Időjárás ide vagy oda, így is rekord sokan utaztak a Balatonra

MTI   
  Megosztom
Időjárás ide vagy oda, így is rekord sokan utaztak a Balatonra

A sok napsütés mellett eddig a nyáron esőből is jutott bőven a nyaralóknak, ennek ellenére az egy évvel korábbiakhoz képest 8 százalékkal többen, 921 ezren szálltak vonatra, hogy eljussanak a Balatonhoz a nyári menetrend június közepi életbe lépése óta. A legtöbben, 35 ezren július 6-án választották ezt az utazási formát. A vasúttársaság idei újítását, a naponta nyolc pár, étkezőkocsival és az utaskomfort emelése érdekében – az új IC+ kocsik forgalomba állításának köszönhetően – már három légkondicionált InterCity-kocsival közlekedő Balaton expressz szerelvényt közel 130 ezren választották. A tavaly nyári utasszámokkal összehasonlítva jól látható, hogy beváltak az elmúlt évek pálya- és járműfejlesztései, valamint az értékesítési újdonságok.

A nyári szezonban július végéig jellemzően a nyaralni érkezők kétharmada saját lakóhelyük és a Balaton között utaztak, míg az utazások egyharmadát tették ki a tó körüli települések közötti utazások. Az országos adatokhoz képest nagyobb arányban, a menetjegyek 22,5 százalékát vásárolták meg a balatoni utasok online formában (e-Ticket vagy a MÁV mobilalkalmazás segítségével), míg 11 százalék az automatás, 60 százalék a pénztári, 6,5 százalék pedig a fedélzeti jegyváltás.

Nyaranta a balatoni vasútállomások utasforgalma akár meg is tízszereződhet. Idén Siófok vezeti eddig a rangsort, de Fonyód és Zamárdi is dobogós helyen áll. Őket Balatonfüred, Balatonlelle és Keszthely követi a rangsorban. Július első hetében sok fesztiválozó választotta a vasutat, több mint 25 000 utas szállt fel Zamárdiban a vonatokra, különösen népszerűek voltak az éjszakai Bagolyvonatok is.

A Balaton expresszvonatok étkezőkocsijának látogatottsága folyamatosan nő. A hét egyes napjain a START Burger annyira népszerűnek bizonyult, hogy az igények növekedésére reagálva a kocsikat nagyobb sütőlappal szerelték fel, így egyszerre akár 8-10 hamburgerhús is elkészíthető.

A balatoni étkezőkocsi-szolgáltatás idén augusztus 25-ig, a nyári menetrend végéig vehető igénybe, de a vasúttársaság szakemberei már tervezik, hogy a szolgáltatást szeptembertől, mely más járatokon lehetne továbbvinni.

Fotó: MÁV-START

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

vasút

vonat

máv

balaton expressz

utazás

közlekedés