Autósok, figyelem: ha megszegjük a szabályokat elúszik a kártérítés

HelloVidék   
  Megosztom
Autósok, figyelem: ha megszegjük a szabályokat elúszik a kártérítés

Bár az országutak legfőbb réme a gyorshajtás, vannak egyéb olyan tényezők is, amikre érdemes figyelni: nem feltétlenül kell vadulni ahhoz, hogy beleszaladjunk egy váratlan vadkárba. Megyénkben is gyakran előforduló probléma, hogy állatok ugranak ki a bozótból. Jobb esetben sikerül elkerülni a bajt, és csak az ijedtség marad az úton átszökkenő őz vagy a malacaival kocogó vadkoca után. Ha azonban már nem tudjuk megakadályozni az ütközést, nem csupán a sérült autó lesz az egyetlen problémánk: a legtöbb vadgázolásos baleset anyagi kárral végződik, esetenként azonban súlyos személyi sérüléssel is járhat. Néha pedig a felelősség megállapítása is bonyolult - írja a boon.hu.

Ahogy a portál írja, több olyan kizáró tényezőt is észrevettek a különböző biztosítótársaságok kínálatát vizsgálva, amik fejtörést okozhatnak a baleset elszenvedőjének. A biztosítási összeg kifizetése alól a biztosító például mentesülhet, amennyiben a kárt jogellenesen, szándékosan vagy súlyosan gondatlanul okozták. Ha gyorsabban hajtunk, mint a megengedett érték, akkor nem számíthatunk kártérítésre sem.

Ha vadat ütünk el, a rendőrséget kell értesíteni, ők keresik meg a területileg illetékes vadásztársaságot. Ha vadbalesetnél az érintett útszakaszon van vadveszélyt jelző tábla, akkor a járművezető és a vadásztársaság is a saját anyagi kárát viseli. Ha nincs ilyen tábla, akkor a bíróság dönt a kártérítési felelősség kérdésében. Mivel a vadásztársaságot is kár érte, ők az elütött állat vadászható eszmei értékét követelhetik a járművezetőtől, ami – egy kilövésre érett szarvasbika esetében – akár milliós nagyságrend is lehet

- mondta Tóth Á. Dénes megyei fővadász, az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezetének ügyvezető titkára.

A vadbaleseteket olykor nehéz elkerülni, mivel az állatok értelemszerűen nem a KRESZ szabályai szerint közlekednek, és váratlanul képesek felbukkanni a közlekedő járművek előtt. A vadveszélyt jelző táblák mentén ezért a legjobb módszer a figyelem, a fokozott óvatosság és a sebesség csökkentése. Folyamatosan figyelje az út mindkét oldalát! Ha lát egy vadat a járműve előtt átszaladni, próbáljon lassítani, mert akár több vad áthaladása is várható. Fontos, hogy baleset esetén hívja a 112-es segélyhívó számot! Az elpusztult állatot ne vigye magával, mert az jogszabályba ütközik

- fogalmazta meg tanácsait a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vad

vadkár

baleset

biztosítás

biztosító

kártérítés