Szenzációs felfedezés: különleges leletre bukkantak a Tiszánál

HelloVidék   
  Megosztom
Szenzációs felfedezés: különleges leletre bukkantak a Tiszánál

Ősi, a vaskor előtti időkre datálható közösségek nyomaira bukkantak a Tisza mentén. Az ír, szerb és szlovén kutatók műholdas és légi felvételeket elemezve több mint száz, korábban ismeretlen lelőhelyet mutattak ki.

A szakértők olyan védelmi sáncokat vettek alapul az azonosításban, amelyeket a korai társadalmak használtak. A térségből több hasonló lelőhely is ismert volt, ilyen többek között a Csongrád-Csanád vármegyei Csanádpalota - számolt be róla a 24.hu.

A műholdfelvételeken alapuló megállapításokat a felszínen felméréssel, ásatással és geofizikai vizsgálatokkal teszteltük. A lelőhelyek túlnyomó többsége időszámítás előtt 1600 és 1450 között keletkezett, és gyakorlatilag mindegyikük időszámítás előtt 1200 körül omlott össze, amikor tömegesen elhagyták őket

- mondta Barry Molloy, a University College Dublin munkatársa és a csapat tagja.

Az új eredmények alapján az észlelt települések egymással szoros kapcsolatban álltak, és egymástól függő közösségek hálózatát alkották. Az érintett lelőhelyek a Tisza mentén helyezkednek el, többségük egymástól 5 kilométeren belül fekszik. A már ismert helyszínekkel együtt ezek alkotják az úgynevezett tiszai leletegyüttes-csoportot.

Sok szakértő úgy véli, hogy az időszámítás előtti 2. évezred jelentős fordulópont volt Európa történetében. Az új felfedezések árnyalják a Kárpát-medence déli részének bronzkori történetét, Molloy szerint publikációjuk példátlan képet ad arról, hogy a helyiek hogyan éltek együtt szomszédjaikkal.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

régészet

tisza

felfedezés