésű, régen nádi farkasnak is nevezett aranysakál között számos különbség található. A farkasok bundája szürkés színezetű, nyári bundájukban barnás, sárgás aljszőrrel. Az aranysakál barnás, vöröses-sárgás bundája télen szürkés. A két ragadozó közül a farkas a nagyobb: a kifejlett hímek súlya a 60 kilogrammot is elérheti, a nőstények súlya 30-50 kilogramm között mozog. Az aranysakál hím egyedeinek testsúlya 40, a nőstényeké 30 kilogramm lehet. Az aranysakálok a farkasok 10-15 (néha akár 25) egyedből álló falkáival szemben 4-5 fős családokban élnek. Más a hangjuk is: míg a farkasok vonyítása vérfagyasztónak tűnhet, addig a sakálok üvöltése inkább rekedtes, érces hang.

A hónap állatáról legközelebb február 5-én lesz szavazás a Budakeszi Vadaspark Facebook-oldalán.

(kiemelt kép: Surányi Linda)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

budakeszi

budakeszi vadaspark

vadaspark

farkas

hónap állata

állat