Bakancslistás helyek: vadiúj túraútvonalakat alakítottak ki az ország egyik legszebb részén

MTI   
  Megosztom
Bakancslistás helyek: vadiúj túraútvonalakat alakítottak ki az ország egyik legszebb részén

Pálos utak néven gyalogos túraútvonalakat alakított ki Buda és a Dunakanyar között a Magyar Pálos Rend. A tematikus túra összeköti a pálos szerzetesek működésének élő és történelmi helyszíneit - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Mészáros Péter közölte, hogy a később országossá bővülő hálózatból most három útvonal készült el: Budapesten a 14 kilométeres Források útja, a Pilisben a 24 kilométer hosszú Remeték útja, a Visegrádi-hegységben a 27 kilométeres Szeretet útja. A túrák térképe letölthető a palosut.hu oldalról.

Az útvonalakon 2-4 kilométereként természeti, történelmi, hitéleti tartalommal találkozhat a vándor. Az utak kialakításában szempont volt a hagyományőrzés, a szakrális jelenlét és az aktivitás összekapcsolása, a pálos kultúrtörténeti helyek bemutatása és a nem vallásos kirándulók bevonása is.

A pálos rend és a Pilis szoros kapcsolatának hagyományát hordozza a teljesítménytúraként is létező Pálos70 erdei zarándokút, amely a két legismertebb Budapest környéki kolostort, a márianosztrait és a Gellért-hegy oldalában található Sziklatemplomot köti össze.

A pálos rend az egyetlen magyarországi alapítású, máig létező férfi szerzetesrend, a pálosok története szorosan összekapcsolódik a Pilissel és a Visegrádi-hegységgel.

A rendet a Kesztölchöz közeli Klastrompusztán alapította Boldog Özséb esztergomi kanonok. A rend tagjai onnan kiindulva alapítottak újabb kolostorokat, melyek romjai számos helyen megtalálhatók a Budapest környéki hegyekben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

turizmus

bakancslista

turistautak

pilis

pilisi parkerdő