Ellepték az ördögűzők Mohácsot: hat napon át temetik a telet a maskarás busók

HelloVidék   
  Megosztom
Ellepték az ördögűzők Mohácsot: hat napon át temetik a telet a maskarás busók

Hazánk legrégebbi és legismertebb télűző farsangi karneválján a telet több száz maskarás és busó búcsúztatja Mohácson. A több mint 160 programra százezernél több látogatót várnak.

Idén február 8 és 13-a között rendezik meg a Mohácsi busójárást, a télbúcsúztató, tavaszköszöntő fesztivált a Duna parti településen. A hatnapos téltemető fesztiválon idén rekordszámú, több mint 2500 maskarás űzi el a telet. A több mint 160 programra százezernél is több látogatót várnak. A rendezvény népszerűségét jól mutatja, hogy már rengeteg utazási iroda, szálláskiadó is külön készül erre az eseményre - de erről pár hete a Hellovidék itt írt.

A helyi horvát sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozta meg. Ez a hagyomány 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján, és 2012 óta a mohácsi busójárás hungarikumnak számít. A busójárás egy télbúcsúztató, tavaszköszöntő ünnep, amely rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal. A népszokás a Mohácson és környékén élő délszlávok, a sokácok farsangi maszkos alakoskodása. A hagyományok mélyen gyökereznek, és a sok kis busócsoport alkotja a nagy egészet. Minden egyes busócsoportnak van vezetője és saját rítusa, amely akár évről évre változhat, és ezekről demokratikus módon döntenek.

A színes programkínálat közül az egyik legnépszerűbb a szombati farsangi felvonulás, a különféle busó bemutatók, a látványfőzés és a különféle néptánccsoportok bemutatkozása. De a busójárás leglátványosabb programjait a hagyományoknak megfelelően az idén is farsangvasárnap tartják:

Látványos esemény lesz, amikor a busók február 11-én átkelnek majd a csónakkal a Dunán, aztán felvonulnak a belvárosban, akkor teszik a vízre a farsangi koporsót is, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát a város főterén.

Végezetül még egy kis ízelítő az idei télbúcsúztató fesztiválról:

A Mohácsi búsójárás programjait itt találjátok!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mohács

busójárás