Megújult a magyar természeti csoda: hatalmas összeget költöttek a helyreállításra

MTI   
  Megosztom
Megújult a magyar természeti csoda: hatalmas összeget költöttek a helyreállításra

Több barlangot újítottak meg a Budai-hegységben, a Pilisben és a Börzsönyben. A Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatósága összesen 211,9 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósította meg a projektet.

Több barlangot - köztük a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi-barlangokat - újított meg a Budai-hegységben, a Pilisben és a Börzsönyben a Duna-Ipoly Nemzeti Park. A nemzeti park igazgatósága összesen 211,9 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósította meg A Pilisi Bioszféra Rezervátum és a világörökségre jelölt Budai-termálkarszt barlangjaiban található geológiai értékek és denevérfajok védelme és bemutatása elnevezésű projektet.

A projekt egyik fő célja volt a két, fokozottan védett idegenforgalmi barlang, a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi-barlangok világítási berendezésének korszerűsítése.

A Szemlő-hegyi-barlang fogadóépületében megújult és számos interaktív és élményelemmel bővült a kiállítótér, az előadóteremben pedig 3D vetítő létesült, ahol a budai barlangokról szóló kisfilm tekinthető meg. A Pál-völgyi- és a Szemlő-hegyi-barlang látogatásához audioguide-okat is beszereztek, valamint nyolc nyelven készítettek leporellókat.

A cél a bejáratok biztosításával, kiépítésével, lezárással, létrák és kötelek rögzítésével valósult meg; mindezek biztosítják a szakemberek számára a barlangok állapotának és a denevérállomány rendszeres monitorozásának lehetőségét. A természetvédelmi helyzet javítása érdekében tett intézkedések eredményeként 5564 hektárnyi területen javult az érintett élőhelyek állapota.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

barlang

duna-ipoly nemzeti park