Olyan sok autót vásárolunk, hogy pár év múlva véget érhet a jelenlegi rendszám-rendszer

HelloVidék   
  Megosztom
Olyan sok autót vásárolunk, hogy pár év múlva véget érhet a jelenlegi rendszám-rendszer

Rekord gyorsan kifut a rendszámtáblákon most használt R betű, amit a Belügyminisztérium szerint még 2019-ben új betű vált. Ha ilyen ütemben folytatódik a karakterek cseréje, akkor 6-7 év múlva vége a jelenlegi rendszám-rendszernek.

A Belügyminisztérium (BM) várakozásai szerint még az idén megkezdődik az S betűvel kezdődő rendszámok kiadása.

– tudatta a BM sajtóosztálya.

Ez azt jelenti, hogy minden korábban kiadott betűnél gyorsabban elfogy az – okmányirodáktől függően – 2018 júliusától/augusztusától osztott, és jelenleg használt R betű, derül ki a Vezess.hu cikkéből.

155 ezer darab használtan behozott autóval rekordot döntött tavaly a szürke import, amin felül 159 ezer vadonatúj személy-, és kisteherautót is forgalomba állítottak tavaly. Utóbbi az egyik legmagasabb eladási szám idehaza szám, és a kettő együtt rekord mértékű forgalomba állítást eredményezett 2018-ban.

Az R betű várhatóan 15-16 hónapos kifutásával szemben a mögöttünk álló másfél évtizedben volt, hogy bő 4 évig is kitartott egy betű:

  • P: 2016 decembere és 2018 szeptembere között osztották,
  • N: 2014. december – 2017. február,
  • M: 2011. november – 2015. március,
  • L: 2007. december – 2012. március,
  • K: 2005. december – 2007. október,
  • J: 2003. december – 2005. november.

A betűk cseréje nem elvágólagos, akár több hónapig tartó átfedésben oszthatják az okmányirodák a kifutó, és az új betűvel kezdődő rendszámokat. Az átlagnál jóval nagyobb számú azonosítót pörgető okmányirodákban gyorsabban elfogy a kiszállított mennyiség, ezekben lehet, hogy egy új betűvel osztják már az autósoknak, miközben egy kisebb forgalmú irodában 2-3 hónap múlva fogy ki a szekrényből a korábban leszállított készlet, és csak akkor kezdik az új betűseket kiadni.

Meglepetést okozott az R-betű tavaly, mivel nem az abc-szerint következő O betű következett a sorban.

Azért nem lehet O karakterrel kezdeni, mert összetéveszthető a Q és a 0 karakterekkel.

– mondta 2016 nyarán az akkor még létező illetékes hatóság, a KEKKH.

Annak ellenére született ez a döntés, hogy a rendszámtáblák második és harmadik helyein addig is, azóta is természetes módon használatos az O-betű.

A rendőrség ezernyi járművének kezdődött R-betűvel a rendszáma, 2018 elején is még közel 800 darab, az ORFK állományába tartozó jármű viselt ilyet, ráadásul nem kis részük átlagos külsejű, kék-fehér fóliázás nélküli személyautó. Annak ellenére futott közel ezer rendőrségi jármű R betűs rendszámmal, hogy több évtizedes szokásával ellentétben az ORFK az elmúlt években hanyagolni kezdte ezt a karaktert.

2010 környékén még 2030 utánra várták a hatóságok a mostani, 1990 augusztusában indított 3 szám, 3 betű kifutását, ám annyira felpörgött az új és használt autók forgalomba állítása az elmúlt pár esztendőben, hogy ha így folytatódik, 2026 környékére tehető a számok elfogyása.

Arról egyelőre nem tudni semmit, hogy utána mi lesz. 2010 után a jelenlegi kormányzat környékéről felvetődött a területalapú rendszám ötlete, ami a kontinensen a legelterjedtebb, és a járműről, plusz az üzembentartójáról a legtöbb információt adó azonosító. Mivel a használtan behozott ilyen-olyan életkorú autók nálunk ugyanazt az R betűt betűt kapják, mint a nullkilométeres vadonatújak (és így volt ez a korábban használt betűknél is), a jelenlegi rendszer szinte semmilyen érdemi információt nem tartalmaz. Amikor a Vezess legutóbb megkereste az illetékes hatóságot a rendszámtáblák kérdésével, azt válaszolták, hogy nincs tudomásuk készülő bevezetésről.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

autó

kocsi

rendszám