Olyan sok autót vásárolunk, hogy pár év múlva véget érhet a jelenlegi rendszám-rendszer

HelloVidék   
  Megosztom
Olyan sok autót vásárolunk, hogy pár év múlva véget érhet a jelenlegi rendszám-rendszer

Rekord gyorsan kifut a rendszámtáblákon most használt R betű, amit a Belügyminisztérium szerint még 2019-ben új betű vált. Ha ilyen ütemben folytatódik a karakterek cseréje, akkor 6-7 év múlva vége a jelenlegi rendszám-rendszernek.

A Belügyminisztérium (BM) várakozásai szerint még az idén megkezdődik az S betűvel kezdődő rendszámok kiadása.

– tudatta a BM sajtóosztálya.

Ez azt jelenti, hogy minden korábban kiadott betűnél gyorsabban elfogy az – okmányirodáktől függően – 2018 júliusától/augusztusától osztott, és jelenleg használt R betű, derül ki a Vezess.hu cikkéből.

155 ezer darab használtan behozott autóval rekordot döntött tavaly a szürke import, amin felül 159 ezer vadonatúj személy-, és kisteherautót is forgalomba állítottak tavaly. Utóbbi az egyik legmagasabb eladási szám idehaza szám, és a kettő együtt rekord mértékű forgalomba állítást eredményezett 2018-ban.

Az R betű várhatóan 15-16 hónapos kifutásával szemben a mögöttünk álló másfél évtizedben volt, hogy bő 4 évig is kitartott egy betű:

  • P: 2016 decembere és 2018 szeptembere között osztották,
  • N: 2014. december – 2017. február,
  • M: 2011. november – 2015. március,
  • L: 2007. december – 2012. március,
  • K: 2005. december – 2007. október,
  • J: 2003. december – 2005. november.

A betűk cseréje nem elvágólagos, akár több hónapig tartó átfedésben oszthatják az okmányirodák a kifutó, és az új betűvel kezdődő rendszámokat. Az átlagnál jóval nagyobb számú azonosítót pörgető okmányirodákban gyorsabban elfogy a kiszállított mennyiség, ezekben lehet, hogy egy új betűvel osztják már az autósoknak, miközben egy kisebb forgalmú irodában 2-3 hónap múlva fogy ki a szekrényből a korábban leszállított készlet, és csak akkor kezdik az új betűseket kiadni.

Meglepetést okozott az R-betű tavaly, mivel nem az abc-szerint következő O betű következett a sorban.

Azért nem lehet O karakterrel kezdeni, mert összetéveszthető a Q és a 0 karakterekkel.

– mondta 2016 nyarán az akkor még létező illetékes hatóság, a KEKKH.

Annak ellenére született ez a döntés, hogy a rendszámtáblák második és harmadik helyein addig is, azóta is természetes módon használatos az O-betű.

A rendőrség ezernyi járművének kezdődött R-betűvel a rendszáma, 2018 elején is még közel 800 darab, az ORFK állományába tartozó jármű viselt ilyet, ráadásul nem kis részük átlagos külsejű, kék-fehér fóliázás nélküli személyautó. Annak ellenére futott közel ezer rendőrségi jármű R betűs rendszámmal, hogy több évtizedes szokásával ellentétben az ORFK az elmúlt években hanyagolni kezdte ezt a karaktert.

2010 környékén még 2030 utánra várták a hatóságok a mostani, 1990 augusztusában indított 3 szám, 3 betű kifutását, ám annyira felpörgött az új és használt autók forgalomba állítása az elmúlt pár esztendőben, hogy ha így folytatódik, 2026 környékére tehető a számok elfogyása.

Arról egyelőre nem tudni semmit, hogy utána mi lesz. 2010 után a jelenlegi kormányzat környékéről felvetődött a területalapú rendszám ötlete, ami a kontinensen a legelterjedtebb, és a járműről, plusz az üzembentartójáról a legtöbb információt adó azonosító. Mivel a használtan behozott ilyen-olyan életkorú autók nálunk ugyanazt az R betűt betűt kapják, mint a nullkilométeres vadonatújak (és így volt ez a korábban használt betűknél is), a jelenlegi rendszer szinte semmilyen érdemi információt nem tartalmaz. Amikor a Vezess legutóbb megkereste az illetékes hatóságot a rendszámtáblák kérdésével, azt válaszolták, hogy nincs tudomásuk készülő bevezetésről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

autó

kocsi

rendszám