Sokan próbálják ki a gyógyulás érdekében: ide minden légúti és allergiás betegnek el kell látogatni

HelloVidék   
  Megosztom
Sokan próbálják ki a gyógyulás érdekében: ide minden légúti és allergiás betegnek el kell látogatni

Változatos élményeket és táji gazdagságot kínál az Aggteleki Nemzeti Park. Az igazgatóság 4 látogatóközpontja, tájháza, 7 bemutatóhelye, 1 erdei isolája és 9 különböző tematikájú, szabadon bejárható tanösvénye nyújt betekintést az Aggteleki-karszt természeti kincseibe, amelyeket a barlangokban, várak csúcsán, vízre szállva, vagy akár a hucul lovak húzta sétakocsikázás közben csodálhatunk meg.

Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország páratlan természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag részén, a Sajó- és a Hernád folyó között fekszik. Az első olyan nemzeti parkunk, amelyet kifejezetten a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvására alapítottak 1985-ben. A nemzeti park Észak-Magyarország karsztvidékén mintegy 20 000 hektár területen helyezkedik el. Az 1978-ban létrehozott Aggteleki Tájvédelmi Körzetet az UNESCO MAB (Ember és Bioszféra) programjában bioszféra rezervátummá nyilvánították. Olyan területekről van szó, ahol a táj sokat megőrzött az ember megjelenése előtti állapotából. A nemzeti park felszín alatti természeti értékei, – az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai – 1995-ben felkerültek az UNESCO Világörökség listájára is.

Az Aggteleki Nemzeti Park talán legismertebb látnivalója Közép-Európa leghosszabb barlangja, a Baradla-Domica barlangrendszer, amelyet számos túra keretében fedezhetünk fel. Nemrég zárult le a barlang gyógyturisztikai fejlesztését célzó projekt,

Emellett több kevésbé ismert, de hasonlóan különleges élményt nyújtó barlang is várja a látogatókat. A Bódvarákó melletti Esztramos-hegy belsejében egy bányatáróból nyíló Rákóczi-barlang kristályos képződményei egyedülállóak, tavai lenyűgőző látványt nyújtanak.

A Zempléni Tájegységben található a Bodrogzug, amely az ország egyetlen olyan területe, amit rendszeresen elönt a víz. Fokozott jelentőségű vízimadár élőhelyként a nemzetközi Ramsari területek listájára is felkerült. Ezt az egyedülálló tájat és élővilágát mutatja be a Bodrogzug Vízitúra Tanösvény, amit engedély birtokában lehet bejárni, képzett túravezetők segítségével. A természeti kincsek mellett történelmi látnivalókat is kínál a térség, ilyen a Boldogkő vára, ahol a történelmi falak közül csodálatos kilátás nyílik a Zemplén hegyeire illetve a Hernád-völgyének vidékére.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kuriózuma, hogy itt található a hucul kisló hazai törzsállománya is, a Jósvafői Hucul Ménes. A Magyarország területén hajdanán elterjedt lófajtával, lóháton vagy akár fogattal, lovastúrák keretében is bejárhatók a nemzeti park egyes területei. A térség állatvilága is rendkívül változatos: a 28 európai denevérfaj közül 20 megtalálható az igazgatóság területén. A karsztvidék felszínét borító háborítatlan erdőkben fészkel a fekete gólya, a parlagi sas, illetve a békászó sas. De megtalálható a pannon gyík és a nemzeti park címerében is szereplő foltos szalamandra.

Az Aggteleki Nemzeti Park programkínálata is rendkívül színes: a jósvafői Kúria Oktatóközpont egész júliusban és augusztusban várja az érdeklődőket változatos kézműves foglalkozásokkal, családi programokkal. A Kessler Hubert Emlékház barlangokról szóló kiállítást kínál, a Keleméren található Mohos ház bemutatóhelyen a Mohos-tavak és a Mohosvár történetével ismerkedhetünk meg, a szögligeti Szalamandra-ház erdei iskolai pedig egész évben várja a csoportokat. Szeptemberben szervezett vezetéssel a szarvasbőgés is hallható az Aggteleki-karszton, októberben az Európai Madármegfigyelő Napok részeként pedig madárgyűrűzési bemutató várja az érdeklődőket.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

barlang

aggteleki cseppkőbarlang

aggteleki nemzeti park

allergiás tünetek

allergiás megbetegedés

légúti megbetegedés