Méregdrága hobbi a horgászat: itt vannak a 2021-es területi jegyárak

HelloVidék   
  Megosztom
Méregdrága hobbi a horgászat: itt vannak a 2021-es területi jegyárak

A koronavírus-járvány a balatoni horgászatban is éreztette hatását; az eladott horgászjegyek számában évek óta tartó növekvő tendencia tavaly megtört, ha nem is jelentősen. 2020-ban a háromnapos területi engedélyekből fele annyi fogyott, mint az azt megelőző évben, és csökkenés volt tapasztalható a többi időszakos jegy értékesítésében is. Idén viszont nagyon jó hírt kaptak a pecások, hiszen idén nem változnak a balatoni horgászengedélyek árai. A HelloVidék most ennek alapján megnézte azt, hogy változnak a további területeken az árak, illetve milyen kedvezményeket lehet igénybe venni az egyes tavakon, folyókon, illetve mennyi halat vihet haza egy horgász a szabályok szerint.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az elmúlt évben a balatoni horgászatban is éreztette hatását a koronavírus-járvány. A területi és időszakos jegyeladások száma is megcsappant, ezt némileg ellensúlyozta, hogy éves horgászjegyből, és bojlis engedélyből valamivel többet sikerült eladni. Összesen 93 361 horgászjegyet értékesített a társaság, amiből 956 millió forint bevétele származott.

Február elsejétől új horgászrend lép életbe a Balatonon, ami a ragadozó halak fogási tilalmi idejét megduplázza, a gyerekhorgászatban könnyítést hoz, a szemetelést viszont szigorúbban bünteti

- közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

Azok viszont, akik idén mégis botot ragadnának és kiváltanák a horgászengedélyüket, néhány fontos szabályt be kell tartaniuk:

 • a horgászengedély 2021-től is csak horgász regisztráció után,
 • illetve a horgászkártya kiváltására kötelezettek esetében annak igénylését követően szabályos és lehetséges.
 • Fontos tudni, hogy a kártya fizikai megléte nem feltétele a horgászengedély kiváltásának, de az igen, hogy rendelkezzünk regisztrációval,
 • valamint, hogy megfizessük a kártya költségét.
 • Az erről szóló visszaigazolás birtokában jogosultak vagyunk a horgászokmányok kiváltására, ha megadjuk hat jegyű sorszámát kártyánknak.

További fontos lépés a horgászengedély megszerzéséhet a Magyar Horgászkártya

 • A horgászkártya kiváltása kétféle módon történhet. Online a horgászjegy.hu felületén, illetve offline (személyesen) a regisztrációs pontok valamelyikén. A horgászengedély 2021 évi kiváltásának feltételéül megszabott kártya igényléséhez személyes adataink megadására van szükség. Ha korábban kiváltottad már a kártyát, természetesen idén nem kell újra kiváltanod, a 2021-es horgászengedély kiváltásakor is érvényes lesz.
 • A horgászkártya ára 1732 ft +áfa, azaz 2200 forint. Az összeget online regisztráció esetén bankkártyával, személyes (offline) regisztráció esetén pedig postai csekken kell megfizetni a MOHOSZ részére. Ez a díj a kártya érvényességi idejére (kiváltástól számított 5. naptári év január 31.) szól. Tartalmazza a baleset biztosítás díját, a kártya előállításának és személyre szabásának díját, valamint a postaköltséget.
 • A hivatalos információk alapján a Magyar Horgászkártya az igényléstől számított 30-60 napon belül legyártásra, és kézbesítésre kerül.

Most pedig nézzük meg, hogy alakulnak az idei évben a jegyárak

Amire még érdemes figyelni

Éves általános és sportcélú horgászat esetén a jegyek kiváltásához az általános személyi feltételek a következők:

 • Rendelkezésre áll az érvényes összevont állami horgászokmány (állami horgászjegy és fogási napló).
 • Szükség van az állami horgászvizsga vagy korábbi érvényes állami horgászjegyre; a horgász szervezeti tagság igazolására, rendelkezni kell érvényes horgász regisztrációval, illetve a Magyar Horgászkártyával.
 • Sporthorgászat esetén szükséges az érvényes versenyengedély, illetve a versenyzés igazolása (2021-ben legalább egy országos bajnokságon, vagy két, a MOHOSZ hivatalos országos versenynaptárában szereplő egyéb versenyen, illetve a MOHOSZ által előzetesen befogadott tagszervezeti bajnokságon történő, a szervező által igazolt részvétel: ha az előírt részvételi kötelezettség a területi jegy tulajdonosának felróható okból nem történik meg, akkor a jegytípus szerinti általános és a kiváltott sportcélú területi jegy árkülönbözetének megfizetése kötelező).
 • Gyermekek esetében kizárólag hároméves kortól a 15. életévet 2021.12.31-ig még be nem töltött gyermek horgász részére adható ki jegy, bérlet. Illetve nagykorú személy állandó helyszíni felügyelete szükséges, aki egy, a horgászat szabályainak betartásáért és betartatásáért felelősséget vállaló, a helyi horgászrend előírásainak megfelelő kísérő.

Kedvezmények igénybevétele:

Általános illetve sporthorgászat esetében kedvezmények járnak akkor, ha

 • a horgász betöltötte a 70. életévét
 • vagy igazolt az értelmi-, mozgásszervi-, hallási-, látási fogyatékosság
 • általános horgászat esetén jár még kedvezmény, ha: ifjúságiaknak, a
  nőknek és a sportcélú jegyre jogosultaknak
 • sportcélú horgászat esetén jár tovább kedvezmény: az ifjúságiaknak, a nőknek, az 55 év felettieknek és a válogatott kerettagoknak

Éves általános dunai, illetve tiszai horgászat esetén a jegyek kiváltásához az általános személyi feltételek a következők:

 • Rendelkezésre áll az érvényes összevont állami horgászokmány (állami horgászjegy és fogási napló).
 • Szükség van az állami horgászvizsga vagy korábbi érvényes állami horgászjegyre; a horgász szervezeti tagság igazolására, rendelkezni kell érvényes horgász regisztrációval, illetve a Magyar Horgászkártyával.

Éves általános dunai és tiszai horgászat esetében kedvezmény jár, ha:

 • a horgász betöltötte a 70. életévét
 • vagy igazolt az értelmi-, mozgásszervi-, hallási-, látási fogyatékosság
 • az ifjúságiaknak, a nőknek és a sportcélú jegyre jogosultaknak

Mennyi az egy nap kifogható halmennyiség?

Nem árt tudni, ha valahová elindulunk horgászni - mindegy, hogy ismert vagy ismeretlen terepet választunk -, hogy mennyi az a maximum halmennyiség, amit hazavihetünk. Ezt nem csak azért érdemes betartani, hogy ne kapjunk büntetést, de sok esetben a halpopuláció számának megőrzése miatt is. Mivel minden kategóriának más-más mennyiség van kijelölve, így ezt egy táblázatban foglaltuk össze.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

horgász

horgászat

horgászjegy

pecázás

jegy

bérlet

területi bérlet

területi jegy

jegyár

jegyárak