Vidéken már tesztelik: pirosra vált a lámpa a gyorshajtók előtt

hvg.hu   
  Megosztom
Vidéken már tesztelik: pirosra vált a lámpa a gyorshajtók előtt

Aki betartja a gyalogos-átkelőhelynél előírt sebességet az csak akkor kap pirosat, ha a gyalogosok megnyomják az oszlopra szerelt gombot. Vagy ha esetleg a szemből érkező autós túl gyorsan hajt - írja a hvg.hu.

A portál leírta, hogy a zebráknál számos baleset szokott történni, melyek az autósok túl nagy sebességének és figyelmetlenségének köszönhetőek. Ezen balesetek, gázolások megfékezésére már számos megoldást felfedeztek, például szenzoros és LED-jelzőfényes okoszebrákat vagy zászlós rendszert. Egyes települések azonban új megoldások után kutatnak, Zsámbékon például nyugat-európai minta szerint egy új táblát helyeztek ki, mely egy egészen más rendszerre hívja fel az autósok figyelmét. Az új megoldás szerint az autósok sebessége dönti el, hogy zöld vagy piros jelzést kapnak a zebránál:

Ezt a rendszert Vértesszőlősön már sikeresen alkalmazzák, a jövőben pedig várhatóan Budakalászon is beüzemeltetik. A lényeg, hogy - ha a gyalogosok nem jelzik átkelési szándékukat gombnyomással - a megengedett sebességgel vagy annál lassabban érkező autósok zöld jelzést kapnak. Ha azonban túllépik a megengedett sebességhatárt, akkor piros jelzést kapnak a zebránál - ha nincs gyalogos, akkor is.

Sokan örömmel fogadták az új rendszert, de negatív tapasztalatok is akadnak: a tapasztalatok szerint ha valaki 50-55 km/h feletti tempóval érkezik a zebrához, akkor a sárga jelzésen még át tud robogni, és a mögötte szabályosan közlekedőt "bünteti" a lámpa. A rendszer továbbá a nagyobb méretű járművekre sincs rendesen optimalizálva, mivel a buszok és a teherautók akkor is pirosat kapnak, ha alacsonyabb sebességgel hajtanak a megengedettnél.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

utazás

közlekedés

autó

sebesség

sebességellenőrzés

gyalogos

átkelőhely

zebra

lámpa

közlekedési lámpa