Megrohamozták a magyarok a gumiszervizeket: több hét is lehet a gumicsere

HelloVidék   
  Megosztom
Megrohamozták a magyarok a gumiszervizeket: több hét is lehet a gumicsere

Bár a napi átlaghőmérséklet még nem esett 7 Celsius-fok alá, a műhelyekben már most telt ház van, ezért érdemes mielőbb bejelentkezni téli abroncscserére - írja a szoljon.hu.

A hideg éjszakák és hajnalok következtében a nyári gumiabroncs megkeményedhez, ezért gyengébb lesz a tapadása és megnő a féktávolsága. A lap arról számolt be, hogy többen azt nyilatkozták, hogy hetekig várniuk kell egy gumicserére, ami Jász-Nagykun-Szolnok megyében nagyjából 4500 forintba kerül. A gumiszervizek tulajdonosai is arról számoltak be, hogy teltház van, átlagosan 20-30 gumiabroncsot cserélnek egy nap. Az ügyfelek már hetekkel ezelőtt bejelentkeztek.

"Nagyon fontos tudni, hogy Magyarországon – ellentétben például Ausztriával vagy más nyugati országokkal – törvényileg nem kötelező a téli gumi használata télen. Azonban, ha nem cseréljük le és nyári gumival közlekedünk, akkor mindenféleképpen kockáztatunk egy hosszabb fékutat. A téli abroncsok ugyanis nem csak mintázatukban térnek el a nyáritól, hanem anyagukban is. Tehát a gumikeverék, amit a gyár előállít, sokkal jobban tolerálja azt, ha lecsökken a hőmérséklet. A nyári gumikeverék a hidegben kikeményedik, ezért nem tapad annyira, mint a téli. Vagyis nem tudunk majd esetleg időben megállni, romlik az autó irányíthatósága" – mondta Rusznák András igazságügyi közlekedési szakértő a lapnak, aki hozzátette, hogy mivel nem kötelező és nem is olcsó a téli gumi ára, ezért sokan fittyet hánynak a cserére.

A téli gumi nagyjából 15-20 ezer forintba kerül. A legolcsóbbal számolva is a négy abroncs már 60 ezer forintra rúg, a munkadíj pedig 5-6 ezer forintba is kerülhet a felni felszerelésétől, mérettől és szervíztől függően. Márkaszervizeknél ez még magasabb összeg lehet. Ezzel a 70 ezer forintos összeggel 4-5 évente érdemes számolni, mivel ennyi idő után a gumi elhasználódik és érdemes újat venni, ám ez az autó használatának gyakoriságától is függ.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kerék

autó

utazás

közlekedés

abroncs

gumiabroncs

csere

műhely

szerviz