Autósok, figyelem: ha megszegjük a szabályokat elúszik a kártérítés

HelloVidék   
  Megosztom
Autósok, figyelem: ha megszegjük a szabályokat elúszik a kártérítés

Bár az országutak legfőbb réme a gyorshajtás, vannak egyéb olyan tényezők is, amikre érdemes figyelni: nem feltétlenül kell vadulni ahhoz, hogy beleszaladjunk egy váratlan vadkárba. Megyénkben is gyakran előforduló probléma, hogy állatok ugranak ki a bozótból. Jobb esetben sikerül elkerülni a bajt, és csak az ijedtség marad az úton átszökkenő őz vagy a malacaival kocogó vadkoca után. Ha azonban már nem tudjuk megakadályozni az ütközést, nem csupán a sérült autó lesz az egyetlen problémánk: a legtöbb vadgázolásos baleset anyagi kárral végződik, esetenként azonban súlyos személyi sérüléssel is járhat. Néha pedig a felelősség megállapítása is bonyolult - írja a boon.hu.

Ahogy a portál írja, több olyan kizáró tényezőt is észrevettek a különböző biztosítótársaságok kínálatát vizsgálva, amik fejtörést okozhatnak a baleset elszenvedőjének. A biztosítási összeg kifizetése alól a biztosító például mentesülhet, amennyiben a kárt jogellenesen, szándékosan vagy súlyosan gondatlanul okozták. Ha gyorsabban hajtunk, mint a megengedett érték, akkor nem számíthatunk kártérítésre sem.

Ha vadat ütünk el, a rendőrséget kell értesíteni, ők keresik meg a területileg illetékes vadásztársaságot. Ha vadbalesetnél az érintett útszakaszon van vadveszélyt jelző tábla, akkor a járművezető és a vadásztársaság is a saját anyagi kárát viseli. Ha nincs ilyen tábla, akkor a bíróság dönt a kártérítési felelősség kérdésében. Mivel a vadásztársaságot is kár érte, ők az elütött állat vadászható eszmei értékét követelhetik a járművezetőtől, ami – egy kilövésre érett szarvasbika esetében – akár milliós nagyságrend is lehet

- mondta Tóth Á. Dénes megyei fővadász, az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezetének ügyvezető titkára.

A vadbaleseteket olykor nehéz elkerülni, mivel az állatok értelemszerűen nem a KRESZ szabályai szerint közlekednek, és váratlanul képesek felbukkanni a közlekedő járművek előtt. A vadveszélyt jelző táblák mentén ezért a legjobb módszer a figyelem, a fokozott óvatosság és a sebesség csökkentése. Folyamatosan figyelje az út mindkét oldalát! Ha lát egy vadat a járműve előtt átszaladni, próbáljon lassítani, mert akár több vad áthaladása is várható. Fontos, hogy baleset esetén hívja a 112-es segélyhívó számot! Az elpusztult állatot ne vigye magával, mert az jogszabályba ütközik

- fogalmazta meg tanácsait a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vad

vadkár

baleset

biztosítás

biztosító

kártérítés