Figyelem, egész nyáron tilos lesz horgászni a Dunán: a Paksi Atomerőmű az oka

HelloVidék   
  Megosztom
Figyelem, egész nyáron tilos lesz horgászni a Dunán: a Paksi Atomerőmű az oka

Aki a Dunán szokott horgászni, most gyorsan olvassa el ezt a cikket, ugyanis általános horgászati és halfogási tilalmat rendeltek el az alábbi szakaszon július 1. és augusztus 31. napja között!

A Tolna Megyei Kormányhivatal mint halgazdálkodási hatóság az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kérelmére a Duna folyam jobb partján 1525,0-1526,0 fkm között a főmeder középvonaláig általános horgászati és halfogási tilalmat rendel el július 1. és augusztus 31. napja között, melyet a halgazdálkodásra jogosult a szövetség tagjaival haladéktalanul közöl és az érintett szakaszon – jól látható módon – táblával jelöl – írta a Pecaverzum.

A Bács-Kiskun Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (Bászhosz) azt írta, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. június 2-án kérelemmel fordult a Tolna Megyei Kormányhivatal mint területi halgazdálkodási hatóság felé. A dokumentumban közölték, hogy a jogszabályi kötelezettségük teljesítése érdekében, az atomerőmű által kibocsátott meleg víz hőmérsékletének ellenőrzését az erőmű szakemberei rendszeresen, naponta elvégzik a kibocsátási ponttól (az energiatörő műtárgytól) folyásirányban számított 500 méterre lévő keresztszelvényben, ahol is a Duna hőmérséklete nem haladhatja meg a 30 Celsius-fokot.

A mérések összesített ideje körülbelül 2-3 óra, amit minden olyan esetben naponta egyszer el kell végezni, amikor a Duna hőmérséklete meghaladja a 25 Celsius-fokot

– hangsúlyozták.

Az atomerőmű szakemberei a méréseket mobil mérőeszközökkel, csónakból végzik, így a horgászok zavarnák őket, a horgászati és halfogási tilalom elrendelésére ezért volt szükség.

A közlemény szerint „az adott dunai keresztszelvényt (az ábrán vonallal jelölve) behajózva, a statisztikai elemzéshez megfelelő mennyiségű mérési eredmény felvételével, továbbá a hőcsóva hosszirányú elosztásának vizsgálatához az energiatörő műtárgytól, a kifolyástól körülbelül 700 méterre lévő nagy kőszórásig hosszanti irányba monitorozva” történik majd a vizsgálat.

Hozzátették: az atomenergia alkalmazása során a levegőbe és a vízbe történő radioaktív kibocsátásról és azok ellenőrzéséről szóló 15/2001. (VI.6.) KöM rendelet 10. §-a előírja az ellenőrzési tartományt és a hőmérsékletkorlátot is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

horgászat

horgászati tilalom