Ájulás, csonttörés is lehet a találkozás vége: elképesztő, mit művel ez a hal a magyar vizekben

24.hu   
  Megosztom
Ájulás, csonttörés is lehet a találkozás vége: elképesztő, mit művel ez a hal a magyar vizekben

Ha egy ekkora hal a csónakban ülő ember fejének ugrik, abból komoly sérülés, ájulás lehet. A Magyarországon megtalálható két busafaj egyike sem honos idehaza, rengeteg kárt okoznak mind a természetben, mind a horgászoknak - írja a 24.hu.

Ahogy a portál írja, egyre több videó bukkan fel a busák érdekes, egyben ijesztő viselkedéséről: a termetes halak tömegével ugranak a levegőbe magasan a felszín fölé. Mi áll a busatánc hátterében? Miért rendkívül káros e faj inváziója? Dr. Vitál Zoltán hidrobiológust, a MATE Halászati Kutató Központjának tudományos főmunkatársát kérdezte a lap.

A vízből történő tömeges kiugrás a fehér busára jellemző, laikusként nyugodtan fogalmazhatunk úgy: menekülési stratégiájának része. A másik Magyarországon megtalálható faj, a pettyes busa inkább a mélybe húzódik a veszély elől. Amikor ugyanis a víz alatt támadás éri a halakat, őrült felszín alatti vágtába kezdenek, miközben a víz színe fölé ugrálva el-eltűnnek a vadász szeme elől, ezzel még tovább fokozzák a káoszt. Az emberi tevékenység persze itt is bezavar: A csónakmotorok keltette hangok és rezgések váltják ki belőlük a viselkedést, ráadásul láncreakcióról van szó: ha egy-két hal elkezd "ugrálni", a többiek is megijednek, és százával vetik magukat a levegőbe

- mondta el a portálnak Vitál Zoltán, aki hozzátette:

Inkább érdekes, mint csodálatos látvány, illetve meglehetősen veszélyes, ha az ember a vízen van. A legrosszabb, ha két csónak halad egymás mögött kis távolságban vagy mondjuk vízisíelőt húz maga után, mert így az első motor által megriasztott busák a mögötte érkezőt kapják telibe. Még egy 2-3 kilós hal is keményen fejbe tudja vágni az embert, de a fehér busa méteresre és 15-20 kilósra is megnő. Az ilyen találkozásoknál csak a vakszerencsén múlik, mekkora baj sülhet ki belőle a csonttöréstől az ájuláson, vízbe esésen keresztül ki tudja meddig.

- magyarázta a szakember.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

busa

ugrálás

víz

mate

horgászok

sérülés

hal

veszélyes hal