Új kiállítás nyílik a Ferenczy Múzeumban: ezt mindenképp látnod kell, ha Szentendrén jársz

MTI   
  Megosztom
Új kiállítás nyílik a Ferenczy Múzeumban: ezt mindenképp látnod kell, ha Szentendrén jársz

Takarékos módi címmel nyílik néprajzi kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumban csütörtökön - tájékoztatta az MTI-t a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC). A tárlat a takarékos szemléletmód aktualitását kívánja hangsúlyozni, a paraszti kultúra példáira alapozva kilenc témakörben vezet el napjaink pozitív gyakorlatáig - olvasható a közleményben.

Mint írták, a paraszti kultúra jellemző sajátossága volt a takarékos életmód, a tárgyak megbecsülése, használhatóságának meghosszabbítása és az újrafelhasználás. Az FMC kiemeli, hogy a természettel együtt élő parasztember háztartásában nem volt szemét: a szerves hulladék visszajutott a természet körforgásába, minden mást eltettek majdani felhasználásra, mert "jó lesz még valamire".

Hogyan gazdálkodtak az élelmiszerekkel régen a magyarok?

A táplálkozás terén jellemző volt a ciklikusság, az alapvető élelem éves beosztása, a takarékos eljárások; az öltözködést ünnepi és köznapi öltözködési rend és a ruházat megóvása jellemezte. A javítás a mindennapi élet része volt, a stoppolást, foltozást, varrást maguk végezték, a talpalást, drótozást, edényfoltozást pedig specialisták. A háztartás divatjamúlt, régi vagy hibás tárgyait tovább használhatták más funkcióban, de elsősorban az alapanyagok újrafelhasználása volt a jellemző - írták. Az újrahasznosításkor rongyszőnyeg keletkezett, parasztszoknyából varrt ruha, fadarabokból életre kelt játékok, de ide tartoztak a gépek alkatrészei is a technikai eszközök elterjedésével. A falusi portán hasznos anyagnak bizonyult a megjelenésekor különlegességnek számító, "mindenre jó" műanyag is.

A kiállítás minden egységében helyet kapnak a jó gyakorlatok, napjaink pozitív példái. Az FMC anyagán túl megyei intézményektől, magánemberektől kölcsönzött tárgyak, valamint fényképek, filmek, tárgytörténetek színesítik a kiállítást. A tárlathoz számos program kapcsolódik, így kurátori tárlatvezetés, madárijesztő-öltöztetés, kreatív alkotódélelőtt, de egykori ételrecepteket is felfedezhetnek a látogatók. A Takarékos módi október 6-ig látható a Ferenczy Múzeumban, a kiállítás kurátora Sz. Tóth Judit etnográfus, muzeológus.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

kultúra

néprajz

ferenczy múzeum

szentendre

kirándulás