Már lesben állnak a strandi szarkák: több ezer magyar lehet veszélyben a Balatonnál

Szurok Dávid   
  Megosztom
Már lesben állnak a strandi szarkák: több ezer magyar lehet veszélyben a Balatonnál

A nyári kánikula beköszöntével, nemcsak a strandszezon vette kezdetét, hanem újra megjelentek azok a  szarkák is, akiknek kedvenc vadászterepük a vízpartok. Mint minden évben, úgy a Balaton idén is hemzsegni fog a pihenni, kikapcsolódni vágyó családokkal, a legtöbben ugyanakkor még mindig nem elég elővigyázatosak, pedig egy kis odafigyeléssel könnyen nagyon sokat lehetne tenni az értékeink megóvása érdekében. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata a HelloVidék megkeresésére elmondta, hogy bár a strandok egy része már fel van szerelve értékmegőrzővel, a tapasztalatok még mindig azt mutatják, hogy a „tolvajok” kedvenc nyári „vadászterülete” még mindig vízpartok környéke, mivel a hatalmas tömegben senkinek sem tűnik fel, ha valaki felemel egy táskát a földről, és a kijárat felé indul vele.

A nyári melegben, aki csak teheti, vízpartra megy hűsölni a családjával, vagy éppen a barátaival, rokonaival. Az elmúlt évek strandfejlesztéseinek köszönhetően számos strandot sikerült modernizálni, értékmegőrzőkkel, kamerarendszerrel, ennek ellenére még mindig nem sikerült teljesen felszámolni a strandi lopások számát. Az ORFK az elmúlt évekhez hasonlóan az idei szezonban is kiemelten kezeli a vagyon elleni jogsértéseket.

A Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó körüli településeken a közbiztonság fenntartása, a biztonságérzet növelése alapvetően az illetékes vármegyei rendőr-főkapitányságok – így Somogy, Zala, Veszprém, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén VMRFK – feladata.

- hívták fel a figyelmet lapunknak.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata a HelloVidéknek elárulta, hogy a nyári turisztikai szezonban ebben segítségükre van a Balatoni és a Tisza-tavi Közbiztonsági Koordinációs Bizottság is, amelyeket az éppen soros elnöki tisztséget ellátó vármegyei rendőr-főkapitányság irányít.

Mint írták: a bizottság célja, hogy a közbiztonság fenntartásával hozzájáruljon a térség turisztikai vonzerejének és az itt élők, idelátogatók nyugalmának megőrzéséhez. Ennek eredményes végrehajtása érdekében legfőbb törekvése, hogy csökkentse a lakosság és a pihenni vágyók személyi és anyagi veszélyeztetettségét, a balesetek számát, fenntartsa a vízbiztonságot, ezzel is fokozva a biztonságérzetet.

Ezen túlmenően az ORFK Bűnmegelőzési Osztálya 2015 nyarától működteti országosan a „Házhoz megyünk!” elnevezésű prevenciós programot. Ennek célja a lakosság biztonságérzetének növelése egy olyan tájékoztató kampány segítségével, amelynek keretében az érdeklődők szakemberektől kaphatnak tanácsokat arról, hogy miként kerülhetik el az áldozattá válást, hogyan fokozhatják ingatlanuk és ingóságaik biztonságát

- magyarázták.

A program kiemelt prioritásai között szerepel a nyári turisztikai időszak is. Ennek keretében a rendőrség munkatársai és partnereik prevenciós kitelepülésekkel vannak jelen, minden jelentős tömeget vonzó rendezvényeken, ifjúsági táborokban, strandokon, gyógyfürdőkben, valamint a turisztikailag kiemelt területeken.

A fokozott rendőri jelenlét biztosítása bűnügyi és közbiztonsági közös járőrözéssel, bűnügyi és rendészeti szolgálattal, a társszervek bevonásával, a polgárőrséggel, illetve egyéb együttműködő szervezetekkel közösen valósul meg

- közölték.

Bár a fokozott rendőri jelenlét jelentős biztonságérzetet adhat, még így is elfordulhatnak olykor lopások. Ha nem akarunk egy üres garas nélkül hazamenni, nem árt szem előtt tartani pár apróbb trükköt. Az ORFK mindenkinek azt javasolja, hogy ha strandra mennek, használják az értékmegőrzőt, a csomagokra, a pedig táskákra felváltva vigyázzanak. A parkoló autókban pedig ne hagyjanak látható helyen táskát, értéket, azokat inkább a csomagtartóban helyezzék el. A strandoláshoz nem feltétlenül szükséges, feltűnő, értékes használati tárgyakat hagyják otthon.

Az esetek felderítését ugyanakkor nagyban megnehezítheti, hogy a sértettek sokszor csak a strandolás végeztével észlelik a cselekményt, az elkövetőről legritkább esetben van információjuk. Az ORFK hozzáteszi: az is előfordul, hogy a lopás ténye nem jut a rendőrség tudomására, mert akit megloptak, gyakran szégyelli a saját „figyelmetlenségét”, és nem jelzi azt.

A legnépszerűbb bűnelkövetési formák a Balatonnál elsősorban még mindig a gépkocsi-feltörések és azok eltulajdonítása, a strandlopások, a zseblopások, a trükkös lopások. Ezeknek a megelőzése, illetve a garázdaság visszaszorítása minden évben kiemelt feladata a rendőri szerveknek

- tették hozzá.

Természetesen arra is kíváncsiak voltunk, hogy az idei évben eddig mennyi esetben kellett intézkednie a vizirendészetnek a tónál. Az ORFK beszámolója szerint az idei évben, január 1-től június 16-ig a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 41 mentési kivonulás során 81 főt mentettek ki a Balatonból. A tavalyi év megegyező időszakában 28 mentési kivonulás során 48 fő életét mentették meg a vízirendőrök.

Zárásként fontosnak tartották leszögezni azt is, hogy a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 5 vízirendészeti rendőrőrsön, több mint 25 rendőrségi szolgálati hajóegységgel vigyázza Közép-Európa legnagyobb vízfelületű tavát. A Balaton 235 kilométer hosszú parti sávján és a közel 600 négyzetkilométeres területén 116 kikötő és mintegy 150 kijelölt fürdőhely található.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

strand

lopások száma

megelőzés