Erre szórják el pénzüket a tehetős magyarok? Zsebbenyúlós lehet a vidéki borkóstolás

HelloVidék   
  Megosztom
Erre szórják el pénzüket a tehetős magyarok? Zsebbenyúlós lehet a vidéki borkóstolás

Az utóbbi időszakban a koronavírus-járvány miatti kereskedelmi korlátozások is gyorsították a hazai borfogyasztás csökkentését. Most viszont újra fellélegezhetnek a bortermelők, hiszen ismét megnyitottak az éttermek, vendéglátóhelyek, újra szabadon élvezhetjük a magyar gasztronómia kínálta lehetőségeket, illetve a magyar borászok legújabb italait. Mivel nyáron sokan keresik tudatosan a borturisztikai programokat, ezért cikkünkben annak jártunk most utána, hogy mennyibe kerülnek ezek a szórakozási lehetőségek.

A drasztikus költségnövekedések miatt elkerülhetetlen a borok árának emelése a hazai piacon

nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak Nyúlné Pühra Beáta, az Etyek-Budai borvidékhez tartozó Nyakas Pincészet főborásza, aki a május 8-i ünnepélyes gálán veszi át a 2021-ben elnyert Év bortermelője díjat. Ma legalább 10-15 százalékos árnövelés látszik indokoltnak, de az idei szüretig a költségekben további jelentős emelkedés következhet be.

Mint mondta az utóbbi időszakban a koronavírus-járvány miatti kereskedelmi korlátozások is gyorsították a hazai borfogyasztás csökkentését, amelynek megállításához a főborász szerint összehangolt ágazati kampánymunkára lesz szükség. Ennek apropóján megnéztük, hogy milyen lehetőségek várnak azokra, akik tudatosan keresik a borturisztikai programokat, illetve mennyibe kerülnek ezek a szórakozási lehetőségek.

Feltörekvőben a borturizmus?

Az ország újra kinyitott, egymást érik a programok, fesztiválok, és a borászatok is gőzerővel készülnek a nyári szezonra. Felsorolni is nehéz, hogy a magyar borászatok milyen sokféle szolgáltatással kedveskednek vendégeiknek. Nem beszélve arról, hogy egyre több helyen szánnak figyelmet arra is, ha gyermekkel érkezünk. Számos borászatnál mustot, házi szörpöket, gyerekmenüt kínálnak a kiskorú látogatóknak, amíg a felnőttek boroznak, máshol játszósarok teszi lehetővé, hogy mindenki megtalálja a számítását. Utazásunkat gondosan megtervezve és előkészítve minden korosztálynak élményt nyújtó bortúrán vehetünk részt.

Egy jól sikerült kóstolót követően igazán kellemes megoldás a birtokon maradva, a helyszínen kialakított szálláshelyet igénybe véve álomra hajtani a fejünket. Nem véletlenül szervezik meg sokan úgy a programjaikat, hogy az utolsó borászat egy olyan helyszín legyen, amely szállást is kínál, így például az addig áldozatot hozó sofőr is tud csatlakozni a kóstolóhoz. De mi vár még ránk, ha felfedeznénk a magyar borrégiókat? Nézzük meg, milyen típusú programokon vehetünk részt.

Pincelátogatás és borkóstoló

Személyes találkozás a borásszal vagy a borászat képviselőjével, aki idegenvezetőként egy borászgeneráció, egy szőlőfajta, egy borstílus, de akár egy teljes borvidék izgalmas világába kalauzol bennünket.

Borvacsora, borpiknik

A borok, magukban kóstolva tiszta és érthető képet adnak arról, hogy mit jelent egy-egy szőlőfajta vagy házasítás, míg ételek kíséretében új dimenziót nyitnak számunkra az ízek harmóniájának világában. Egy borvacsorán vagy borpikniken az egyes borokhoz megálmodott fogásokon keresztül kapunk teljes keresztmetszetet a helyi gasztronómiáról.

Dűlőtúra

A borászat látogatásának egy izgalmas pontja lehet a szőlőültetvényeken tett séta, gyalogosan, kerékpárral, jónéhány borászat esetén akár dzsippel. A szabadban, a szőlőtőkék között eltöltve az időt, a látványában is sokszínű talajt megismerve jobban megérthetjük, hogyan hat a sokszor emlegetett „terroir” a készülő borra.

Mennyibe kerül ez nekünk?

Egri borélmények:

  • VIP Dűlőtúra (2-20 fő) a Tóthék Birtokon - 16 000 Ft/fő, szállással együtt 26 000 Ft/fő
  • Eger Grand csomag - Superior és Grand Superior borokon keresztül ismerhetik meg Egert. 6 bort tartalmaz a csomag 6500 Ft/fő
  • 5 Dűlő csomag - 5 különböző terület ahol a dűlőké a főszerep. 6 bort tartalmaz a csomag, 8000 Ft/fő
  • Nagy-Eged-hegy csomag - 5 igazi Egri különlegesség egy csúcstermőhelyről. 13 500 Ft/fő.

Somlói bortúra:

  • Minimum 6 főtől elérhető. 3 napos esemény. A csomag ára 105.000 Ft/fő, mely tartalmazza az idegenvezetés díját is.

Szekszárdi bortúra:

  • Minimum 6 főtől elérhető. 3 napos esemény. A csomag ára 89.500 Ft/fő, mely tartalmazza az idegenvezetés díját is. Felárral foglalható szállások: Hotel Merops Mészáros, Fogadó a Patkolókovácshoz.

Tokaj-Hegyalja bortúra:

  • Minimum 8 főtől elérhető. 3 napos esemény. A csomag ára 89.500 Ft/fő, mely tartalmazza az idegevezetés díját is. Felárral foglalható szállás: Rákóczi-Aspremont Kúria.

Mátrai bortúra:

  • Egy napos bortúra a Mátra déli lábánál: 6 bor kóstolása, sajtállal a Centurio borászatnál. Borkóstoló hidegtállal Kerekes Tamás pincéjénél. Kóstoló a Benedek pincénél, házi kecskesajttal, bagettel. Látogatás a Sol Montis borászatnál, 8 tételes borkóstolóval, 3 fogásos vacsorával. A csomag ára 46.900 Ft/fő. Az ár tartalmazza a kisbusz bérlést sofőrrel, valamint az idegenvezetés díját. Minimum 8 főtől elérhető.

Mit érdemes kipróbálni? Íme, 10 ikonikus magyar bor

Magyarországon 65 000 hektáron, 223 fajtával folyik borszőlő termesztés. E sokféleség egyfelől megkönnyíti, hogy mindenki megtalálja a kedvencét, egyben meg is nehezíti a választást, ha nem ismerjük azokat a fajtákat és borstílusokat, amelyek egy-egy borvidék ikonikus borává váltak. Ebben nyújthat segítséget az alábbi lista:

  1. Aszú

    Az aszú, avagy a Tokaji Aszú a világ egyik legkülönlegesebb, a legnagyobb nevű borszakértők által is sokra értékelt édes bora. Az eljárás során az alapborhoz kézzel, szemenként szüretelt aszúszemeket adnak, ami újraerjedést indít el benne. A világ legdrágább borkészítési eljárásának eredménye egy rendkívül intenzív szín-, illat- és ízvilágú, természetes édes bor.
  2. Bikavér

    Bikavért kizárólag Szekszárdon és Egerben készíthetnek a hazai borászok, meghatározott szőlőfajtákból. A házasítás Egerben kékfrankos, míg Szekszárdon kékfrankos vagy kadarka alapú lehet. Számos stílusa létezik, általában markáns karaktere, fűszeres, gyümölcsös jegyei kiváló gasztroborrá teszik, de magában fogyasztva remek beszélgetőbor is.
  3. Cserszegi fűszeres

    A cserszegi fűszeres egy fiatalabb, magyar nemesítésű szőlőfajta, melynek népszerűsége, elismertsége évről-évre növekszik, ahogy a termelők is megtalálják legszebb arcait. Virágos-parfümös, könnyed, üde bora kora tavasztól késő őszig sokak kedvence. A szőlőfajta aromatikus, muskotályos jegyekben kifejezetten gazdag, ízeiben lendületes ízvilágot jelent.
  4. Furmint

    A furmint sokoldalúságának is köszönhetően mind hazánk, mind a nemzetközi borvilág egyik kedvenc fajtájává lépett elő. Ebből az őshonos szőlőből a száraz bortól a kifejezetten magas cukortartalommal rendelkező aszúig kiváló tételek készülnek. A száraz dűlőszelektált furmintok izgalmas ásványos jellegük, szép savaik és tartalmas ízviláguk miatt a legelismertebb hazai fehérboroknak számítanak.
  5. Juhfark

    A juhfark visszafogott mennyiségben termesztett, őshonos szőlőfajtánk, amelyből izgalmas, felfedezésre érdemes borok készülnek. A legtöbb juhfark vulkanikus területről származik, így a szikár, feszes savak mellett érezhető bennük elegáns, finom mineralitás is.
  6. Kadarka

    A kadarka az egyik legizgalmasabb szőlőfajta hazánkban, amely bár nem magyar eredetű (a rácok hozták magukkal a Kárpát-medencébe), de napjainkban már magyar fajtaként tartjuk számon. Halvány színű, kifejezetten elegáns aromákkal és alacsony tanninnal bíró borai egyre többször kerülnek fel az éttermek, borbárok itallapjára - nem véletlenül: a piros bogyós ízjegyeket mutató, gyümölcsös kadarkák kiválóan passzolnak számos fogáshoz, de magukban kóstolva is remek élményt jelentenek.
  7. Kékfrankos

    A kékfrankos hazánk egyik legnépszerűbb és egyben leggyakrabban termesztett kékszőlőfajtája. Sokszínű, magas minőségre képes fajta, a belőle készült boroknak is számos arca fedezhető fel. Általánosságban elmondható, hogy a kékfrankosból készült borok a könnyű rosétól a koncentrált, hordós érlelésű tételekig kiváló gasztroborok, egész évben helyük van a borkedvelők poharában.
  8. Kéknyelű

    Lényegében csak Badacsonyban találkozni ezzel az ősi magyar eredetű fajtával, amely nevét a szőlő levélnyelének kékes színéről kapta. A hungarikumnak választott kéknyelű visszafogott gyümölcsösségével, fűszerességével, szikárságával hódít, egyedi ízvilágának felfedezése Badacsonyban járva bakancslistás élmény a legtöbbek számára.
  9. Olaszrizling

    Az olaszrizling az egyik legkedveltebb és leggyakrabban előforduló szőlőfajta hazánkban, ezért is nagyon sokféle stílusban találkozhatunk vele. A könnyed stílusban elkészített olaszrizlingek a grillételek, zöldséges-salátás könnyű fogások tökéletes kísérői, míg a testesebb, hordós érlelésű tételek igazi, komplex gasztroélményt jelentenek a legösszetettebb fogásokkal is.
  10. Szamorodni

    A szamorodni Tokaj jellegzetes borkülönlegessége, amely az ép és aszúsodott szőlőszemek együtt történő szüretelésével és feldolgozásával készül. A száraz szamorodni és az aszúkéhoz hasonló, számottevő maradékcukrot tartalmazó édes szamorodni más-más világba kalauzol bennünket. Közös jellemzőjük a testes, olajos textúra és a koncentrált ízvilág.

Borfesztiválok országa vagyunk

A legjelentősebb borfesztiválok között tartják számon a külföldiek körében is igen népszerű Budapest Borfesztivált, a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált, a Szegedi Borfesztivált, illetve az Egri Bikavér Ünnepet is. A nagyobb látogatószámú fesztiválok között említhető továbbá az Etyeki Piknik évi négy alkalommal megszervezett rendezvénye, de a Rosalia, a miskolci Avasi Borangolás, vagy a Bor, Mámor, Bénye fesztivál is a Tokaji borvidéken.

Külön kategóriát képeznek azok a rendezvények, amelyek a szakma, ugyanakkor az értő nagyközönség felé biztosítanak a borászatoknak bemutatkozási lehetőséget, és ahol a látogatók workshopokon, tematikus kóstolókon mélyíthetik el tudásukat: a Winelovers és a Borjour rendezvények, illetve a vince Budapest a legnépszerűbb ilyen események.

Végül, de nem utolsósorban, az igazán sportosak ötvözhetik a bor és a futás iránti szenvedélyüket a badacsonyi Dűlőre Futunk, a szekszárdi Borvidéki Félmaratonon, a Palkonyai Dűlőfutáson vagy épp a villányi rozémaratonon.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

borturizmus

borkóstolás

borkóstoló

pincelátogatás

borvacsora

borpiknik

dűlőtúra

borászat

borászatok

programok

borászati programok