Fillérekért szedheted a szezon bódítóan illatos kedvencét: mutatjuk, hol keresd + Térkép

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Fillérekért szedheted a szezon bódítóan illatos kedvencét: mutatjuk, hol keresd + Térkép

Kétség sem férhet hozzá, a levendula az egyik legnépszerűbb és legdivatosabb növényünk Magyarországon. Csodaszépen mutat a vázában vagy kiültetve a teraszon is, de a dekoráción túl is számtalan módon hasznunkra lehet! Teája nyugtató, ízletes a szörpje, szappan-alapanyagnak is kiváló, de akár illatpárna is készíthető belőle. A HelloVidék most annak nézett utána, hol szedhetjük meg kosarainkat ezzel a lila, illatos virággal, illetve mennyiért lehet idén gyűjteni. Térképen is hozzuk a vidéki Szedd magadokat!

Nyakunkon a levendula szezonja, aratása június végétől július közepéig a legaktuálisabb, ekkor a virágok már kezdenek kinyílni, de még éppen nem bontanak szirmokat. Ahogy az online térben kutakodtunk, a hazai Szedd magadok már kinyitottak, közel kétszáz helyen lehet levendulát gyűjteni, úgyhogy nagy a kínálat! Általánosságban, az alábbi árakra készülhetünk, de érdeme lesz minden esetben külön is érdeklődni:

  • "Szedd magad" kis zacskó: 1 000 – 1500 – 2000 Ft.
  • "Szedd magad" nagy zacskó: 2 500 – 2800 – 3000 Ft.
  • Sétáló jegy: 500 ft. (Figyelem! Nem egy Szedd magad hirdet nyílt napot is, amikor ingyen lehet sétálgatni, fotózkodni!)

Magyarországon évről évre nő a levendula termőterülete

Magyarországon az elmúlt négy évben különösen megnőtt a levendula termőterülete, és ma már több mint 200 hektáron zajlik a növény termesztése hazánkban – közölte az Agrárszektor. Döntően kisebb gazdaságok, cégek foglalkoznak levendulatermesztéssel, jellemzően néhány hektáron, és elsősorban illóolajat vagy szárított növényt állítanak elő, de sokan feldolgozzák a növényt, és saját termékként értékesítik, illetve vannak, akik eladják a levendulát, és más, kisebb manufaktúrákban állítanak elő belőle különböző termékeket.

Hiába terem azonban bőséggel itthon, a német import levendula árasztja el a magyar kozmetikumok piacát. A magyar kozmetikumgyártók többsége Németországból és Belgiumból szerzi be a levendula-illóolajat, egy literhez ugyanis 65-75 euró közötti áron hozzá lehet jutni, míg itthon 110 euróba is kerülhet ez a mennyiség - közölte az Agrárszektorral Varga Péter Pál levendulatermesztő, gerincsebész, az Országos Gerincgyógyászati Központ alapító főigazgatója. Aki a lapnak kiemelte, ahhoz, hogy ez változzon, és normalizálódjon a levendula piaca Magyarországon, a hazai lepárlók támogatására lenne szükség, így a magyar kozmetikai ipar nem külföldről, hanem az itthoni termelőktől szerezhetné be az olajat, vagyis a magyar emberekhez a magyar levendula olaja juthatna.

Dr. Pluhár Zsuzsanna, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Gyógy-és Aromanövények Tanszékének egyetemi tanára a magyarországi levendulahelyzetet ismertetve elmondta, hogy bár jelentősen nő a növény termőterülete hazánkban, jellemzően kisebb gazdaságok foglalkoznak vele, nagyobb farmok nincsenek itthon. Pedig a megfelelő fajtaválasztással jelentősen szét lehetne húzni a szezont, ami azt is jelenthetné, hogy egy-egy évben hosszabb ideig lenne elérhető a magyar levendula a feldolgozók, az értékesítők és a vásárlók számára is.

A levendula nagyon kevés gondozást igényel, sokan eleve ezért telepítik

Nagy előnye a levendulának, hogy mivel Dél-Franciaországból, valamint a spanyolországi területekről származik, jól tűri a forró klímát, és a 40 fokos nyarakat, amelyek az utóbbi években egyre gyakrabban előfordulnak Magyarországon is. Habár a levendulának kiváló a szárazságtűrése, öntözéssel nagyobb hozamokat és sokkal magasabb illóolaj-tartalmat lehet elérni.

Ráadásul a levendula vízigénye relatív alacsony, és kizárólag a kiültetést követő egy hónapban van szüksége - viszonylag sok - vízre, utána azonban bőven elegendő neki a hajnali harmat, hiszen a gyökere mélyen behatol a talajba. Az kifejezetten fontos, hogy a virágzás és az aratás hosszú csapadékmentes időszak után következzen benne.

A levendula hasznosítása

A levendulát szárított formában és illóolajként hasznosítjuk: gyakorlatilag bármibe beletehetjük. A szárított levendula inni- és ennivalókban is gyakran szerepel, például levendula szörp, levendulás keksz formájában. A levendula virágzatát illatosító párnákban is elraktározhatjuk. Az illóolajat leggyakrabban kozmetikumokhoz használják föl: a nyugtató illatot bármilyen samponban, krémben, szappanban el lehet képzelni.

A leghíresebb magyar levendulás: a tihanyi

Hazánk legismertebb levendulaültetvénye, a tihanyi levendula az 1920-as években került hazánkba egy Bittera Gyula nevű gyógynövényszakértő által, Franciaországból. A levendula már korábban is, a középkor óta fellelhető volt a kolostorok kertjeiben, de ipari mennyiségben Tihanyban termesztették először. A tihanyi levendula termesztése végül olyan sikeres lett, hogy az illóolaj minősége, illata még a híres francia levendulamezők terméséét is meghaladta. Ez a siker Tihany félsziget-jellegének köszönhető, ugyanis Magyarországon ott a legmagasabb a napsütéses órák száma, a félszigeten gyakorlatilag félmediterrán éghajlat jön létre.

Szedd magad a Tihanyi-félszigeten

  • Helyszín: Tihanyi-félsziget, Tihanyba vezető (7117-es) út mellett (Gödrösi elágazó)
  • Időpont: 2023. június 16-tól július 2-ig a virágzástól függően. Naponta 9.00-19.00 óra között.
  • Előzetes bejelentkezés nem szükséges. A levendula kizárólag az előzetesen megvásárolt aratótáskába szedhető, más tárolóeszköz (zacskó, táska, zsák, doboz, stb.) használata nem megengedett. A táska díján kívül a levendula szedésének nincs egyéb költsége.
  • Aratótáska ára: Kisebb aratótáska: 2000 Ft/db, nagyobb aratótáska: 3000 Ft/db
  • Termelő: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
  • Bejelentkezés: Nem szükséges (Telefon: +3687555292)

További Szedd magad lelőhelyek a magyar vidéken

Az alábbi térkép 187 levendulást tartalmaz, ahol érdemes lesz már az elkövetkezendő napokban levendulát gyűjögetni! A kis ikonra kattintva egy felugró ablakban megjelennek a kert elérhetőségi adatai is. (A térképet készítette: Lakatos Márk, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusának mesteroktatója.)

Szedd magad Levendula Völgy, Ozora

Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Szedd Magad Levendula Napok a Levendula Völgyben Ozorán 2023. június 10-től – július 9-ig.

  • Nyitva tartás: Hétköznap: 9:00-20:00, Hétvégén: 9:00 – 20:00 óráig. A belépés díjtalan.

Jelenleg 13 fajta levendulát lehet szüretelni, melyből 10 fajta angustifolia (Francia) és 3 fajta intermedia (Angol). Színválasztékban a fehértől a rózsaszínen át a sötét liláig.

  • Kis arató táska: 1.500 Ft
  • Közepes arató táska: 2.000 Ft.
  • Nagy arató táska: 2.500 Ft.

Szedd és vedd magad Levendula, Lajosmizse

  • Szezon: 2023 évben június 15 napjától - 2023 évben július 21 napig.
  • Helyszín: Magyarország Bács-Kiskun Lajosmizse Bene tanya 271
  • Termelő: Magyar Szárazvirág Kft
  • Bejelentkezés: Erősen ajánlott (Telefon: 06704522051)

Szedd és vedd magad Levendula, Kemenessömjén

  • Szezon: 2023 évben június 11 napjától - 2023 évben július 20 napig.
  • HElyszín: Magyarország Vas Kemenessömjén József Attila utca 16.
  • Termelő: Levendulafarm Kemenessömjén
  • Bejelentkezés: Ajánlott (Telefon: 703794940)

Szedd magad Levendula, Balatonalmádi

  • Szezon: 2023 évben június 24 napjától - 2023 évben július 9 napig.
  • Helszín: Magyarország Veszprém Balatonalmádi 8220 Káptalanfüred, Galagonya u. 24.
  • Termelő: Káptalanfüredi Levendula Szedd Magad
  • Bejelentkezés: Kötelező telefonon (Telefon: +36309051132)

Szedd és vedd magad Levendula, Alsódobsza

  • Szezon: 2023 évben június 20 napjától - 2023 évben július 20 napig.
  • Helyszín: Magyarország Borsod-Abaúj-Zemplén Alsódobsza 3702 sz. főút mentén, a település határában
  • Termelő: Agro-Tár Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Kft.
  • Bejelentkezés: Nem szükséges (Telefon: +36203633366)

Szedd magad Levendula, Zalaegerszeg

  • Szezon: 2023 évben június 17 napjától - 2023 évben június 26 napig.
  • Helyszín: Magyarország Zala Zalaegerszeg Alsóerdei út
  • Termelő: Levendula Kert
  • Bejelentkezés: Nem szükséges (Telefon: +36304916656)

Szedd magad Kálnoki levendulás

A Szigetközben, Máriakálnokon található Kálnoki Levendulás és Tulipánfarmon is indul a levendulaszüret. Idén immár 6. alkalommal megrendezik a Levendulafesztivált 2023. június 17-én és 18-án 9-21 óráig. A levendula szedése aratótáskába történhet. Az érdeklődök arató táskát a helyszínen tudnak vásárolni. A négylábú látogatókat is szívesen látják, fotózásra, pihenésre is lesz lehetőség, aki virágot nem szeretne.

Íme, a levendula szörp receptje!

Hozzávalók

  • 1 csésze szárított levendula
  • 4 citrom
  • 75 dkg cukor
  • 1,5l víz

A citrom apróra vágott húsából, a vízből és a cukorból sűrű szirupot főzünk. Majd a szárított levendula virágokat beletesszük a szirupba, 3 perc alatt összeforraljuk, majd éjszakára hagyjuk kihűlni. Másnap újra forraljuk, majd jól záródó csatos üvegben eltesszük. Az így elkészített levendula szörp felhasználásával csodás jeges levendula limonádé készíthető. Még egy tipp: ha egy kis friss citromfüvet vagy mentát főzünk bele, még istenibb lesz az íze!

@greens_of_daisy Itt a levendula szezon!?? #levendula #lavander #levendulaszörp #recept #szörp #házi #természet #virág #diy #fyp ♬ edamame - bbno$

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szedd magad

szedd magad akció

levendula

levendulás