Elárulta féltve őrzött titkát a bükki füvesember: ez lehet az egészséges élet kulcsa

HelloVidék   
  Megosztom
Elárulta féltve őrzött titkát a bükki füvesember: ez lehet az egészséges élet kulcsa

„Halál ellen nincs orvosság, de az odáig vezető út szép is lehet” – hívja fel a figyelmet a gyógynövények fontosságára Gyuri bácsi a róla készült portréfilmben. A film a díszbemutatót követően nemsokára a nagyközönség számára is elérhető lesz.

Még a pandémia előtt merült fel a Szabó család részéről, hogy készüljön egy film a családi archívumba, amelyből az utódok is megismerhetik a bükki füvesember életét, munkásságát. De a film annyi értéket mutatott fel, olyan közelről sikerült Gyuri bácsit lencsevégre kapni, hogy a család úgy döntött, a nagyközönség elé tárja azt. Honnan ered Gyuri bácsi megrendíthetetlen hite? Mi kell a gyógyuláshoz? Hogyan éli ma a mindennapjait? – ezekre a kérdésekre is választ ad a portréfilm.

Nem hinni kell, hanem inni

– hangoztatta sokszor Gyuri bácsi előadásai végén, és természetesen nem a kisüstire, hanem a gyógyteákra gondolt. Ő maga azonban sziklaszilárdan hitt is abban, hogy a gyógynövények képesek gyógyítani. Ez a megingathatatlan hit vezette Pataky Enikő, televíziós szerkesztőt arra, hogy Gyuri bácsiról portréfilmet forgasson.

Érdekelt, hogy miért hiszünk neki. Hogy honnan táplálkozik a természetben való megingathatatlan hite. Kamerákon keresztül is sugárzik róla a „minden rendben van” érzés, ezt szerettük volna mindenkinek megmutatni

- nyilatkozta Enikő.

Gyuri bácsit a portréfilm első kockáin - hol máshol -, a szeretett Bükk őszi lankáin látjuk, ahogyan épp orbáncfűmagot szed. Azt mondja, hogy gyógynövény sok helyütt terem, de ő mindennél jobban szereti a bükki gyógynövényeket, mert a bükki erdő megszűri a levegőt. A tiszta levegő pedig épp olyan fontos a gyógynövényeknek, mint a jó talaj és a megfelelő napfény. Ezért nem lehet hozzászokni sem egy-egy gyógyteához, hiszen teljesen más hatóanyagot termel a növény egy napos oldalon, mint egy árnyékosban, megint mást májusban és júliusban.

Bízzunk a természetben és bízzunk a saját szervezetünkben. Nekem nagyanyám mindig azt mondta, hogy fejben kell rendet tenni a gyógyuláshoz. Tudni kell, hogy miért akarunk meggyógyulni. Ha akarat van, akkor a természet tálcán kínálja hozzá a gyógyító eszközt

– foglalja össze Gyuri bácsi hivatása lényegét, miközben kiteríti a konyhaasztal méretű családfát ábrázoló papirost.

Anyai ágon mindenki gyógyfüvekkel foglalkozott, én a 7. nemzedék vagyok, aki ezt a tudást megkapta és továbbadta

- tette hozzá és szinte simogatja az ujjával az 1738-ig visszaágazó leszármazotti utat. És a vonal nem szakad meg! A 9. nemzedék képviselője, Kádár Zsófi, Gyuri bácsi unokája ezekkel a szavakkal méltatta az elődök érdemeit:

Nem tehettem mást, mint hogy a gyógynövényekkel foglalkozzam. Ezt, amit a nagyapám és az édesanyám felépített, ezt a nemes ügyet muszáj tovább vinnem.

„…az én küldetésem az, hogy ő szárnyalhasson!”

Az Uránia Filmszínház nézőtere megtelt a díszbemutató estéjére.

Mi itt mind egy családba tartozunk, hiszen akik itt vagyunk, mind szeretjük az édesapámat

– köszöntötte Lopes-Szabó Zsuzsa, Gyuri bácsi lánya, a Györgytea ügyvezetője a bemutatóra érkezett közönséget.

Nekem nem tisztem méltatni az apámat, csak bámulom, amit füvesemberként letett az asztalra. Még most is előttem van, ahogy a hatalmas zsákokkal indul friss nyugdíjasként a miskolci piacra, és ahogy derékmelegítőjét a hátára köti

– idézi fel emlékeit Zsuzsa és hozzáteszi, hogy sokan keresték Gyuri bácsit az ország minden részéről. Talán azért is, mert „annak is ráérzett a bajára, aki nem merte bevallani”.

Jöttek is a sikerek. De ez másfajta siker, mint amit az üzleti világban gondolunk

– hangsúlyozza Zsuzsa, hiszen édesapjának az jelentette a sikert, hogy a plébános úrnak elmúlt a köhögése a kakukkfűteától, hogy a szomszédasszony megszabadult a köszvénytől, hogy gyermekáldás köszöntött be az évek óta meddő párnál. Szívügye volt a gyógynövények népszerűsítése, hitt abban, hogy amit képvisel, az fontos lehet a társadalom számára.

Amikor a szakma is melle állt és elismerte, az nagyon sokat jelentett neki

– halljuk Zsuzsától.

2004 óta dolgozom édesapámmal, az én küldetésem az, hogy ő szárnyalhasson. Én azért dolgoztam, hogy a háttér rendben legyen, és ő vihesse tovább az ügyét

- tette hozzá.

A siker titkát is Gyuri bácsi osztja meg velünk a filmben:

Nagymama azt mondta, hogy minden gyógynövényt próbáljak ki magamon, és csak azután ajánljam másoknak. A gyógynövények adottak, már csak hinni kell abban, hogy képesek vagyunk meggyógyulni.

A forgatócsoport egy éven át kísérte Gyuri bácsit a bükki túrákra, vagy hallgatta Gyuri bácsival együtt a kályhában ropogó tüzet téli estéken.

Ez az egy év, amit Gyuri bácsival tölthettem, igazi ajándék volt a sorstól. Gyuri bácsi ráerősített a saját hitemre, hogy amit az ember igaznak érez, amiben hisz, amellett ki kell állni. A tanácsai közül, amit lehetett, beépítettem az életembe: tele van a konyhám gyógynövényekkel és tudatossá váltam az egészségem megőrzésére. És, ami a legfontosabb, már nem kívülről várom a gyógyulást

– foglalja össze a filmkészítés során ért élményeit Pataky Enikő.

A Szabó Györgyről készült film október 28-tól elérhető lesz a Györgytea YouTube csatornáján, illetve várhatóan a közszolgálati televízió is bemutatja majd.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

bükki füvesember

szabó gyuri bácsi

portréfilm