Elárulta féltve őrzött titkát a bükki füvesember: ez lehet az egészséges élet kulcsa

HelloVidék   
  Megosztom
Elárulta féltve őrzött titkát a bükki füvesember: ez lehet az egészséges élet kulcsa

„Halál ellen nincs orvosság, de az odáig vezető út szép is lehet” – hívja fel a figyelmet a gyógynövények fontosságára Gyuri bácsi a róla készült portréfilmben. A film a díszbemutatót követően nemsokára a nagyközönség számára is elérhető lesz.

Még a pandémia előtt merült fel a Szabó család részéről, hogy készüljön egy film a családi archívumba, amelyből az utódok is megismerhetik a bükki füvesember életét, munkásságát. De a film annyi értéket mutatott fel, olyan közelről sikerült Gyuri bácsit lencsevégre kapni, hogy a család úgy döntött, a nagyközönség elé tárja azt. Honnan ered Gyuri bácsi megrendíthetetlen hite? Mi kell a gyógyuláshoz? Hogyan éli ma a mindennapjait? – ezekre a kérdésekre is választ ad a portréfilm.

Nem hinni kell, hanem inni

– hangoztatta sokszor Gyuri bácsi előadásai végén, és természetesen nem a kisüstire, hanem a gyógyteákra gondolt. Ő maga azonban sziklaszilárdan hitt is abban, hogy a gyógynövények képesek gyógyítani. Ez a megingathatatlan hit vezette Pataky Enikő, televíziós szerkesztőt arra, hogy Gyuri bácsiról portréfilmet forgasson.

Érdekelt, hogy miért hiszünk neki. Hogy honnan táplálkozik a természetben való megingathatatlan hite. Kamerákon keresztül is sugárzik róla a „minden rendben van” érzés, ezt szerettük volna mindenkinek megmutatni

- nyilatkozta Enikő.

Gyuri bácsit a portréfilm első kockáin - hol máshol -, a szeretett Bükk őszi lankáin látjuk, ahogyan épp orbáncfűmagot szed. Azt mondja, hogy gyógynövény sok helyütt terem, de ő mindennél jobban szereti a bükki gyógynövényeket, mert a bükki erdő megszűri a levegőt. A tiszta levegő pedig épp olyan fontos a gyógynövényeknek, mint a jó talaj és a megfelelő napfény. Ezért nem lehet hozzászokni sem egy-egy gyógyteához, hiszen teljesen más hatóanyagot termel a növény egy napos oldalon, mint egy árnyékosban, megint mást májusban és júliusban.

Bízzunk a természetben és bízzunk a saját szervezetünkben. Nekem nagyanyám mindig azt mondta, hogy fejben kell rendet tenni a gyógyuláshoz. Tudni kell, hogy miért akarunk meggyógyulni. Ha akarat van, akkor a természet tálcán kínálja hozzá a gyógyító eszközt

– foglalja össze Gyuri bácsi hivatása lényegét, miközben kiteríti a konyhaasztal méretű családfát ábrázoló papirost.

Anyai ágon mindenki gyógyfüvekkel foglalkozott, én a 7. nemzedék vagyok, aki ezt a tudást megkapta és továbbadta

- tette hozzá és szinte simogatja az ujjával az 1738-ig visszaágazó leszármazotti utat. És a vonal nem szakad meg! A 9. nemzedék képviselője, Kádár Zsófi, Gyuri bácsi unokája ezekkel a szavakkal méltatta az elődök érdemeit:

Nem tehettem mást, mint hogy a gyógynövényekkel foglalkozzam. Ezt, amit a nagyapám és az édesanyám felépített, ezt a nemes ügyet muszáj tovább vinnem.

„…az én küldetésem az, hogy ő szárnyalhasson!”

Az Uránia Filmszínház nézőtere megtelt a díszbemutató estéjére.

Mi itt mind egy családba tartozunk, hiszen akik itt vagyunk, mind szeretjük az édesapámat

– köszöntötte Lopes-Szabó Zsuzsa, Gyuri bácsi lánya, a Györgytea ügyvezetője a bemutatóra érkezett közönséget.

Nekem nem tisztem méltatni az apámat, csak bámulom, amit füvesemberként letett az asztalra. Még most is előttem van, ahogy a hatalmas zsákokkal indul friss nyugdíjasként a miskolci piacra, és ahogy derékmelegítőjét a hátára köti

– idézi fel emlékeit Zsuzsa és hozzáteszi, hogy sokan keresték Gyuri bácsit az ország minden részéről. Talán azért is, mert „annak is ráérzett a bajára, aki nem merte bevallani”.

Jöttek is a sikerek. De ez másfajta siker, mint amit az üzleti világban gondolunk

– hangsúlyozza Zsuzsa, hiszen édesapjának az jelentette a sikert, hogy a plébános úrnak elmúlt a köhögése a kakukkfűteától, hogy a szomszédasszony megszabadult a köszvénytől, hogy gyermekáldás köszöntött be az évek óta meddő párnál. Szívügye volt a gyógynövények népszerűsítése, hitt abban, hogy amit képvisel, az fontos lehet a társadalom számára.

Amikor a szakma is melle állt és elismerte, az nagyon sokat jelentett neki

– halljuk Zsuzsától.

2004 óta dolgozom édesapámmal, az én küldetésem az, hogy ő szárnyalhasson. Én azért dolgoztam, hogy a háttér rendben legyen, és ő vihesse tovább az ügyét

- tette hozzá.

A siker titkát is Gyuri bácsi osztja meg velünk a filmben:

Nagymama azt mondta, hogy minden gyógynövényt próbáljak ki magamon, és csak azután ajánljam másoknak. A gyógynövények adottak, már csak hinni kell abban, hogy képesek vagyunk meggyógyulni.

A forgatócsoport egy éven át kísérte Gyuri bácsit a bükki túrákra, vagy hallgatta Gyuri bácsival együtt a kályhában ropogó tüzet téli estéken.

Ez az egy év, amit Gyuri bácsival tölthettem, igazi ajándék volt a sorstól. Gyuri bácsi ráerősített a saját hitemre, hogy amit az ember igaznak érez, amiben hisz, amellett ki kell állni. A tanácsai közül, amit lehetett, beépítettem az életembe: tele van a konyhám gyógynövényekkel és tudatossá váltam az egészségem megőrzésére. És, ami a legfontosabb, már nem kívülről várom a gyógyulást

– foglalja össze a filmkészítés során ért élményeit Pataky Enikő.

A Szabó Györgyről készült film október 28-tól elérhető lesz a Györgytea YouTube csatornáján, illetve várhatóan a közszolgálati televízió is bemutatja majd.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

bükki füvesember

szabó gyuri bácsi

portréfilm