Elképesztő látványosság vár ezekben a barlangokban: ilyet még biztosan nem láttál

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő látványosság vár ezekben a barlangokban: ilyet még biztosan nem láttál

Tizenhárom már meghirdetett programmal várja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a kalandvágyókat, a Bükk szerelmeseit, túrakedvelőket, kirándulókat a Barlangok Hónapja kapcsán.

A nyitónapon, február 29-én csupán 100 Ft/fő regisztrációs díjért vehetünk részt a Szeleta Park által szervezett Szinva tanösvény túrán, ami útba ejti a világhírű Szeleta-barlangot is. Ehhez kapcsolódóan 16.30-tól a Herman Ottó Múzeum igazgatója, dr. Szolyák Péter tart előadást a Szeleta-kultúráról, kutatásáról és annak jelentőségéről. Ilyen túra márciusban még további öt alkalommal lesz kedvezményes áron.

Ha még nem jártunk az egyetlen, Heves vármegyei cseppkőbarlangban, akkor irány ezen a hétvégén az Esztáz-kői-barlanghoz! Március 2-án két időpontban is indul szakvezetés a Felsőtárkánytól 3,5 km-re lévő barlangba.

Speciális, hosszú barlangi túrán vehetünk részt március 2-án, 9-én és 23-án a lillafüredi Szent István-barlangban is, amelynek olyan részeit mutatjuk meg a látogatóknak, amelyek bejárására a rendszerint induló túrák alkalmával nincs lehetőség. Ezek a ritkán látható területek a Fekete-terem és Tordai-hasadék. Ezúttal, rendhagyó módon, a barlang története, változatos formakincse és kialakulása mellett, kiemelt figyelmet szentelnek a barlang élővilágára, az itt telelő "bőregerekre" és azok védelmére.

Ősrégészet? Igen! Irány március 16-án a kiépítetlen Kő-lyukba, amelynek kitöltéséből a bronzkori kultúra gazdag leletanyaga, valamint számos barlangi medvekoponya került elő. A helyet feltehetően a kőkorban élt ember kultikus célokra használta. A barlang bejárása során izgalmas ősrégészeti leletekkel, a barlangi élővilág nyomaival és cseppkövekkel is találkozunk.

Extrém overális barlangtúra is lesz: A Bükk-fennsík igen látványos, fokozottan védett és lezárt cseppkőbarlangjának, a Bolhási-víznyelőbarlang látogatását kaland- és bizonyítani vágyó fiataloknak, sportos felnőtteknek ajánlják.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

barlangok hónapja

bükki nemzeti park

barlang