Bekeményít a rendőrség: rejtett traffipaxok, titkos ellenőrzések következnek

24.hu   
  Megosztom
Bekeményít a rendőrség: rejtett traffipaxok, titkos ellenőrzések következnek

Nem kell közzétenni a rendőrség honlapján, hogy a közlekedésrendészet hol és mikor tervezi mozgó traffipaxok bevetését az ország területén – az országos rendőrfőkapitány különösebb hírverés nélkül így módosította a sebességmérésre vonatkozó korábbi utasítást. A rendőrségi törvényt azonban nem lehet ilyen könnyen megváltoztatni, így valójában még most is érvényben lévő, de nem teljesülő követelmény, hogy előre nyilvánosságra kell hozni a megfigyelt területre vonatkozó adatokat - írja a 24.hu.

A portál szerint tavaly decemberben törölték azt a passzust a hosszú ideje érvényben lévő ORFK-utasításból, amely előírta a rendőrségnek, hogy minden hónapban tegye közzé a rendőrség honlapján, mely területeken figyelik meg a gyorshajtókat.

A rendőrség azonban már hónapokkal a módosítás előtt leállította a megyei kapitányságok traffipaxos terveinek közlését, és szeptember óta nem frissült a honlap Sebességellenőrzések rovata, tehát bejelentés nélkül, lesből traffipaxoztak. A rendőrség szerint az indokolja az álcázott gépkocsik bevetését, hogy a hagyományos ellenőrzések nem érik el a kívánt célt, az utakon kialakult kritikus helyzet keményebb fellépést kíván meg.

A módosítással az a probléma, hogy a rendőrségi törvény nem követte le a változásokat, és az még a korábbi szabályozást tartja számon, tehát a jogszabály szerint

  • a rendőrség csak úgy helyezhet el képfelvevőt és készíthet felvételt, hogy az „bárki számára nyilvánvalóan észlelhető” legyen, azaz lesből vagy álcázott gépkocsiból a törvény szerint nem lehetne sebességet mérni,
  • és úgy sem, hogy arról valamilyen tájékoztatót ne helyezzenek ki a mérés közvetlen környezetében: „A képfelvevő által megfigyelt területre belépő személyek tájékoztatását elősegítő módon figyelemfelhívó jelzést, ismertetést kell elhelyezni a képfelvevők elhelyezéséről, az adatkezelés tényéről.”

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

rendőrség

traffipax

sebességmérés