Hihetetlen, ami ebben a magyar erdőben történik: egy túrázó sem hagyhatja ki

HelloVidék   
  Megosztom
Hihetetlen, ami ebben a magyar erdőben történik: egy túrázó sem hagyhatja ki

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.

Az erdőgazdaság főleg Veszprém vármegye területén végzi gazdálkodási tevékenységét. Több száz kilométer turistaút, köztük az Országos Kék Turistajelzés, számos erdőismereti tanösvény, valamint több erdei kerékpárút teszi lehetővé, hogy a kirándulók olyan látványosságokat fedezhessenek fel, mint a legendák övezte Római-fürdő vízesés, az egykoron Mátyás király vadászkastélyaként szolgáló Pusztapalota romjai, vagy a Vitéz Bertalan Árpád kilátó lélegzetelállító panorámája. Turistaútvonalaik és tanösvényeik egész évben nyitva állnak a térségbe érkező kirándulók előtt.

Hárskútról kiindulva egy kellemes sétával elérhető a hegytetőn kialakított pihenőhely és a 20 m magas Vitéz Bertalan Árpád kilátó, melynek legfelső szintjéről pazar kilátás nyílik a Bakony legszebb erdőire. A Bakancsos Barangolás a Bakonytól a Balatonig elnevezésű pályázatnak köszönhetően 2021 óta egy különleges kilátó és hozzá kapcsolódó pihenőhely várja a látogatókat Nagyvázsony külterületén.

A kilátóból remek panoráma nyílik a Déli-Bakony vonulataira és annak legszebb erdőtömbjeire. A Veszprémben található Jutas kilátó szomszédságában területükön aszfaltburkolattal ellátott kerékpáros dirt és pumpapálya épül jelenleg a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023. program keretében.

A környezet megóvását szem előtt tartva, az erdőgazdaságuk Ajka melletti Hubertus Erdészet Erdei Iskolája már a legfiatalabb generációnak igyekszik útmutatást adni a környezettudatos szemléletmódhoz. Az erdőpedagógiai oktatásban a legjobb tanterem az erdő és a természet, így az erdei iskola tematikus útvonalai, valamint a Sárcsi-kúti tanösvény állomásai, kiváló segítséget nyújtanak évente több 1000 diák környezeti nevelésében.

A vadgazdálkodás kiemelkedő központjának számító Alsópere, egykor a Nádasdy család vadászbirtoka volt, ahol maga Nádasdy Ferenc alakította ki a ma is szabadon látogatható, angolkert jellegű arborétumot. A Nádasdy család gyökerei a XII. századra nyúlnak vissza, akik a XIX. századra a Dunántúl egyik legjelentősebb fölbirtokosává váltak. A Bakony fővárosának nevezett Zirctől, mindössze 13 km-re, Olaszfalun keresztül érhető el Alsópere.

Működésüket meghatározza a térségben található központi lő- és gyakorlótér, mely révén számos terület katonai múltjába betekintést engedő látnivalókkal is várják a kirándulókat. Nagyvázsony mellett 2021-ben került átadásra egy, a II. világháborúból fennmaradt lőtértorony, mely mostanra az egyik legkeresettebb kilátójuk lett. Természetvédelmi területeik közül hazai és európai viszonylatban is kiemelkedő a Szentgáli tiszafás, több mint tízezer tiszafa egyeddel, de a Burok-völgy a földtani és növénytani ritkaságai miatt, szintén hazánk egyik érintetlen természetvédelmi területe.

Találjuk meg együtt Magyarország legszebb erdejét! Szavazzon az Agrárminisztérium Facebook oldalán a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. legszebb területére! A szavazók között hetente nyereményeket sorsolnak ki.

Címlapkép: AM Sajtó

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

erdő

magyar erdők

veszprémi erdőgazdaság

agrárminisztérium