Így készül az igazi házi szappan: szappankészítés kezdőknek - szappan receptek

HelloVidék   
  Megosztom
Így készül az igazi házi szappan: szappankészítés kezdőknek - szappan receptek

Mi jut eszünkbe a szappanokról? Hogy tele vannak vegyszerekkel, hogy minél jobban habosodjanak, na és persze nagyon kiszárítják a bőrt. Ez persze nem minden szappanra igaz, főleg azokra nem, amelyeket akár otthon, házilag is elkészíthetünk. Ha problémás a bőrünk, ha érzékeny vagy esetleg nincs semmi ajándékötletünk, akkor érdemes megpróbálkozni a szappankészítéssel. Ahhoz pedig, hogy a legegészségesebb és legbőrbarátabb szappant tudd elkészíteni, összeszedtük a legjobb recepteket.

Ha valami igazán természetes ajándékot szeretnénk készíteni, vagy szimplán tudni akarjuk, mivel kezeljük az arcunkat, akkor nagyon jó ötlet a házi szappankészítés. Gondoljunk csak bele, mi válogatjuk össze az alapanyagokat, dönthetünk arról, hogy illatos legyen vagy színes, esetleg natúr. Egy szó mint száz, egy kis odafigyeléssel könnyen készíthetünk bőrbarát termékeket a saját otthonunkban, fillérekből.

A titok az illatban van

A házi készítésű szappanok egyik jellegzetessége, hogy parfüm nélkül készülnek. Fontosak a természetes alapanyagok, ezért az illatát különböző gyógynövényekből készült illóolajok adják. Persze készíthetünk illatmentes szappant is, ez főleg a gyerekek szempontjából ideális.

Ha mégis az illatos szappan mellett döntünk, akkor érdemes narancsvirág, levendula, eper, citromfű, jázmin, rózsa, zsálya, körömvirág darabokat szórni a szappanunkba. Válogass bátran, hiszen mindenki olyan illatot választ magának, amitől jobban érzi magát. Az aromaterápia segít ellazulni, hat az érzelmeidre és a hangulatodra is.

Nem minden a szín

A legtöbb vásáron és kézműves fesztiválon találkozhatunk színes szappanokkal. Érdemes tudni, hogy ezeket a színeket azonban csak mesterségesen lehet előállítani, ezzel csupán a szappan eladhatóságát növelik. Ha színezni szeretnéd a szappant, akkor a következők közül válassz: kurkuma fűszer, kakaó, fahéj, céklapor, csalánpor, alga, rózsaszín vagy zöld agyag. Valamint az illóolajok is enyhén színezik a szappant.

Hogyan készül a tökéletes szappan?

Előkészületek

A lúg egy veszélyes anyag, ezért fontos, hogy azokat az eszközöket, amiket a szappankészítéshez használsz, nem használhatod később sütéshez, főzéshez. A szappan elkészítéséhez nincs szükség sok, drága eszközre. Elég csupán egy nagy edény, közepes lábos, hőmérő, (bot)mixer, mérleg, kanál, fakanál, szilikonformák.

Jó tanács, ha tejjel készíted a szappant, akkor fagyaszd le, mielőtt dolgoznál vele. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy a tejhez hozzá kell adni a lúgot, ami kémiai hatásba lép vele, és önmagát hevíti. Ha nem fagyasztott tejjel csinálod, akkor a tej felforrhat és kifuthat.

Vajak, zsírok, olajok

Először is mérd ki a vajakat, zsírokat, olajokat a recept szerint. Tedd egy lábosba őket és hevítsd 40 celsius fokra! Miközben a zsírok melegednek, elkezdheted a következő lépést, de vigyázz arra, nehogy túlhevítsd, mert akkor sokat kell várni, mire kihűl.

Jöhet a fagyasztott tej

Vágd fel a fagyasztott tejet és tedd egy edénybe. Ezután óvatosan, kesztyűben mérd ki a lúgot. Fontos, hogy vegyél fel védőfelszerelést (kesztyű, maszk, szemüveg), mert ha a lúg kifröccsen, égési sérülést okozhat. Ha felvetted a védőfelszerelést, akkor hozzáadhatod a tejhez a lúgot. Nem kell mást tenned, mint kevergetni. Ha a tej már teljesen elolvadt benne, akkor kész vagy ezzel a lépéssel is.

Szűrés

Most óvatosan öntsd bele a tejes-lúgos folyadékot a 40 celsius fokos zsírral, olajjal teli lábosba. Fontos, hogy szűrőt is használd. Ezután egy mixer segítségével keverd össze a masszát, amíg nem kezd el szappanosodni, mint ahogy a képen is látható. Ha illatos szappant szeretnél, akkor az illóolajat is ekkor kell belekeverned a masszába! Ha többszínű szappant szeretnél készíteni, akkor vegyél külön egy kis tálba masszát, és színezd kedved szerint a már említett természetes színezőanyagokkal.

Formába öntés

Ezután már csak egy lépés van hátra, a formába öntés. Figyelj arra, hogy mindegyik formába ugyanannyi masszát önts, és ne felejtsd el azt sem, hogy a kesztyűnek még mindig rajtad kell lennie! Ha kész vagy, tedd őket olyan helyre, ahol biztonságban vannak, takard be és ne piszkáld 24 órán keresztül, amíg a szappan megkeményedik. Azért kell betakarni, hogy a szappan lassan hűljön le. Ellenkező esetben a szappan "megfázik", és törékeny lesz. 24 óra múlva vágjuk fel, és hagyjuk még érni sötét, de jól szellőző helyen 4 héten keresztül. Ez alatt minden víz eltávozik a szappanból, és tökéletes lesz az állaga.

Íme néhány bevált recept:

Fontos! Az igazi kézműves szappan alapanyagaiban is a minőséget és a természetességet kell, hogy tükrözze. Ezért figyelj oda a részletekre is. Hidrogénezett olaj helyett hidegen sajtolt változatot használj! A követező recepteket a fent leírt elkészítési módon bármikor elkészítheted.

Alaprecept:

  • 320 gr pálmavaj
    160 gr kókuszvaj
    200 gr olívaolaj
    96 gr lúg
    250 gr folyadék (pl.: tisztított víz vagy kecsketej)
    és persze illóolaj tetszés szerint

Sheavajas-kakaóvajas szappan:

  • 289 g desztillált víz
    104 g NaOH
    190 g kókuszolaj
    304 g olivaolaj
    114 g napraforgóolaj (hidegen sajtolt)
    76 g sheavaj
    76 g kakaóvaj

A masszát két részre osztjuk, az egyik felébe keverjük az őrölt fahéjat és kb 5 ml fahéj illóolajat, majd a két masszából felváltva öntjük egy formába.

Aloe Vera szappan:

  • 2,2 dl ásványvíz,
    0,9 dl lúg (nátrium-hidroxid),
    680g extra szűz olívaolaj,
    0,12 dl méhviasz
    0,5 dl aloe vera lé

Méz és tej szappan:

  • 450g kecsketej szappan alap,
    3 evőkanál organikus nyers méz
    sárga és piros szappanszínezék.

Kávés szappan:

  • 680g kecsketej szappan alap,
    1 evőkanál friss őrölt kávé,
    1 teáskanál mandulaolaj,
    1-1,5 teáskanál illatanyag (ízlés szerint)

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szappan

szappankészítés

szappan recept

házi szappan

kézműveskedés

tisztaság

hobbi

recept