Szenzációs felfedezés: különleges leletre bukkantak a Tiszánál

HelloVidék   
  Megosztom
Szenzációs felfedezés: különleges leletre bukkantak a Tiszánál

Ősi, a vaskor előtti időkre datálható közösségek nyomaira bukkantak a Tisza mentén. Az ír, szerb és szlovén kutatók műholdas és légi felvételeket elemezve több mint száz, korábban ismeretlen lelőhelyet mutattak ki.

A szakértők olyan védelmi sáncokat vettek alapul az azonosításban, amelyeket a korai társadalmak használtak. A térségből több hasonló lelőhely is ismert volt, ilyen többek között a Csongrád-Csanád vármegyei Csanádpalota - számolt be róla a 24.hu.

A műholdfelvételeken alapuló megállapításokat a felszínen felméréssel, ásatással és geofizikai vizsgálatokkal teszteltük. A lelőhelyek túlnyomó többsége időszámítás előtt 1600 és 1450 között keletkezett, és gyakorlatilag mindegyikük időszámítás előtt 1200 körül omlott össze, amikor tömegesen elhagyták őket

- mondta Barry Molloy, a University College Dublin munkatársa és a csapat tagja.

Az új eredmények alapján az észlelt települések egymással szoros kapcsolatban álltak, és egymástól függő közösségek hálózatát alkották. Az érintett lelőhelyek a Tisza mentén helyezkednek el, többségük egymástól 5 kilométeren belül fekszik. A már ismert helyszínekkel együtt ezek alkotják az úgynevezett tiszai leletegyüttes-csoportot.

Sok szakértő úgy véli, hogy az időszámítás előtti 2. évezred jelentős fordulópont volt Európa történetében. Az új felfedezések árnyalják a Kárpát-medence déli részének bronzkori történetét, Molloy szerint publikációjuk példátlan képet ad arról, hogy a helyiek hogyan éltek együtt szomszédjaikkal.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

régészet

tisza

felfedezés