Elképesztő, mivel várnak a Szombathelyi Képtárban: ilyet még nem láttál

MTI   
  Megosztom
Elképesztő, mivel várnak a Szombathelyi Képtárban: ilyet még nem láttál

Tűréshatár - avagy Tű-Rés-Határ címmel pénteken megnyílt a VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé a Szombathelyi Képtárban - közölte Czebula Anna művészettörténész, képtárigazgató.

A triennálé mottója a legszélesebb szakmai és művészi spektrumon elhelyezkedő alkotásokat vonzotta, kezdve a hagyományos technikáktól a megújuló és alternatív alapanyagokon át a különleges egyéni technikák alkalmazásán keresztül a gondolatébresztő művészi tartalom kifejezéséig

- fűzte hozzá Czebula Anna.

Szavai szerint az egyik legjelentősebb hazai - és nemzetközileg is elismert - textilművészeti seregszemle felvonultatja a magyar, valamint a nemzetközi textil- és öltözéktervező művészet legjobbjait, bemutatja a legújabb műveket és trendeket a Fal- és tértextil, a Textildesign, a Miniatűrtextil, a Zászló és a Szalag műfaji kategóriákban.

Elmondta: az idei triennáléra a digitális beküldési lehetőségnek köszönhetően rekordszámú, 368 alkotótól több mint ötszáz műalkotás érkezett, amelyek közül 264-et válogatott ki a zsűri, ezeket mutatják be a képtár rendelkezésre álló mintegy 1400 négyzetméteres területén.

Czebula Anna hozzáfűzte: a beadott művek színvonala és a textilművészek grandiózus vállalása azt sejteti, hogy a szakma és művészeti ág képviselői magukra találtak a pandémiát és a nemzetközi válságokat követő gazdasági bizonytalanság ellenére, inkább megerősödtek, mint elbizonytalanodtak.

A kiállított művekről idén is könyvkatalógus készül, amely részletes adattárával és műtárgyalbumával a jövőben kutatási alapanyagként szolgálhat a területen dolgozó művészettörténészek és elméleti szakemberek számára.

A hagyományokat követve több díjat is átadtak, amelyet egyebek között a triennálét életre hívó Képző- és Iaprművészek Szövetsége ítélt oda. Átadták például a japán textilművész által alapított - a nevét viselő - Goro Nagano-díjat, a Polgár Csaba-díjat, a Rózsa Anna-díjat, az F. Dózsa Katalin-díjat és a Fenntarthatósági Díjat.

A triennálé keretében megnyitott tárlat augusztus végéig látható, és akár már szombaton, a Múzeumok Éjszakáján is megtekinthető a Szombathelyi Képtárban.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szombathely

szombathelyi képtár

kiállítás