Szenzációs felfedezés: különleges leletekre bukkantak Veszprémben

HelloVidék   
  Megosztom
Szenzációs felfedezés: különleges leletekre bukkantak Veszprémben

Lehetséges, hogy megtalálták a középkori Veszprém legrégebbi épületének maradványait.

A veszprémvölgyi apácakolostor mögött egy építkezéshez kapcsolódó teljes felületű megelőző feltárást kezdtek a Laczkó Dezső Múzeum munkatársai. A Pátkai Ádám Sándor régész vezette csapat munkájának idejét egy váratlan felfedezés, régészeti szenzáció miatt kitolták, az ásatások a napokban is folynak - írja a veol.hu.

Az apácakolostor alapítását a történeti adatok Szent Istvánhoz kötik, azonban a most feltárt épületmaradványok bizonyos jelei azt sejtetik, hogy még korábbi volt, esetleg Géza fejedelem (945–997) hozta létre, s arra alapították később az apácakolostort.

Ezek a nagy kérdések, melyre a szakemberek reményei szerint az ásatások folytatása-befejezése, a leletanyag teljes feldolgozása ad választ.Már a feltárás kezdetén nagy számban kerültek elő kerámiatöredékek, melyeket egy X-XI. századi épülethez lehet kötni. A leletek főzőedények nagy méretű töredékei, állatcsontok, orsógombok, néhány vastárgy, restaurálásuktól nagy eredményeket várnak.

A közeli monostor maradványainál nem kerültek elő ilyen mennyiségben az alapítás idejéhez köthető emlékek. A most feltárt szerves anyagokból a szakemberek természettudományos vizsgálatok során fogják meghatározni a leletek pontos korát, ami az előzetes régészeti eredményeket pontosíthatja.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

veszprém

feltárás

régészet