Megrohamozták a magyarok a gumiszervizeket: több hét is lehet a gumicsere

HelloVidék   
  Megosztom
Megrohamozták a magyarok a gumiszervizeket: több hét is lehet a gumicsere

Bár a napi átlaghőmérséklet még nem esett 7 Celsius-fok alá, a műhelyekben már most telt ház van, ezért érdemes mielőbb bejelentkezni téli abroncscserére - írja a szoljon.hu.

A hideg éjszakák és hajnalok következtében a nyári gumiabroncs megkeményedhez, ezért gyengébb lesz a tapadása és megnő a féktávolsága. A lap arról számolt be, hogy többen azt nyilatkozták, hogy hetekig várniuk kell egy gumicserére, ami Jász-Nagykun-Szolnok megyében nagyjából 4500 forintba kerül. A gumiszervizek tulajdonosai is arról számoltak be, hogy teltház van, átlagosan 20-30 gumiabroncsot cserélnek egy nap. Az ügyfelek már hetekkel ezelőtt bejelentkeztek.

"Nagyon fontos tudni, hogy Magyarországon – ellentétben például Ausztriával vagy más nyugati országokkal – törvényileg nem kötelező a téli gumi használata télen. Azonban, ha nem cseréljük le és nyári gumival közlekedünk, akkor mindenféleképpen kockáztatunk egy hosszabb fékutat. A téli abroncsok ugyanis nem csak mintázatukban térnek el a nyáritól, hanem anyagukban is. Tehát a gumikeverék, amit a gyár előállít, sokkal jobban tolerálja azt, ha lecsökken a hőmérséklet. A nyári gumikeverék a hidegben kikeményedik, ezért nem tapad annyira, mint a téli. Vagyis nem tudunk majd esetleg időben megállni, romlik az autó irányíthatósága" – mondta Rusznák András igazságügyi közlekedési szakértő a lapnak, aki hozzátette, hogy mivel nem kötelező és nem is olcsó a téli gumi ára, ezért sokan fittyet hánynak a cserére.

A téli gumi nagyjából 15-20 ezer forintba kerül. A legolcsóbbal számolva is a négy abroncs már 60 ezer forintra rúg, a munkadíj pedig 5-6 ezer forintba is kerülhet a felni felszerelésétől, mérettől és szervíztől függően. Márkaszervizeknél ez még magasabb összeg lehet. Ezzel a 70 ezer forintos összeggel 4-5 évente érdemes számolni, mivel ennyi idő után a gumi elhasználódik és érdemes újat venni, ám ez az autó használatának gyakoriságától is függ.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kerék

autó

utazás

közlekedés

abroncs

gumiabroncs

csere

műhely

szerviz