Bekeményít a rendőrség: rejtett traffipaxok, titkos ellenőrzések következnek

24.hu   
  Megosztom
Bekeményít a rendőrség: rejtett traffipaxok, titkos ellenőrzések következnek

Nem kell közzétenni a rendőrség honlapján, hogy a közlekedésrendészet hol és mikor tervezi mozgó traffipaxok bevetését az ország területén – az országos rendőrfőkapitány különösebb hírverés nélkül így módosította a sebességmérésre vonatkozó korábbi utasítást. A rendőrségi törvényt azonban nem lehet ilyen könnyen megváltoztatni, így valójában még most is érvényben lévő, de nem teljesülő követelmény, hogy előre nyilvánosságra kell hozni a megfigyelt területre vonatkozó adatokat - írja a 24.hu.

A portál szerint tavaly decemberben törölték azt a passzust a hosszú ideje érvényben lévő ORFK-utasításból, amely előírta a rendőrségnek, hogy minden hónapban tegye közzé a rendőrség honlapján, mely területeken figyelik meg a gyorshajtókat.

A rendőrség azonban már hónapokkal a módosítás előtt leállította a megyei kapitányságok traffipaxos terveinek közlését, és szeptember óta nem frissült a honlap Sebességellenőrzések rovata, tehát bejelentés nélkül, lesből traffipaxoztak. A rendőrség szerint az indokolja az álcázott gépkocsik bevetését, hogy a hagyományos ellenőrzések nem érik el a kívánt célt, az utakon kialakult kritikus helyzet keményebb fellépést kíván meg.

A módosítással az a probléma, hogy a rendőrségi törvény nem követte le a változásokat, és az még a korábbi szabályozást tartja számon, tehát a jogszabály szerint

  • a rendőrség csak úgy helyezhet el képfelvevőt és készíthet felvételt, hogy az „bárki számára nyilvánvalóan észlelhető” legyen, azaz lesből vagy álcázott gépkocsiból a törvény szerint nem lehetne sebességet mérni,
  • és úgy sem, hogy arról valamilyen tájékoztatót ne helyezzenek ki a mérés közvetlen környezetében: „A képfelvevő által megfigyelt területre belépő személyek tájékoztatását elősegítő módon figyelemfelhívó jelzést, ismertetést kell elhelyezni a képfelvevők elhelyezéséről, az adatkezelés tényéről.”

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

rendőrség

traffipax

sebességmérés