Ősi levelet találtak egy időkapszulában a vidéki templomban: nem hiszed el, mi állt benne

MTI   
  Megosztom
Ősi levelet találtak egy időkapszulában a vidéki templomban: nem hiszed el, mi állt benne

Időkapszulát és az egykori esperes-plébános 122 éve írt levelét találták meg a Sarlós Boldogasszony-templom kupolájában a Békés vármegyei Eleken.

"Dicsértessék a Jézus Krisztus!" - így köszöntötte az utókort Kramp János eleki esperes-plébános az időkapszulába rejtett, 1901-ben írt levélben.

Kramp János 1888 és 1913 között szolgált Eleken, regnálása alatt valósult meg a katolikus templom bővítése 1901 és 1906 között. Erre azért volt szükség, mert a templom statikailag rossz állapotba került, az esperes-plébános pedig úgy gondolta, hogy az akkor tízezer fős Eleknek szüksége van egy nagyobb templomra, ezért kereszthajóval bővítették ki, a boltívét pedig teljesen újraépítették. Ekkor került be a kupolába, azon belül is a kereszt alatt található gömbbe a most előkerült időkapszula.

Kramp János az időkapszulába rejtett üzenetben azt írta, hogy a kapszulát rejtő rézgolyó és kereszt 1904. október 19-én került a helyére gróf Wenckheim Frigyes, gróf Wenckheim Géza és gróf Wenckheim Dénes, az Eleki Római Katolikus Egyház kegyurai költségén. Ugyanezen személyek készíttették a toronytetőt, amit rézlemezekkel fedettek le, és a templom egyéb részeit is javíttatták.

Az eleki Sarlós Boldogasszony-templom felújítása október végén kezdődött el az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságtól kapott 120 millió forintos forrásból. A támogatásból elvégzik a templom rézkupolájának részben a restaurálását, részben új lemezekkel való fedését - e munkálatok közben bukkantak az időkapszulára. A kupolát még idén szeretnék visszahelyezni, tavasszal a homlokzat renoválásával folytatódnak a munkák.

Szelezsán György (független) polgármester az MTI-nek elmondta, hosszú távú terveik között szerepel egy interaktív látogatóközpont és kilátó kialakítása a templom toronytestében és a tetőtérben. Ott helyeznék majd el a levelet, valamint bemutatnák Elek újratelepítése utáni és a templom 300 éves történelmét. Addig az eredeti levelet a plébániában helyezik el; de másolatai a város több pontján láthatóak lesznek.

A városvezető hozzátette, a felújított kupolába ők is szeretnének időkapszulát elhelyezni. Egyrészt beletennék a most megtalált levél másolatát, másrészt megfogalmaznák gondolataikat arról, hogyan élnek és mit gondolnak az elekiek a 2020-as években. A toronysüveg leemelését nagyon sok helyi lakos kísérte figyelemmel, akkor elindult egy aláírásgyűjtés is. Máris több száz név szerepel a papíron, azt is elhelyezik majd az időkapszulában - közölte.

1724-ben Frankföldről érkezett német frankok telepítették újra a törökdúlás után elnéptelenedett Eleket, ők rakták le a templom alapjait 1796-ban. Az 1900-as évek elején kapta meg mai formáját, akkor nőtt "katedrális méretűvé", négyszázról 900 férőhelyesre. Egyedülálló abból a szempontból, hogy a födémszerkezetének nagy része betonból készült, amely az 1901-es bővítési munkák idején a legmodernebb építési anyagnak számított. Jelenleg Békés vármegye második legnagyobb temploma.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

templom

templom felújítás

templomfelújítási program

templomtorony