Medvét észleltek a Balaton-felvidéken? Mutatjuk a részleteket

HelloVidék   
  Megosztom
Medvét észleltek a Balaton-felvidéken? Mutatjuk a részleteket

Saját blogján számolt be arról Csutka István túrázó, hogy július 4-én az Országos Kéktúra Balatonhenyénél elterelt útvonalának közelében medvetalp-nyomokat talált az erdészeti úton.

Vasárnap bejártam az Országos Kéktúra Balatonhenyénél elterelt útvonalát – erről később majd írok egy beszámolót – és a régi- és új nyomvonal találkozásától (Vaskapu-árok, Juhász forrás) kb. egy, másfél kilométerre az új ösvényen Balatonhenye felé, medve talpnyomokat találtam az erdészeti úton

- írja blogján Csutka István.

Forrás: Csutka István blogja
Forrás: Csutka István blogja

Eléggé sokkoló élmény a Balatonnál találni egy ilyen nyomot, hiszen mindenki csak a Bükk, Mátra, Börzsöny és Zemplén erdeiben fedezte fel eddig, hogy egy-egy medve járt arra korábban. Ilyen messzire és főleg ebbe az irányba pedig még nem merészkedett el a zöldfolyosókon keresztül idáig egy medve sem. Persze óriási távolságokat képesek megtenni elég rövid időn belül és ráadásul a Kéktúra most erre terelt szakasza korábban alig járt ösvény volt, így nem nagyon zavarhatta meg őket senki, ha még a Nemzeti Park erdészeinek és munkatársainak sem tűnt fel idáig a váratlan vendég

- tette hozzá a túrázó, majd kitért arra is, hogy természetesen a fotókat több hazai és erdélyi medveszakértővel is megnézette a biztonság kedvéért. Leírása szerint a nyom nem volt friss, mellette pedig talált egy kisebb nyomot is, ami miatt azt gyanítja, egy nőstény medve és egy bocs járhatott arra.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

medve

medve észlelés

balaton

országos kéktúra

balatonhenye