Oberfrank Pál: sok ilyen baleset előfordult már a színház, és a cirkusz világában

HelloVidék   
  Megosztom
Oberfrank Pál: sok ilyen baleset előfordult már a színház, és a cirkusz világában

Nem terveznek munkavédelmi szigorításokat a Veszprémi Petőfi Színházban, ahelyett inkább a meglévő szabályok betartatására, és felfrissítésére helyezik a hangsúlyt. Oberfrank Pál színházigazgató a Nemzeti Színházban történt baleset kapcsán a HelloVidék megkeresésesére elmondta, hogy nem egyedülálló balesetről van szó, mivel sok ilyen előfordult már a színház, és a cirkusz világában.

Veszprémben nagyon odafigyelnek azért, hogy elkerüljék az ilyen, és ehhez hasonló baleseteket - erről Oberfrank Pál a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója beszélt lapunknak. Mint mondta, állandóan van egy munkavédelmi szakértő, színpadmesterek sokasága, akik ellenőrzi a díszletet azért, hogy elkerüljék a baleseteket.

Amikor elkészül egy díszlet azt először engedélyeztetni kell balesetvédelmileg, és minden műszaki szempontból

- hívta fel a figyelmet Oberfrank Pál.

A színházigazgató szerint, amikor felépülnek a díszletek, akkor ellenőrzik, és ha olyan akció van benne, mint például egy „emelés” akkor azt is lepróbálják, és mindent letesztelnek. Majd miután ezek a darabok egy évnél tovább nem mennek, elbontásra kerülnek ezek a díszletek.

Az utóbbi időben szerencsére nem történt komolyabb jellegű baleset a Veszprémi Petőfi Színházban, többnyire olyan esetek voltak csak, amikor valaki beverte a fejét

- húzta alá.

Mint, ahogyan arról beszámoltunk egy emberként rázta meg az országot a Nemzeti Színházban történt baleset, ami még november 10-én történt, pénteken. A Rómeó és Júlia-előadás közben balesetet szenvedett Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó, a Nemzeti Színház művészei. Azonnal kórházba szállították őket, az előadást félbeszakították. A Nemzeti Színház másnap közleményt adott ki, melyben beszámolt a művészek egészségi állapotáról.

A baleset előadás közben, de a díszlet nézők által nem látható részén történt. A szerencsétlen esetet megelőzően Horváth Lajos Ottó tartotta kolléganőjét, Szász Júliát egy kis erkélyen. Az ismert színész állítólag váratlanul megszédült, emiatt mindketten átestek a korláton, majd több méter magasból a színpad deszkáira zuhantak. Mindkét színészt meg kellett műteni, azóta szerencsére már mindketten elhagyták a kórházat.

Az esetnek komoly következményei lettek, mivel hétfőn bejelentette lemondását Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója. Csák János miniszter viszont egyelőre nem fogadta azt el. A Pénzcentrum összesítése szerint a szörnyű eset rávilágítja a figyelmet arra, hogy akadnak még bőven gondok a munkahelyi biztonsággal.

A Nemzeti Színházban történt rendkívül komoly baleset következtében több teátrum is kötelességének érezte, hogy felülvizsgálja az előadásait, és kiderítse, rejt-e bármelyik veszélyt a benne szereplő színészekre. Az Örkény Színház is így tett.

Végignéztük a repertoárt azonnal, hol van olyan esély, hogy valaki megsérüljön. Természetesen erre mindenki figyelt, és a Nemzeti Színház is figyelt, mint mindig

- hangsúlyozta Mácsai Pál, a teátrum igazgatója nemrég az ATV Húzós című műsorában.

Véleménye szerint, ami történt, az tragédia, aminek le kell vonni a tanulságait, és még jobban oda kell figyelni a jövőben. Náluk is. Miután fény derült egy hiányosságra, van egy hely, ahová fogantyút szerelnek fel, ahol eddig nem volt.

Korábban a HelloVidék megkeresésére Bakos-Kiss Gábor elmondta, hogy mindannyiukat foglalkoztatja a tragédia. A szakember fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az ő igazgatása alatt nem történt ilyen jellegű baleset a Győri Nemzeti Színházban.

Bakos-Kiss Gábor lapunknak azt is elmondta, hogy mélységesen megrázta a tragédia, már csak azért is, mert két olyan kollégáról van szó, akikkel éveken keresztül egy társulat tagjai voltak.

Hihetetlenül le vagyok törve, és nagyon nagyon bízok abban, hogy mihamarabb felépüljenek a színészek

- mondta lapunknak a színházigazgató.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

színház

baleset

oberfrank pál

nemzeti színház