Hiába a húzós árak, itt vásárolna házat, lakást rengeteg magyar: vajon mi a vidék titka?

HelloVidék   
  Megosztom
Hiába a húzós árak, itt vásárolna házat, lakást rengeteg magyar: vajon mi a vidék titka?

Megtartotta vezető pozícióját a régió ingatlanpiacán Szeged, míg országos szinten továbbra is a Dél-Alföldön bonyolítják le a második legtöbb adás-vételt: az Otthon Centrum legfrissebb összegzése szerint valamennyi ingatlantípus esetében a Tisza-parti település a térség legdrágább városa.

A Dél-alföldi régióban is hasonló árspirál dominál, mint az ország többi tájegységén: jellemzően a térség nagyvárosaiban a legmagasabbak négyzetméterárak, derült ki az Otthon Centrum régiós körképéből. Ugyanakkor a régióra jellemző specialitás, hogy néhány nagyvároshoz közeli településen, mint a Kecskemét vonzáskörzetében lévő Helvécián, vagy a Baja szomszédságában lévő Érsekcsanádon, valamint a Szegedtől nem messze elterülő Mórahalmon is a városokhoz hasonló árakon keltek el a családi házak.

De ez az árszint csak ezekre a településekre vonatkozik, a városoktól távoli községekben már ennek a fele, a hátrányosabb térségekben pedig csak a harmada a négyzetméterár

- mondta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

A panellakásoknál úgyszintén Szeged a listavezető 491 ezer forintos középértékkel, Kecskeméten valamivel olcsóbb egy négyzetméter (458 ezer forint). A használt családi házaknál Szeged (485 ezer), Kecskemét (405 ezer), Baja (280 ezer), Békéscsaba és Hódmezővásárhely (250 ezer forint) a sorrend.

A Dél-Alföldön az utolsó, már lezárt 2021-es évben a KSH adatai szerint 21 ezer adásvétel történt, ami az Észak-Alföld után a hat vidéki régió közül a második legmagasabb szám, arányait tekintve pedig az országos forgalom 13,1 százalékát jelenti.

A tavalyi adatok feldolgozottsága még nem végleges, de az Otthon Centrum becslése szerint az előző évben 17 ezer adásvételi szerződés köttetett a régióban, amellyel a térség pozíciója sem változik, várhatóan továbbra is az Észak-Alföld után a második marad. A legtöbb adásvételre Szegeden számítanak az elemzők 2400 darabbal. A régió központot a térség másik négy megyei jogú városa, Kecskemét (várhatóan 1600 adásvétellel), Békéscsaba (850), Baja (550) és Hódmezővásárhely (500) követi.

Az ezer lakosra vetített fajlagos érték azonban már más képet fest a térségről, ugyanis lakosság arányosan a kistelepüléseken történt a legtöbb adásvétel.

Ez azzal magyarázható, hogy a kistelepüléseken egy-egy adásvételnek komolyabb hatása van a fajlagos érték alakulására, mint a nagyvárosok esetében

- árnyalta a képet a szakember, aki elmondta: az ezer főnél népesebb települések esetében (egy kivételtől eltekintve) az első tízben csak községek szerepelnek. A makói járásbéli Magyarcsanád 27,9 ezrelékkel lett első, amelyet a kalocsai Miske, és Mezőkovácsházi Kistérségben Végegyháza követett, 26,1 ezrelékkelt. A 22 ezrelékes Battonya az egyetlen város, amely az OC számításai szerint a top tízben végzett. Említést érdemlő ugyanakkor, hogy az első tízben több határ menti település található. A már említett Magyarcsanád és Battonya mellett a Bácsalmási járásban fekvő Katymár és Madaras is.

Vándorlás terén országosan a középmezőnyben található a régió. Nincs erős elvándorlással küzdő járása, de kiemelkedő vándorlási többlet sem jelentkezik sehol. Egyenlege járásonként -8,2 – 9,6 ezrelék között váltakozik. A térség délkeleti részén a legerősebb az elvándorlás: a Sarkadi és Mezőkovácsházai járásokban 8 ezrelék, míg Baja és Szeged közötti déli sávban, a Mórahalmi és a Jánoshalmi járásokban 9 ezrelék feletti többlet jellemző. A régió legtöbb járásában azonban +/-5 ezrelék között alakult az éves vándorlási egyenleg.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szeged

dél-alföld

tisza-part

ingatlanok

adás-vétel