Illegális nádirtók pusztítanak a Balaton partján: komoly veszélyben a tó

HelloVidék   
  Megosztom
Illegális nádirtók pusztítanak a Balaton partján: komoly veszélyben a tó

Tudomásul kell venni, hogy ha a nádasok eltűnnek a Balaton környékéről, akkor a Balaton is el fog tűnni, mondta a Balatoni Szövetség elnöke. Az illegálisan tönkre tett vízparti növények között van fokozottan védett is.

Egyre gyakrabban irtják engedély nélkül a balatoni nádast. Balatonmáriafürdő polgármestere, Galácz György úgy nyilatkozott az ATV híradójának: jelenleg is van folyamatban olyan ügyük, amikor engedélyezett nádkivágás mellett illegálisan teszik tönkre a vízparti növényeket, holott van köztük fokozottan védett rész is. A polgármester azt mondja, ők mindent megtesznek, hogy megállítsák a nádasirtásokat, ugyanakkor nagyon nehéz ezeket bizonyítani.

A partmenti települések vezetőiból álló Balatoni Szövetség szerint komoly veszély fenyegeti a tavat, ha nem tudják megakadályozni a nádas elpusztítását.

Azt kell tudomásul venni, hogy ha a nádasok eltűnnek a Balaton környékéről, akkor a Balaton is el fog tűnni

- jelentette ki a szövetség elnöke, Lombár Gábor.

A szakemberek szerint a nádast nem érdemes kivágni azért, hogy közvetlen vízparti telkeket alakítsanak ki maguknak a tulajdonosok. A nád ugyanis a legtöbb helyen újra ki fog nőni, így a parti kapcsolat néhány éven belül így is úgy is megszűnik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nádas

balatoni nádas

irtás

nádasirtás

nádirtás

illegális