Szenzációs felfedezés: különleges leletre bukkantak a Tiszánál

HelloVidék   
  Megosztom
Szenzációs felfedezés: különleges leletre bukkantak a Tiszánál

Ősi, a vaskor előtti időkre datálható közösségek nyomaira bukkantak a Tisza mentén. Az ír, szerb és szlovén kutatók műholdas és légi felvételeket elemezve több mint száz, korábban ismeretlen lelőhelyet mutattak ki.

A szakértők olyan védelmi sáncokat vettek alapul az azonosításban, amelyeket a korai társadalmak használtak. A térségből több hasonló lelőhely is ismert volt, ilyen többek között a Csongrád-Csanád vármegyei Csanádpalota - számolt be róla a 24.hu.

A műholdfelvételeken alapuló megállapításokat a felszínen felméréssel, ásatással és geofizikai vizsgálatokkal teszteltük. A lelőhelyek túlnyomó többsége időszámítás előtt 1600 és 1450 között keletkezett, és gyakorlatilag mindegyikük időszámítás előtt 1200 körül omlott össze, amikor tömegesen elhagyták őket

- mondta Barry Molloy, a University College Dublin munkatársa és a csapat tagja.

Az új eredmények alapján az észlelt települések egymással szoros kapcsolatban álltak, és egymástól függő közösségek hálózatát alkották. Az érintett lelőhelyek a Tisza mentén helyezkednek el, többségük egymástól 5 kilométeren belül fekszik. A már ismert helyszínekkel együtt ezek alkotják az úgynevezett tiszai leletegyüttes-csoportot.

Sok szakértő úgy véli, hogy az időszámítás előtti 2. évezred jelentős fordulópont volt Európa történetében. Az új felfedezések árnyalják a Kárpát-medence déli részének bronzkori történetét, Molloy szerint publikációjuk példátlan képet ad arról, hogy a helyiek hogyan éltek együtt szomszédjaikkal.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

régészet

tisza

felfedezés