Undorító, mi mindent hoztak magukkal az áradó folyók Magyarországra + képek

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Undorító, mi mindent hoztak magukkal az áradó folyók Magyarországra + képek

Korábban már írtunk arról, hogy az országban csaknem 350 kilométeren rendelt el árvízvédelmi készültséget az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A leginkább érintett területek jelenleg Felső-Tisza és a Bodrog, valamint a Túr-Szamos-Kraszna vízrendszere. Ezt a problémát tetőzte az is, hogy a megemelkedett vízszinttel rengeteg szemét érdekezett az országba.

Az elmúlt hetekben lehullott csapadék miatt megemelkedett a hazánkon áthaladó folyók vízszintje. Ráadásul a nagyobb árhullámmal megjelent a szemét is a hazai vizekben. A problémát tovább tetőzi az is, hogy az előrejelzések szerint a következő napokban folytatódik a csapadékos időjárás.

A következő fotót a Bodrogzug - Vízitúra oldalon látta meg a HelloVidék:

Hasonló a helyzet Tokajnál is, a Bodrog folyón borzalmas állapotok vannak. A következő képet egy fotós osztotta meg:

Még nincs vége!

A vízgyűjtő területekre újabb, jelentős mennyiségű csapadékot várnak a szakemberek; a dunai árhullám a hét második felében folytatódhat, a Tiszán a bodrogközi szakasz alatt még árad a folyó

- közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn.

Közleményük szerint az országban jelenleg 395,5 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség. Mint kifejtették: a hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein hullott jelenős mennyiségű csapadék hatására kialakult árhullám Budapestnél vasárnap 16 órakor érte el a maximális, 572 centiméteres értékét. Jelenleg Paks térségében tetőzik a folyó. A lejjebb lévő állomások közül Bajánál érheti el a vízszint az elsőfokú készültség értékét.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő 72 órában az árhullámok kialakulásának szempontjából meghatározó bajor és osztrák vízgyűjtőkön újra jelentős mennyiségű (területi átlagban 33-65 milliméter) eső várható. Nagybajcsnál akár a harmadfokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt kismértékben meghaladó, lejjebb az elsőfokú szintek feletti vízállások kialakulása valószínűsíthető. A jelenlegi számítások szerint Budapestnél az újabb árhullám tetőzése a hétvégén, az alsó rakpart szintjét megközelítő esetleg azt némileg meghaladó értékkel várható.

A Tisza árhulláma jelenleg a bodrogközi szakaszon tetőzik az elsőfokú készültségi szintet meghaladó értékekkel. Tokajnál a vízállás várhatóan csak megközelíti az elsőfokú készültségi szintet, lejjebb Kisköréig az elsőfokú készültségi szintek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő tetőzések várhatóak.

A következő napokra jelzett csapadékos időjárás bekövetkezése esetén a Sajó vízrendszerén a jövő hét második felében az elsőfokú készültségi szinteket megközelítő tetőző vízszinttel járó árhullám kialakulására lehet számítani, a Kraszna pedig várhatóan tartósan az elsőfokú készültségi szint közelében marad.

A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, másodfokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet

- írta az OVF.

(Kiemelt kép: Facebook/Juhász István)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ár

áradás

árhullám

tisza

túr

szamos

kraszna

bodrog

bodrogköz

tokaj

országos vízügyi főigazgatóság