Európában is egyedülálló fejlesztésbe fogtak Nyíregyházán: így újul meg az állatpark

Nagy Boglárka   
  Megosztom
Európában is egyedülálló fejlesztésbe fogtak Nyíregyházán: így újul meg az állatpark

Mint arról a HelloVidék is beszámolt, 2018-ban a Nyíregyházi Állatpark végzett az első helyen a 250 ezer és az 500 ezer látogatószám közötti európai állatkertek rangsorában. A díjról, így az állatpark múltjáról és jelenéről, továbbá a jövőjéről beszélgettünk Gajdos Lászlóval, a Sóstó Zoo igazgatójával.

Ma Európa egyik legjobb állatkertjét Kelet-Magyarországon találjuk, a Nyíregyházi Állatpark az elmúlt évek munkájának és fejlesztéseinek köszönhetően kiérdemelte ezt a címet. Az Európai Állatkerti Szövetség Tagja, ez pedig egy olyan rangot jelent, ami már kiemeli az átlagos állatkertek közül.

A Nyíregyházi Állatpark 1996. szeptemberében nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a városközponttól mindössze 5 kilométerre, a sóstói üdülőövezetben. Elődje a sóstói vadaspark volt, amely akkoriban mindössze 100, jellemzően hazai állatot mutatott be. A számtalan fejlesztésnek és bővítésnek köszönhetően ma már 500 faj több, mint 5000 egyede él itt.

22 évvel ezelőtt kezdődött, akkor még rajtam kívül olyan nagyon senki nem gondolta ezt komolyan, viszont hagyták, hogy csináljam és aztán egyre erőteljesebben alakultak a dolgak. Volt 100 állat és olyan 30-40 ezer vendég, ez volt 19996-ban, 2000-re már a leglátogatottabb vidéki állatkert lettünk 300 ezer vendéggel és aztán a nagy ugrás 2010-ben volt a Zöld Piramis megnyitásakor, akkor elértük az 500 ezret

- közölte Gajdos László, a Sóstó Zoo igazgatója.

Az állatparknak természetes környezetben, egy tölgyerdő ad otthont. A nyíregyházi park Magyarország második legnagyobb állatbemutatója, a vidékiek között pedig az első, itt van például a legtöbb medvefaj és a legnagyobb papagájgyűjtemény is. Összesen mintegy húsz olyan állattal is találkozhatnak a látogatók, amelyek hazánkban csak Nyíregyházán él, többek között ilyen az afrikai elefánt, az indiai orrszarvú és a borneói orángután, de ezeken túl számos tengeri faj is ide tartozik. Ezért is van számos visszatérő látogatója az állatparknak.

2000-ben a kis akváriumházzal elértük a 300 ezer látogatót, ami nagy dolog volt, Magyarország leglátogatottabb vidéki állatkerjévé váltunk, ez egy nagy fontos, mondhatnám azt is, hogy ez egy olyan mérföldkő volt, mint amikor 96-ban ide hoztam Eleket, az első oroszlánt

- mondta a park igazgatója, aki szerint a közönség szórakoztatásán túl fontos megemlíteni, hogy a Nyíregyházi Állatpark ma már az Európai Fajmegőrzési Program egyik kiemelt helyszínének számít. Mint mondja, "közel 100 szigorúan veszélyeztetett fajt tartunk és tenyésztünk és különösen szerencsések voltunk idén, hiszen tavasszal afrikai elefántbébi született nálunk, ősszel pedig egy nagyon különleges állat, az indiai páncélos rinocérosz, ebből a fajból összesen hetven van a Földön."

A fajmegőrzési program az nagyon fontos, emellett több élőhelyi programban is részt veszünk, ilyen például a bali seregély. Ez a faj a természetben kipusztult, már csak állatkertekben születik, például nálunk is és mi segítettünk visszatelepíteni Bali szigetére és ami Nyíregyházán született, azt most Balin röpköd

- tette hozzá Gajdos László.

Az állatparkban ma már több mint kétszázan dolgoznak, évente közel 3000 gyermek és felnőtt vesz részt valamilyen oktatáson a parknak köszönhetően, rengetegen jelentkeznek a Zoo-Suliba, vannak olyan táborozók is, akik azóta már felnőttek és most saját gyerekeiket is beiratják a nyári suliba. Itt testközelből ismerhetik meg az állatkert élővilágát, bepillantást nyernek az állatok gondozásába és etetésébe.

Az állatpark egy mesés könyvet is megjelentetett idén ősszel, amelyben egy bátor kislány, Lizi kalandjait meséli el, és az olvasó a Földön élő medvefajokat ismerheti meg. Ennek oka, hogy a Sóstó Zoo három medvefajt is tart, ez pedig egyedülállónak számít az országban. A 44 oldalas kiadvány magyar nyelven és angol fordításban is megjelent, hamarosan pedig német nyelven is elérhető lesz.

Szeretnénk, hogy az aki hozzánk bejön és visszatér, mindig más lélekkel távozna, mint ahogy érkezett. Ma már máshogy viselkednek az emberek az állatkertben, mint húsz évvel ezelőtt, amikor én kezdtem. Annyira lehet látni az álltakert látogatói kultúra alakulását, hogy már nem dobnak pénzt az állatok medencéjébe, már nem dobálják kővel a krokodilt

tette hozzá Gajdos László.

Az állatkertben egy 2017-ben egy országosan is különleges és nagyszabású, mintegy 6,7 milliárd forintos fejlesztés kezdődött. Ennek része, hogy új bejáratot és ezzel együtt egy látogatócentrumot építettek ki, megépült a több mint másfélmilliárd forintos Pangea Ökoncentrum és Szálloda és egy új kifutót kaptak a hópárducok is.

A Sóstó Zoo 2015-ben kapta meg először az Európa legjobb állatkertjének számító elismerést a 250 ezer és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában, akkor megosztva két másik állatkerttel közösen. Ilyen fajta értékelés háromévente van, idén viszont már egyedüliként végzett a dobogó legfelső fokán a Nyíregyházi Állatpark.

Fél millió látogató egy 120 ezres városban nagyon nagy szám, nem véletlen, hogy évek óta Magyarország első számú turisztikai attrakciói között vagyunk. Nem csak Kelet-Magyarországon, hanem az országban sincs olyan turisztikai attrakció vidéken - kettő vagy három van Budapesten - , ami tudna félmilliós vagy annál nagyobb látogatószámot produkál. Most már 530 ezret is túlléptük idén, most már az ötszázezer és egymillió közötti látogató közötti állatkertek versenyébe tartozunk. Ezek már nagy állatkertek, jellemzően fővárosiak, de megpróbálunk helytállni.

- mondta Gajdos László, aki a HelloVidéknek az állatpark következő nagy dobásáról is beszélt, ami szintén egy egyedülálló fejlesztésnek számít:

Fontos, hogy folyamatosan készüljünk valami újdonsággal és fejlesszünk, ennek is köszönhető, hogy készül a Jégkorszak interaktív állatbemutató, ami egy különleges látványvilág lesz, Európában is egyedülálló és azt gondolom, hogy az egyetlen park vagyunk, ami a saját lábán áll, hogy ha a fenntartásról beszélünk, de a fejlesztéseket természetesen a város és a kormány nélkül nem tudnánk megoldani, de ezzel a Jégkorszakkal egy más dimenzió kezdődne el és hátha elérjük az egymillió látogatót, ki tudja. Ez a több, mint hárommilliárd forintos beruházás várhatóan 2021 tavaszára készül majd el. Most hamarosan már megkötik a szerződést a tervezővel és elkezdődik a munka, jövő tavaszra készen lesznek a tervek és szerintem jövő október elsején elindulhat az építkezés.

A karácsonyi adománygyűjtéshez ebben az évben is csatlakozik a Nyíregyházi Állatpark, december elsjén 100 forintos napot szerveznek, aznap gyermeknek, felnőttnek, nyugdíjasnak egyaránt 100 forint a belépőjegy a Sóstó Zooba. Ezért annyit kér az állatpark, hogy aki teheti, vigyen magával valamilyen ajándékot, amit a bejáratnál hagyhat, ők pedig továbbítják a rászoruló családokat segítő szervezetek felé, így várnak például tartós élelmiszereket, játékokat és könyveket egyaránt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

nyíregyháza

állat

állatpark

állatkert

hellovidék

hellovidék interjú

gajdos lászló