Országszerte több mint 500 fesztiválprogram vár: kár lenne kihagyni most ősszel

MTI   
  Megosztom
Országszerte több mint 500 fesztiválprogram vár: kár lenne kihagyni most ősszel

A múzeumi fenntarthatóságot állítja a középpontba a 17. Múzeumok Őszi Fesztiválja, amely keddtől csaknem 40 fővárosi és 80 vidéki múzeum részvételével mintegy másfél hónapon át országszerte több mint 500 programot kínál a látogatóknak.

A fesztivál szervezője ezúttal is a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), amely a hazai múzeumi élet szakmai konferenciájával, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval indította el a rendezvénysorozatot kedden - közölte a MOKK.

Közleményük szerint a fesztivál nyitórendezvényén Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára adta át a kitüntetésben részesült muzeális intézmények díjait.

A Családbarát Múzeum elismerést a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum - Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Szennai Skanzen nyerték el.

Négy intézmény részesült a múzeumi szakma rangos kitüntetésében, a Múzeumpedagógiai Nívódíjban. A jászkiséri Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény Babra megy a játék! című offline programjáért, a Kassák Lajos Emlékmúzeum Vándor Dada Szerkesztőség: Elidőzni a furcsaságnál című művészetpedagógiai programjáért, a Szennai Skanzen Népi Múzsa - Iparművészeti szakmai gyakorlat a Szennai Skanzenben című programjáért, míg az Országgyűlési Múzeum Letölthető vitajátékok című programjáért kapta meg a díjat.

További négy muzeális intézménynek az országos múzeumi szakmai szervezetek Múzeumpedagógiai Különdíját ítélték oda. Az ICOM Magyarország különdíját a Néprajzi Múzeum Keep calm! Türelemüvegek című online programja, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum Műhelytitkok - önmegvalósítás, alkotás, öröm című programja, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját az Iparművészeti Múzeum - Ráth György Villa Ezerarcú szecesszió című programja, a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület különdíját pedig a Hagyományok Háza "Nézd kézzel, lásd szívvel!" - Érzékszervi fogyatékos és nem sérült gyermekek együttnevelési programja kapta.

Idén hatodik alkalommal ismerte el egy múzeumi szakember munkáját a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az általa alapított Kiváló Múzeumpedagógus Díjjal. A kitüntetést Kovács Éva Zsuzsanna, a Majk Kamalduli Remeteség múzeumpedagógusa kapta meg áldozatos munkájáért.

Mint a szervezők hangsúlyozták, a Múzeumok Őszi Fesztiváljának idei fő témája a fenntarthatóság. Célja, hogy rávilágítson a múzeumok természeti, szellemi és társadalmi területeken való szerepvállalására, tisztázza a fenntarthatóság fogalmát mind a közönség, mind a múzeumi szakemberek körében, valamint hogy felhívja a figyelmet a múzeumok ezirányú tevékenységeire.

A november 13-ig tartó eseménysorozat programkínálatáról bővebben a www.oszifesztival.hu weboldalon olvashatnak az érdeklődők.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

programajánló

múzeum