Vidéken már tesztelik: pirosra vált a lámpa a gyorshajtók előtt

hvg.hu   
  Megosztom
Vidéken már tesztelik: pirosra vált a lámpa a gyorshajtók előtt

Aki betartja a gyalogos-átkelőhelynél előírt sebességet az csak akkor kap pirosat, ha a gyalogosok megnyomják az oszlopra szerelt gombot. Vagy ha esetleg a szemből érkező autós túl gyorsan hajt - írja a hvg.hu.

A portál leírta, hogy a zebráknál számos baleset szokott történni, melyek az autósok túl nagy sebességének és figyelmetlenségének köszönhetőek. Ezen balesetek, gázolások megfékezésére már számos megoldást felfedeztek, például szenzoros és LED-jelzőfényes okoszebrákat vagy zászlós rendszert. Egyes települések azonban új megoldások után kutatnak, Zsámbékon például nyugat-európai minta szerint egy új táblát helyeztek ki, mely egy egészen más rendszerre hívja fel az autósok figyelmét. Az új megoldás szerint az autósok sebessége dönti el, hogy zöld vagy piros jelzést kapnak a zebránál:

Ezt a rendszert Vértesszőlősön már sikeresen alkalmazzák, a jövőben pedig várhatóan Budakalászon is beüzemeltetik. A lényeg, hogy - ha a gyalogosok nem jelzik átkelési szándékukat gombnyomással - a megengedett sebességgel vagy annál lassabban érkező autósok zöld jelzést kapnak. Ha azonban túllépik a megengedett sebességhatárt, akkor piros jelzést kapnak a zebránál - ha nincs gyalogos, akkor is.

Sokan örömmel fogadták az új rendszert, de negatív tapasztalatok is akadnak: a tapasztalatok szerint ha valaki 50-55 km/h feletti tempóval érkezik a zebrához, akkor a sárga jelzésen még át tud robogni, és a mögötte szabályosan közlekedőt "bünteti" a lámpa. A rendszer továbbá a nagyobb méretű járművekre sincs rendesen optimalizálva, mivel a buszok és a teherautók akkor is pirosat kapnak, ha alacsonyabb sebességgel hajtanak a megengedettnél.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

utazás

közlekedés

autó

sebesség

sebességellenőrzés

gyalogos

átkelőhely

zebra

lámpa

közlekedési lámpa