Éjszaka a múzeumban: ebben a vidéki városban 30 helyszínre csekkolhatsz be ingyen

MTI   
  Megosztom
Éjszaka a múzeumban: ebben a vidéki városban 30 helyszínre csekkolhatsz be ingyen

Több mint harminc helyszínen várják a látogatókat Kecskeméten június 22-én, szombaton a Múzeumok éjszakáján - közölte a programokat összefogó Bozsó Gyűjtemény.


 


 

Loránd Klára, a Bozsó Gyűjtemény igazgató-kurátora elmondta: a Múzeumok éjszakáján kinyitják kapuikat olyan helyszínek is, ahová csak ekkor léphetnek be látogatók, a gyerekfoglalkozásoktól a felnőttek világáig ívelnek a produkciók, több helyen csendül fel zene. Kecskeméti specialitásként ezen az estén a helyszínek ingyenesen látogathatóak.

A zenei élmények között a Bozsó Gyűjteményben Zenegépek világa címmel időszaki kiállítás nyílik. A tárlaton amerikai, német és lengyel zenegépek idézik fel az 1950-től az 1980-as évekig tartó időszakot, majd Hangverseny a kertben címmel a Kecskeméti Városi Fúvószenekar ad vidám műsort.

A Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén az AV Acoustic nevű formáció ad elő akusztikusan feldolgozott dalokat.

Hálaadó hangversenyen az evangélikus templomban a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség Glória Énekkara és a Református Kollégium Grádics Kórusa lép fel.

A Hírös Agóra Ifjúsági Otthonban a Scherzo Vegyeskar minikoncertjét a Cobblestones, a Piarista Gimnázium diákjaiból alakult pop-rock zenekar bemutatkozó koncertje követi, majd az estét a Scherzo Kórus Kis éji zene című erkélykoncertje zárja.

A Katona József Könyvtárban Cinkenyom címmel Török Máté önálló estjére várják az érdeklődőket, a Leskowsky Hangszergyűjteményben borzongató és sejtelmes hangok nyomába lehet eredni, a Népi Iparművészeti Gyűjteményben pedig a Por zenekar ad koncertet.

A Ráday Múzeumban Ezt fútták a tárogatós elődök címmel Szabós Sándor tárogatózik majd, de lesz interaktív zenés gyermekprogram is a Kodály iskola tanáraival és diákjaival.

Több gyűjtemény, kiállítóhely időszaki tárlattal készül, köztük a Bozsó Gyűjtemény Menzán innen - menzán túl címmel a közétkeztetést állítja középpontba. A Cifrapalota Küzdeni mindig, de feladni soha címmel sportrelikviákat gyűjtött össze. A Hírös Agóra Kulturális Központ Göbölyös Luca fotóművész és Salgó Nemes Rebeka képzőművész kiállításával készül. A kerámiastúdióban Domokos László keramikusművész tárlatára várják az érdeklődőket, míg az egyetem GAMF udvarán a Hírös Veteránjármű Sportegyesület veterán járműveket állít ki. A fotómúzeumban Walter Péter Az Alföld pora című retrospektív kiállítása, míg a Népi Iparművészeti Gyűjteményben Az idő vasfoga címmel Harsányi Zsuzsa fotótárlata látogatható.

Az orvostörténeti gyűjtemény a szülés, a születés történelmi korszakokon átívelő hagyományait állítja a középpontba, míg a Ráday Múzeum Tóth Károly püspök emlékére rendez tárlatot. A Mesés Indonézia elnevezésű program a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben, valamint a Naiv Művészek Gyűjteménye udvarán mutatkozik be.

A Természet Házában Az év madárfotósa elmúlt évi pályázatának legjobb alkotásait állítják ki, a Tudomány és Technika Házában pedig Hódi Dávid képzőművész Élet című tárlata látható.

Holokauszt-vagonkiállítással készülnek a vasútállomáson, míg a vasúti relikviagyűjtők kecskeméti galériájában a terepasztalokon működő vasútmodellek mellett régi vasúti ruhák, mozdonyvezetői tárgyak, vasúti menetrendek és dokumentumok között böngészhetnek a látogatók.

A rendhagyó helyszínek közé sorolható Kada Elek egykori polgármester szecessziós stílusban megépült nyaralója, ahol több mint 400 tárgyból álló, orrszarvú tematikájú gyűjtemény látható.

A vármegyei rendőr-főkapitányság Lebilincselő kék éj című estjén bűn- és baleset-megelőzési játékokkal, biztonságiöv-szimulátorral és kutyásbemutatóval is készülnek, továbbá KiberEst címmel a digitális biztonságról tartanak előadásokat.

Ebben az évben is két körjáratban induló veteránbuszok segítik az érdeklődőket, hogy minél több látnivalót érjenek el Kecskeméten június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.

A teljes programkínálat megtalálható a https://muzeumokejszakajakecskemet.hu/ oldalon.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

programajánló

kultura