Egyre több magyar fiatal vállalja a feladatokat: ez csábítja őket a hazai nemzeti parkokba

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre több magyar fiatal vállalja a feladatokat: ez csábítja őket a hazai nemzeti parkokba

Többnapos elméleti és gyakorlati kihívássorozatot követően ünnepélyes ceremóniával zárult a 2023. évi Ifjú Kócsagőr Program. A tizedik éve meghirdetett országos vetélkedőn az ország legjobb ifjú kócsagőrei, területi győztesei mérték össze rátermettségüket, szakmai ismereteiket. A külföldi tanulmányutat a lengyelországi Kampinos Nemzeti Parkba és a kapcsolódó jutalmakat Schlitt Bence nyerte el, akit Pintér András, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre készített fel.

Az országosan meghirdetett programban idén 50-en kaptak lehetőséget az aktív részvételre. Minden versenyzőt egy-egy természetvédelmi őr segített mentorként a területi döntőkre való felkészülésben. A kócsagőr-jelöltek a mentoruk mellett eltöltött kéthetes szakmai gyakorlaton betekintést kaptak a Természetvédelmi Őrszolgálat munkájába, megismerték az adott nemzeti park táji és természeti értékeit.

A döntőben tíz hazai nemzeti park igazgatóság legelhivatottabb kócsagőrei mérték össze tudásukat. A természetvédelmi őrök széleskörű, gyakorlati természetvédelmi feladatain alapuló versenyen a szakmai tudás mellett logikai és helyzetfelismerő képességeikről, valamint leleményességükről is tanúbizonyságot kellett tennie a résztvevőknek.

A következő napon különféle izgalmas és érdekes terepi feladatok várták a jelölteket, összesen tíz helyszínen. Volt ahol nagytestű fűevőkről, pásztorhagyományokról esett szó, vagy megelevenedtek az őszi madárvonulás nagy tömegeket képviselő fajai, volt ahol fajfelismerés volt a feladat, máshol védett és fokozottan védett lepkefajok előfordulására utaló nyomok keresését kellett elvégezni, rágásnyomokat megfigyelni. A hatósági feladatokat védett területen kutatási célú madárgyűrűzés megzavarását végző személy, vagy szabályosan kerékpározók, esetleg illegális sátrazók helyszíni ellenőrzése jelentette.

Ők vihették haza a Tutajos és a Matula díjat, valamint további nyereményük, hogy egy ötnapos tanulmányúton vehetnek részt a lengyelországi Kampinos Nemzeti Parkban.

Címlapkép: Fekete István

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárminisztérium

ifjú kócsagőr program

ifjú kócsagőr

schlitt bence

duna-dráva nemzeti park