Íme, az aprócska falu, ahol legyőzték a balatoni turizmus ősi ellenségét

Gáspár Adrienn   
  Megosztom
Íme, az aprócska falu, ahol legyőzték a balatoni turizmus ősi ellenségét

Február a furmintról szólt országszerte, február utolsó hétvégéje pedig a balatoni furmintról. A Veszprém megyei Köveskálon két évvel ezelőtt csatlakoztak a már tíz éves hagyományhoz. A Káli-medencében megbújó kis faluban kiemelt helyen szerepel ez a fajta.

Köveskál egy igen „szerencsés csillagzat alatt álló falu”, mégpedig azért, mert a település méretéhez képest nagyon sok jó vendéglátóhellyel rendelkezik. Vannak olyanok, amik csak szezonálisan fogadják a vendégeket, de akadnak olyanok is, amik egész évben várják a turistákat. Az ő szövetségükből alakult meg a Gasztrofalu. A Döbröntei házaspár, akik megálmodták a Gasztrofalut, meséltek arról, hogyan jött létre az álmuk: „Az évek során beszélgettünk, és rájöttünk, hogy mindannyiunknak ugyanaz a célja: jól érezzék a vendégek nálunk magukat, maximálisan a fenntartható gasztronómiát támogassuk, tehát helyi termelőktől vásároljunk.”

Nemcsak a célok, hanem a problémák is közösek, a szezonalitás lehetetlenné teszi a minőségi vendéglátást. Egy pályán játszunk, de nem mint ellenfelek, hanem mint csapattársak

– hangsúlyozta Döbröntei Ildikó

Ennek a felismerésnek köszönhetően a falu vendéglátósai valóban minőségi szolgáltatást tudnak nyújtani minden téren, az éttermektől a szállodákig. A magas szintű vendéglátáshoz hozzátartoznak a különleges borok is, és természetesen itt azokat is megtalálhatjuk. Egy gasztrofalus baráti beszélgetés alkalmával vetette fel Pálffy Gyula borász, hogy érdemes lenne nagyobb hangsúlyt fektetni a balatoni furmintra, mivel többszázéves hagyománya van ennek a fajtának a vidéken.

Az 1890-es filoxéria vészt követően a fajta azonban teljesen kipusztult a Káli-medencében, és egy, az időjárási körülményeket jobban bíró fajta vette át a helyét, az olaszrizling. A Balaton-felvidéki boroknak óriási hagyományai vannak, Köveskálon mindennek az alapja a bor és a borászat. Az ott lakók mindig is ebből éltek.

A furmintot a kétezres évek elején kezdték újra telepíteni, kezdetben azonban sok fejtörést okozott, mivel rég nem dolgoztak már ezzel a fajtával. A szubmediterrán éghajlat és a vulkanikus talaj az, ami különlegessé teszi, és a hozzáadott szakértelemmel egy kedvesebb furmint készülhet a Káli medencében - vallja Pálffy Gyula.

A furmintnak a műhelye az a Káli-medencén belül Köveskál lesz majd

– emelte ki Döbröntei Csaba

De, hogy mi is az, ami a Balaton-felvidéki, pontosabban a köveskáli furmintot annyira különlegessé teszi? Az, hogy a Fekete-hegyen termelt szőlőből készül. A furmint nem egy mindennapi szőlőfajta. A filoxéria járványt ugyan nem élte túl, de a globális felmelegedést igen, sőt sokkal jobban viseli, mint a többi fajta. A furmint a nagy meleg ellenére meg tudja tartani a savakat. A fajtára jellemző még az is, hogy teljes mértékben meghatározza jellegét a táj, melyen termelik. Ezért lesz más és más a tokaji, a somlói és a Balaton-felvidéki furmint.

A Fekete-hegy az, ami különösen meghatározó a szőlő életében. A hegy a Balaton-felvidék legmagasabb és legnagyobb kiterjedésű vulkanikus hegye, mintegy 448 méteres magasságával még Badacsonynál is nagyobb. 4-7 millió éve keletkezett vulkanikus hegy, kőzete bazalt, a bazanit és a bazalt tufa. Pontosan ez adja a köveskáli furmint jellegzetességét, a vulkanikus talaj és a benne fellelhető olivin- és pinellkristályok. Ez a fajta ugyanis mindent magába szív, amit a környezete nyújt számára: a napfényt, a meleget és természetesen a féldrágakövek ásványi anyagait is.

Négy évvel ezelőtt zárt ajtók mögött a Balaton furmint termelői osztották meg tapasztalataikat és boraikat egymással, hogy jobban megismerjék a fajtát és tanuljanak egymástól. Ezt követően két év múlva rendezték az első nyílt Furmint Napokat, ahol már bárkit szívesen láttak. Hagyományteremtő szándékkal hívták életre a rendezvényt a Gasztrofalu tagjaival együtt és az első évben tapasztaltakkal szemben idén már teltházzal zajlott minden esemény.

Az ültetett borkóstolókon szakmai vezetéssel ismerkedhettek a résztvevők a borokkal és pezsgőkkel. A száz szerencsés –mert, hogy évente maximum ennyi vendéget fogadnak a Furmint Napokon– remek hangulatú vacsorákon, reggeliken vehettek részt, ahol a Fekete-hegyen (is) termelt legkiválóbb szőlőkből készült borokat kínálták a hozzá illő ételekkel együtt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

köveskál

furmint

bor

gasztro

gasztronómia

káli-medence

gasztrofalu

döbröntei ildikó

pálffy gyula

balaton-felvidék

döbröntei csaba

fekete-hegy