Nem lehet tovább halogatni: az autó téli felkészítése 10 egyszerű lépésben

Liszkai Attila   
  Megosztom
Nem lehet tovább halogatni: az autó téli felkészítése 10 egyszerű lépésben

Egyre közeleg a hideg tél, ami igencsak meg tudja nehezíteni az autósok életét. Sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha időben felkészítjük autónkat a télre. Kocsink téliesítését magunk is végezhetjük, de ajánlott a hideg idő beállta előtt szakemberrel is megnézetni járművünket.

Hosszan tartott a vénasszonyok nyara, de a tél végül megérkezett: a napokban folytatódik a lehűlés, a hétvégén pedig reggelente már több helyen fagyni is fog. Egyelőre a hideg levegővel nem érkezik jelentős csapadék, de ez csak idő kérdése.

A rendőrség idén is figyelmezteti a gépkocsivezetőket: ne feledjék, lassúbb és körültekintőbb vezetéssel még a téli időszakban is jelentősen csökkenthető a baleseti kockázat. A téli viszontagságos időre fel kell készíteni a gépkocsinkat: a Hellovidék összeállította a legfontosabb teendőket, amiket mindenképp érdemes elvégeznünk biztonságunk és autónk állapotának megőrzése érdekében.

  • Ahogy beköszönt a hideg - 7 Celsius fok alatt – már érdemes feltennünk a téli gumikat, ez azért fontos, mert a téli abroncsok futófelületét borító mintázati blokkok mélyebbek és szélesebbek is, mint a nyári gumikon, ráadásul a hideg ellenére az anyaguk rugalmas és jó tapadó képességű marad.
  • Mérjük meg a keréknyomást és kívülről is vizsgáljuk meg a gumikat, hogy nem sérültek-e, és ugyanezt ne felejtsük el megtenni a pótkerékkel is. A kerekek ellenőrzésekor fontos azt is megnézni, hogy a gumik futófelületén a mintázat elég mély-e, a minimum érték 1,6 milliméter, de annál biztonságosabb, minél mélyebb.
  • Gyakran tapasztalt probléma, hogy a hideg miatt az akkumulátorok nehezen, vagy egyáltalán nem tudják beindítani a motort. Először mérjük meg az akkumulátor feszültségét: ha az nem tud elegendő áramot megtartani, akkor itt az ideje a cserének, jobb ezt még ősszel megtenni, mivel az öreg, gyenge akkumulátorok hideg időszakban teljesen tönkremehetnek. A rozsda meggátolhatja, hogy az áram eljusson az önindítóba, így érdemes lepucolni: öntsünk össze szódabikarbónát és vizet fele-fele arányban, és egy fogkefével álljunk neki a tisztításnak.
  • Télen a látási viszonyok rosszabbak: a nappalok sötétebbek, ráadásul a jég, a jeges eső és a hó is ellenünk dolgozik. Teszteljük le a fűtési rendszerünket, ne csak azért, hogy ne fázzunk, hanem azért is, mert ez működteti az ablakfűtést is, ami nagyban megkönnyíti a szélvédő tisztán tartását. Váltsunk téli ablaktörlő folyadékra: a fagyálló és a víz aránya optimálisan fele-fele arányban keverendő. Az ablaktörlők minőségét is ellenőrizzük le; próbáljuk ki őket, ha hibásak, látni fogjuk a törlésen, ekkor ajánlatos az ablaktörlőlapátok cseréje.
  • A biztonság érdekében teszteljük le a fényszórókat, és tisztítsuk le őket; a sár és a por gyorsan rájuk tud rakódni. Ha ezt megtesszük, biztosak lehetünk benne, hogy a többi autós számára is jól láthatók vagyunk. Célszerű pótizzókat is a kocsiban tartani, hogy bármikor lecserélhessük a kiégett ízzót.
  • Télre a kocsiajtókat szegélyező tömítéseket, gumikédereket is fontos ápolni, mivel a hidegben nagyon gyorsan romlik az állapotuk; keménnyé és töredezetté válnak. Speciális ápolószerekkel kezelve a gumifelületek rugalmasak maradnak, jobban lepergetik a vizet, és nem utolsó sorban a tömítések hidegben sem fognak összefagyni.

Egyéb ötletek autónk felkészítésére:

  • Érdemes beszereznünk páramentesítő kendőt, amivel könnyedén letakaríthatjuk a párát a szélvédő és az ablakok belső felületéről.
  • Szerezzünk be műanyag lábtörlőket a hó és a sár ellen, így megvédhetjük autónk padlózatát a nedvességtől és a szennyeződésektől.
  • Télen sokkal több veszélyes helyzetbe kerülhetünk az időjárási viszontagságok miatt, mint máskor, ezért érdemes autónkat mindig teletankolni, így ha elakadunk, legalább fűteni tudunk, továbbá sokat segíthet, ha előrelátóan összeállítani egy úgynevezett vészhelyzeti csomagot, hogy a váratlan esetekre is fel legyünk készülve. Néhány példa: hósöprű, jégkaparó, indítókábel (bikakábel), elemlámpa, takaró, elsősegélycsomag, kés és mobiltelefon töltő, ami kompatibilis az autó szivargyújtójával.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

autó

tél

fagy

biztonság