10 bámulatos hely Zala megyében, amit feltétlenül látnod kell

Kertész Dorina   
  Megosztom
10 bámulatos hely Zala megyében, amit feltétlenül látnod kell

Zala megye - lokálpatriótai elfogultság nélkül - Magyarország egyik legszebb vidéke. Erdők, mezők, dombok, vizek, borok, romok, templomok, kinek mi tetszik. Alapvetően zalaiságom nem jogosítana fel arra, hogy saját szájízem szerint listába szedjem a kedvenc helyeimet, viszont megrögzött túrázó-kalandor családban nevelkedve cseppnyi bátorsággal kijelenthetem, hogy amit látni illik itt minálunk, azt láttam is.

Pár hete, hétvégi program után nyomozva elém ugrott egy összesítés: A legjobb 10 látványosság Zala megyében. Kíváncsian vártam, hátha a TripAdvisor tud nekem olyat mutatni - a hangsúly a nekem szón van - amit még nem tudtam. Nemhogy nem tudott, de kicsit kiábrándított, hogy talán több ezer ember e lista szerint fedezi fel a környéket, holott Zala megye sokkal több annál, mint amit ez a lajstrom adni tud.

A balatongyöröki Szépkilátó az első telitalálat. A név csalóka lehet, nem vasból vagy fából készült lépcsőkön kell felmászni a világ legingatagabb építményére. A Szépkilátó valójában egy domb a Balaton nyugati csücskénél, ahonnan egyszerűen nevetségesen gyönyörű kilátás nyílik a tóra és azt környező hegyekre.

A Festetics kastély - a második és egyben utolsó úticél, amit az utazási véleményportál listája eltalált - valóban az egyik leggyönyörűbb látnivaló a környéken. Jogosan lehetne feltenni a kérdést, hogy aki eljön Zalába, és nem nézi meg a kastélyt Keszthelyen, az egyáltalán minek jött. Kellemes séta, gyönyörű barokk épület, ha jókor érkezünk egy-egy szabadtéri színházi programot is ki lehet fogni.

Ha már Keszthelyen jár az ember nem érdemes csak a kastélynál megállni, szépen egyenesen tovább is kell indulni a Sétáló utcán, ahol egy boltíves kapu túloldalán rejtőzik meg a keszthelyi zsinagóga. A gyönyörű épület szerényen húzódik meg egy belső kis udvarban, a legtöbb szem elől elrejtve, és csak az találja meg, aki tudja, hogy hol van. Ez teszi igazán különlegessé.

A keszthelyi túrát mindenképpen a Balaton parton kell bezárni, az odavezető úton pedig szintén nem kell unatkozni. A Helikon park és a környező utcák nagypolgári házaitól leesik az ember álla. Némelyik már-már nem is háznak, inkább kis kastélynak tűnik, egymás hegyén-hátán a kis utcákban.

A Balaton mindenki számára első számú cél, ha erre jár, nem szabad elkövetni azonban azt a hibát, hogy a tavat mólókon állva, térköves járdák mentén csodáljuk. Ha Balaton, akkor a Kis-Balaton. Nincsen embertömeg, inkább szótlan horgászok, hattyúk helyett gémek, kócsagok és kacsák, és lehet, hogy Matula bácsi is ott van valahol a berekben.

Ha a Balaton látványa már uncsi, akkor érdemes néhány pillantást vetni a zalai dombokra is. Erre keresve sem találni jobb helyet mint a Rezi vár, ahonnan a Balatont már nem, azon kívül pedig szinte mindent látni lehet. A Rezi vár falairól a Zalai-dombság egy igen nagy szelete tárul elénk nem túl nehéz és hosszú túra után.

Az egyik a vindornyaszőllősi Bazaltfolyosó. Ahhoz, hogy elérjük a bazalt tömbök között kanyargó meredek lejtőket és kaptatókat - itt könnyedén elfelejthetjük, hogy hol is vagyunk igazából, és kis hobbitnak képzelhetjük magunkat, ahogy vadregényes tájakon szaladunk a gyűrűvel a cél felé - előbb még meredekebb lejtőket és kaptatókat kell átvészelni. Viszont az előbb említett fantáziáért megéri a szenvedés. A másik örök kedvenc pedig a Kőszikla szurdok. Gyönyörű tanösvény forrásokkal, tavacskával, közben kiköphetjük a tüdőnket és aláereszkedhetünk a szurdok különleges mikroklímájába, ahol olyan növények élnek, amiknek semmi keresnivalójuk ott.

Ha pedig kicsit szofisztikáltabb sétát tennénk a zalaegerszegi Azáleás-völgyet mindenképpen útba kell ejteni. Igazi pompáját májusban éri el a több száz virágzó bokor, érdemes arra időzíteni a látogatást. A rododendron bokrok a szivárvány minden színében pompáznak a völgyben, valószerűtlenül romantikus miliőt teremtve.

A sok túrától kifáradva, tele borozva, a kehidai gyógyfürdőben kiráncosodott ujjakkal a hazaút előtt kötelező beiktatni a morális kiegyensúlyozottság érdekében egy múzeum látogatást is. Deák Ferenc otthonát Kehidakustányon szentélyként őrzik, beleshetünk dolgozószobájába, ahol a reformkor legnagyobb alakjai fordultak meg Kossuth-tól Vörösmarty-ig.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

utazás

turizmus

zala

zala megye

toplista

látnivalók