Ájulás, csonttörés is lehet a találkozás vége: elképesztő, mit művel ez a hal a magyar vizekben

24.hu   
  Megosztom
Ájulás, csonttörés is lehet a találkozás vége: elképesztő, mit művel ez a hal a magyar vizekben

Ha egy ekkora hal a csónakban ülő ember fejének ugrik, abból komoly sérülés, ájulás lehet. A Magyarországon megtalálható két busafaj egyike sem honos idehaza, rengeteg kárt okoznak mind a természetben, mind a horgászoknak - írja a 24.hu.

Ahogy a portál írja, egyre több videó bukkan fel a busák érdekes, egyben ijesztő viselkedéséről: a termetes halak tömegével ugranak a levegőbe magasan a felszín fölé. Mi áll a busatánc hátterében? Miért rendkívül káros e faj inváziója? Dr. Vitál Zoltán hidrobiológust, a MATE Halászati Kutató Központjának tudományos főmunkatársát kérdezte a lap.

A vízből történő tömeges kiugrás a fehér busára jellemző, laikusként nyugodtan fogalmazhatunk úgy: menekülési stratégiájának része. A másik Magyarországon megtalálható faj, a pettyes busa inkább a mélybe húzódik a veszély elől. Amikor ugyanis a víz alatt támadás éri a halakat, őrült felszín alatti vágtába kezdenek, miközben a víz színe fölé ugrálva el-eltűnnek a vadász szeme elől, ezzel még tovább fokozzák a káoszt. Az emberi tevékenység persze itt is bezavar: A csónakmotorok keltette hangok és rezgések váltják ki belőlük a viselkedést, ráadásul láncreakcióról van szó: ha egy-két hal elkezd "ugrálni", a többiek is megijednek, és százával vetik magukat a levegőbe

- mondta el a portálnak Vitál Zoltán, aki hozzátette:

Inkább érdekes, mint csodálatos látvány, illetve meglehetősen veszélyes, ha az ember a vízen van. A legrosszabb, ha két csónak halad egymás mögött kis távolságban vagy mondjuk vízisíelőt húz maga után, mert így az első motor által megriasztott busák a mögötte érkezőt kapják telibe. Még egy 2-3 kilós hal is keményen fejbe tudja vágni az embert, de a fehér busa méteresre és 15-20 kilósra is megnő. Az ilyen találkozásoknál csak a vakszerencsén múlik, mekkora baj sülhet ki belőle a csonttöréstől az ájuláson, vízbe esésen keresztül ki tudja meddig.

- magyarázta a szakember.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

busa

ugrálás

víz

mate

horgászok

sérülés

hal

veszélyes hal