Autósok figyelem: fontos határidő jár le holnap

HelloVidék   
  Megosztom
Autósok figyelem: fontos határidő jár le holnap

Január utolsó hetére már több mint egymillió darab 2020-ra szóló éves e-matrica talált gazdára. A tavalyi matricák érvényessége január 31-én éjfélkor lejár, ezért a hónap utolsó két napján, csütörtökön és pénteken még közel kétszázezer vásárlóra számít a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató. A matricákkal és a vásárlással kapcsolatos legfontosabb információkra hívta fel a figyelmet a NÚSZ.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. tapasztalatai szerint a matricákat általában év elején veszik meg az autósok: az egész évben eladott éves jogosultságok több mint felét, döntően január végéig megvásárolják. A NÚSZ legfrissebb adatai alapján január 28-ig a 2020-ra szóló megyei e-matricából több mint 740 ezer, az országosból pedig közel 280 ezer talált gazdára. A társaság felkészül a nagy rohamra, mivel sokan az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást: január 30-án és 31-én kétszázezren is válthatnak éves országos vagy megyei e-matricát.

Idén is a megyei matrica a legnépszerűbb, de egyre többen részesítik előnyben az egész országra érvényes éves e-matricát

- mondta Bartal tamás a NÚSZ vezérigazgatója.

Hangsúlyozta, hogy január 31-én nemcsak a 2,5 millió 2019-es éves e-matrica jár le, hanem a mentességek és a kedvezmények megújításának is péntek éjfél a határideje. Érdemes figyelniük azoknak, akik mentességet élveznek az útdíjfizetés alól, például a rendvédelmi szervek által üzemben tartott, vagy a megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárművek, amelyek csak akkor használhatják térítésmentesen az utakat, ha a forgalmi rendszámukat a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkársága nyilvántartásba vette. A nagycsaládosoknak is ügyelniük kell a határidőre, mivel nekik is január 31-ig kell bejelenteniük a közlekedési igazgatósági hatóság nyilvántartásába az általuk üzemben tartott gépjárművet.

A matricák megvásárlásához ematrica.nemzetiutdij.hu oldalt ajánlja a NÚSZ,, ahol külön kényelmi díj fizetése nélkül lehet e-matricát vásárolni. A felületen egyszer kell megadni a jármű adatait és a későbbi vásárlások alkalmával már nem, így kisebb a tévesztés esélye. További előnye, hogy a vásárlást igazoló ellenőrzőszelvényt vagy elektronikus nyugtázó értesítést sem kell őrizgetni, mint például benzinkúton vagy SMS-ben történt vásárlás esetén.

Fontos, hogy a viszonteladóknál (pl.: üzemanyag-töltőállomáson) vásárolt e-matricák esetében még fizetés előtt ellenőrizzék le a megadott járműadatokat és a matrica adatait. Az árakat tekintve az országos éves matrica 2012 óta változatlan és a megyei matricák ára sem változott a 2015-ös bevezetésük óta. A 2020-ra szóló éves matricák 2021. január 31-ig érvényesek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

út

útdíj

matrica

határidő

vásárlás